De același autor
Biografia generalului de Securitate Eugen Luchian este o poveste interesantă despre mărire și decădere într-un sistem totalitar.
A pornit de jos, iar Securitatea l-a făcut om. A început ca informator, a urcat treptele ierarhice în Securitate până la gradul de general și a ajuns la poziții de înaltă demnitate publică, ca om de încredere al lui Ion Gheorghe Maurer. Ajunsese să joace rol de „vămuitor“ (gatekeeper), controlând decizii importante, mai ales plecările din țară. Cum România socialistă devenea tot mai coruptă, rolul informal de vămuitor și distribuitor de beneficii era din ce în ce mai important. Căderea lui Maurer și plecarea lui Pacepa i-au adus prăbușirea, fiind trimis în închisoare pe baza unui dosar care exploata tocmai privilegiile și mecanismele corupte de care profitase în Securitate și înscenări de tipul celor folosite de Securitate împotriva adversarilor regimului. Teroarea comunistă își extrăgea puterea din faptul că era stocastică și discreționară. Forța terorii o simțeau victimele directe, în primul rând, dar regulile ei erau cunoscute de toată lumea, inclusiv de securiști. Generalii de Securitate, deși se simțeau atotputernici, știau că pot fi prinși la rându-le de rotativa absurdă a represiunii la a cărei mișcare contribuiseră cu zel. (A. CIOFLÂNCĂ, [email protected])
Eugen Luchian, cel care avea să fie mâna dreaptă şi „sfătuitor de taină“ al lui Ion Gheorghe Maurer, s-a născut în Basarabia, în 1927, într-o comună din județul Tighina. Originea basarabeană a fost pentru mulți demnitari comuniști un avantaj, la un moment dat, și un dezavantaj mai târziu. Eugen era al doilea copil (mai avea o soră) în familia unui învăţător, mama sa fiind casnică. A început studiile gimnaziale la Chişinău, dar din primăvara anului 1944, din cauza avansării frontului şi revenirii sovieticilor în Basarabia, familia Luchian este nevoită să plece la Lugoj, locul desemnat pentru evacuare. În octombrie 1948 obţine diploma de bacalaureat şi apoi încearcă să se înscrie la facultate, dar abandonează repede studiile din cauza greutăților materiale. Ca să se întrețină, în anii 1947-1948 se angajează la o societate comercială pentru aprovizionarea Capitalei, ca vânzător.
Securitatea, oportunitate de ascensiune socială
La finele lunii octombrie 1948, se înscrie la cursurile Şcolii de ofiţeri activi nr. 2 de la Măgurele. În vara anului 1950, intră în trupele Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi ajunge comandant la un batalion de grăniceri. Aici este recrutat de contrainformaţiile militare, ca informator, activitatea sa fiind apreciată în mai multe caracterizări făcute de ofiţerul de legătură.
Din februarie 1955, a intrat efectiv în rândurile Securităţii. În scurt timp este încadrat într-un compartiment nou creat al Serviciului Organizare-Mobilizare din MAI, unde parcurge toate treptele ierarhice. Din 1958 este detaşat de la MAI la Secţia specială din Secretariatul General al Consiliului de Miniştri care se ocupa de Interne şi Armată, pe care ajunge să o conducă. Din 1968 ocupă şi poziţia de secretar al Comisiei pentru probleme de paşapoarte şi vize, poziție ce se va dovedi esențială pentru cariera sa. Între timp, în iunie 1967, obţine diploma de licenţă în Drept (cu media 10) a Facultăţii de Drept din Universitatea Bucureşti.
Între anii 1971-1974, pe lângă poziţiile amintite mai sus, ocupă şi funcţia de consilier I (cu rang de ministru adjunct) în aparatul preşedintelui Consiliului de Miniştri de atunci – Ion Gheorghe Maurer. În fişa postului avea problemele sectorului de apărare din MApN şi MI, ca şi producţia specială de la celelalte ministere economice.
Prestația în post îi asigură încrederea lui Ion Gheorghe Maurer, ajungând să fie considerat „om de taină“ al acestuia. Luchian se făcea util în special ca secretar al Comisiei de vize şi paşapoarte. Era, pe scurt, demnitarul care răspundea de listele cu cei care primeau sau li se refuza dreptul de a pleca din ţară.
Poziţia pe care o deţinea explică relaţiile extraordinare pe care le avea Eugen Luchian în aparatul de partid şi în cel guvernamental. Toţi cei care veneau de la post din străinătate sau plecau în misiune externă treceau pe la el. Cei mai mulţi erau de la UM 0920 (Departamentul de Informaţii Externe), multora făcându-le diverse servicii. Era în relaţii apropiate cu Nicolae Doicaru, Ion Mihai Pacepa, Gheorghe Bolânu, Gheorghe Marcu, toate personaje de frunte ale Securității.
