„Servants” – avanpremieră și dicuție cu Vlad Ivanov la Cinema Elvire Popesco

Redactia | 17.02.2021

Filmul Servants / Servitorii, în regia lui Ivan Ostrochovský, cu Vlad Ivanov într-un rol central, va avea o avanpremieră specială la Cinema Elvire Popesco din București, joi, 18 februarie, de la ora 20:15.

Pe aceeași temă

Proiecția va fi urmată de o discuție cu Vlad Ivanov. Biletele sunt în număr foarte limitat și se găsesc pe Eventbook.ro.

„Un noir impresionant”, un film de epocă alb-negru cu aer de distopie, potrivit Variety, Servants aduce în atenție un subiect controversat în Europa de Est, inclusiv în România: colaborarea preoților cu regimul totalitar.

Servants spune povestea lui Michal (Samuel Polakovič) și Juraj (Samuel Skyva), care în 1980 erau elevi la un seminar teologic, în Cehoslovacia comunistă. Temându-se ca școala lor să nu fie închisă, profesorii își modelează elevii în așa fel încât să fie pe placul Partidului Comunist. Fiecare seminarist trebuie să decidă ce cale alege: cea ușoară, a colaborării cu regimul, sau cea în care devine el ținta regimului.

„Zona asta nu-mi era deloc necunoscută, din punct de vedere istoric. Și noi am trăit în comunism, la fel ca și Cehoslovacia. Știm foarte bine că înalți prelați au fost informatori ai Securității”, declara Vlad Ivanov la TIFF, unde Servants a avut premiera națională. Interpretând rolul doctorului Ivan, ofițer al poliției politice, cel însărcinat să-i urmărească, să-i convertească și, în final, să-i înlăture pe cei care refuză să colaboreze, actorul a învățat limba slovacă pentru film, după roluri în maghiară, spaniolă, germană sau ucraineană, consolidându-și astfel cariera internațională și reputația de actor talentat și versatil.

Remarcabile, potrivit presei internaționale, sunt și compoziția cadrelor, imaginea lui Juraj Chlpík, dar și coloana sonoră realizată de Cristian Lolea și Miroslav Toth (premiată la festivaluri din Belgia și Franța). Scenariul este semnat de Rebecca Lenkiewicz (Ida, Disobedience), Marek Leščák și Ivan Ostrochovský.

„Vreau ca publicul să înțeleagă cât de ușor este să ajungi de partea greșită a istoriei”, spune regizorul pentru Cineuropa. Ivan Ostrochovský, un nume în ascensiune în cinematografia europeană, este autorul unor filme multi-premiate, toate lansate la Berlin, precum Velvet Terrorists (2013) și Koza (2015).

Coprodus în România de Oana Giurgiu și Tudor Giurgiu, Servants a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin, în competiția Encounters.

Filmul este o producție Punkchart films (Slovacia), în co-producție cu Point Film (România), Radio și Televiziunea din Slovacia, Negativ (Cehia), Film and Music Entertainment (Irlanda), Libra Film Productions și Hai Hui Entertainment (România), sentimentalfilm (Slovacia).

Servants va avea premiera în cinematografele din România pe 26 februarie, fiind distribuit de Transilvania Film.

Bogdan Rizeanu

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22