„Subalternul să simtă pe grumaz călcâiul şefului“
Despre metodele sale de lucru avem şi câteva relatări cuprinse în declaraţii ale foştilor săi subordonaţi. Unul dintre ei, colonel Constantin Mazilu, acuzat de malversaţiuni financiare în operaţiunea „Peregrinii“ (acordarea vizelor de emigrare contra unor sume de bani), preciza în declaraţiile sale că Eugen Luchian avea două sloganuri pe care le rostea din când în când la adresa celor din subordine: „subalternul trebuie să simtă pe grumaz călcâiul şefului“ (formulă împrumutată se pare chiar de la fostul ministru Alexandru Drăghici) şi al doilea, creaţie proprie, inspirat din lumea occidentală: „ţine minte că în spatele tău zeci de ofiţeri aşteaptă să-ţi ia locul“.
Alături de activitatea în cadrul Comisiei, Eugen Luchian era pentru preşedintele Consiliului de Miniştri un emisar, îndeosebi pe relaţii externe speciale, precum cele cu RFG. În ţară sau în RFG, Eugen Luchian avea dreptul de reprezentare şi negociere în relaţii cu mari nume ale industriei sau politicii vest-germane precum Berthold Beitz, preşedinte al Consiliului de Administraţie al firmei Krupp, negociator oficial în problemele Estului, sau Werner Figgen, ministrul Sănătăţii şi Problemelor Sociale din guvernul landului Rhenania de Nord-Westfalia. Pe lângă probleme de ordin economic, Eugen Luchian a negociat cu Werner Figgen emigrarea unor familii de etnici germani din România.
Și, deloc lipsit de importanță, Luchian era nelipsit de la partidele de vânătoare organizate în cinstea celor doi musafiri din RFG, alături de Ion Gheorghe Maurer.
Începutul sfârșitului
Poziţia de om de încredere şi de apropiat al celui mai longeviv preşedinte de Consiliu de Miniştri din istoria recentă a României explică de ce retragerea din politică a lui Ion Gheorghe Maurer, în 1974, a coincis cu începutul declinului generalului. În primul rând, pierde poziţia de consilier I în aparatul preşedintelui Consiliului de Miniştri. Apoi constată cu oarecare surprindere că este supus unor verificări tot mai frecvente, fiind solicitat să completeze mai multe fişe autobiografice. Este solicitat de Direcţia de Cadre din MI să limpezească aspecte „neclare“ din trecutul său, legate de tinereţea sa şi de rudele soţiei, unele aflate în Occident. În plus, i se cere să explice şi modul de dobândire a mai multor bunuri.
Pierderea poziţiei importante pe care o avea la Consiliul de Miniştri conduce, între altele, la răcirea relaţiilor sale cu generalii din conducerea DIE, îndeosebi cu generalul Ion Mihai Pacepa. Acesta din urmă, în scrierile sale, susţine că familia Ceauşescu îl suspecta pe Eugen Luchian ca fiind ilegal al KGB în România. Un argument în acest sens este dat de verificările din anul 1977, unele dintre acestea fiind destinate să afle identitatea „reală“ a fostului general. A fost investigată, de către o comisie din MI, modalitatea de obţinere de către Eugen Luchian a certificatului de naştere în 1950 de la Oficiul Stării Civile a unui raion din Bucureşti. Au fost, concomitent, audiate unele persoane care îi cunoşteau trecutul şi locurile unde îşi făcuse studiile.
„Ce i-a trebuit nemernicului!?“
În 1977 (sau 1978), o comisie a Comitetului Central al PCR porneşte o anchetă condusă de generalul Constantin Olteanu, adjunct al Secţiei militare a CC. Aici se primise o anonimă în care se sesiza că mai mulţi tovarăşi sus-puși (inclusiv Eugen Luchian) primeau la preţuri derizorii televizoare, frigidere, aparate video şi alte obiecte casnice procurate din Occident şi aduse în ţară pe căi ilegale. Înştiinţat, Nicolae Ceauşescu a dat spre verificare. Finalul anchetei a speriat multă lume din conducerea DIE şi din guvern, dar nu şi pe Eugen Luchian.
Ceea ce avea să-l sperie era însă un episod mult mai amplu prin consecinţe – defecţiunea unuia din foştii săi apropiaţii, Ion Mihai Pacepa. „Ce i-a trebuit nemernicului, avea tot ce dorea!“, ar fi spus, la aflarea veştii, Eugen Luchian soţiei sale.
Evenimentul, după cum se ştie, a stârnit un adevărat cutremur în structurile centrale ale statului. DIE, MI, Ministerul de Externe şi Ministerul Comerţului Exterior au fost cele mai afectate, cunoscând serioase restructurări de personal. Chiar şi în aceste condiţii, nimeni nu-şi închipuia, şi cu atât mai puţin Eugen Luchian, că el va plăti cel mai scump prietenia cu cel mai important defector din istoria serviciilor secrete româneşti.
Fețele unei amiciții
La 29 august 1978 (aşadar la o lună de la defecţiunea amintită), este eliberat din funcţia de secretar al Comisiei de paşapoarte şi de vize, iar la începutul lunii septembrie este arestat şi supus numeroaselor interogatorii ale comisiei de anchetă în cazul Ion Mihai Pacepa. Fusese în relaţii apropiate cu acesta din urmă, încă din 1968, fiind alături la chefuri, excursii, partide de vânătoare, deplasări în străinătate, răsplătindu-se reciproc cu diverse avantaje şi cadouri.
Fiind şef de secţie la Consiliul de Miniştri, lui Eugen Luchian i se ceruse de către şeful Consiliului Securității Statului, Ion Stănescu, să-i sprijine pe şefii DIE în elaborarea şi definitivarea tuturor decretelor, hotărârilor şi instrucţiunilor care reglementau activitatea spionajului românesc. Spionajul românesc nu avea nicio bază legală până la acel moment, DIE funcționând până atunci doar pe bază de ordine şi instrucţiuni ale ministrului Afacerilor Interne. Fără zăbavă, Eugen Luchian a pregătit decretele de organizare şi funcţionare, instrucţiunile cu privire la organizarea şi funcţionarea Cifrului de Stat, normele de conspirare a unităţilor acoperite etc. În acest efort l-a avut mereu alături pe Ion Mihai Pacepa.
Părerea lui Eugen Luchian despre Ion Mihai Pacepa fusese departe de a fi una pozitivă. Cel puţin aşa declara în faţa comisiei de anchetă: „Încă de la începutul contactelor pe care le-am avut cu acest individ am putut să-mi fac impresia că este mincinos, meschin şi predispus de a prezenta lucrurile într-o manieră exagerată doar cu scopul de a-şi crea el un titlu de glorie“. După cum spunea Luchian, încă din 1970, ar fi avut o discuţie cu generalul Nicolae Doicaru (pe care-l respecta!) în care îi recomanda acestuia: „Fiţi atent la Pacepa, este un meschin şi mincinos, dornic de a parveni prin orice mijloace“. La toate acestea, şeful DIE ar fi răspuns: „Ştiu, îl cunosc ce apucături are, îl mai trosnesc din când în când şi îl pun din nou în banca lui“.
Prețul corupției
Comisia de anchetă nu s-a lăsat însă impresionată nici de aceste caracterizări şi nici de mea culpa pe care şi-a făcut-o Eugen Luchian în declaraţiile sale. Cerea să fie iertat în virtutea faptului că, aprecia el, activase aproape 30 de ani în slujba MI fără nicio abatere. Directiva comandantului suprem era, însă, foarte clară: cineva trebuia să plătească mai scump decât ceilalţi şi cel vizat era chiar Eugen Luchian. Iar motive existau din plin. I se reproşa spitalizarea din RFG făcută pe banii demnitarului vest-german Werner Figgen, care la vremea respectivă fusese totuşi aprobată de conducerea Secretariatului CC. În fine, cel mai insistent era amintit faptul că îşi achiziţionase din străinătate numeroase bunuri, sumele cu care plătise, în valută, fiind obţinute prin delapidare. Era apoi posesorul unui automobil Mercedes, care fusese reparat cu piese cumpărate din RFG, pe valută din conturile Consiliului de Miniştri.
Toate acestea erau, de fapt, motivele pentru care, în a doua parte a lunii septembrie, vin loviturile majore pe care i le rezervase soarta: trimiterea în justiţie, procesul şi Decretul prezidenţial nr. 243/ 18.09.1978 prin care i se retrage gradul de general-maior şi este trecut în rezervă cu gradul de soldat. Când se pronunţă sentinţa în procesul său află că e condamnat pe motive aproape incredibile pentru el: deţinerea fără autorizaţie a unui pistolet primit de la o unitate desfiinţată în 1955; deţinere (la domiciliu şi la birou) de documente secrete referitoare la perioada 1970-1977, care trebuiau distruse; şi deţinere de muniţie de vânătoare peste cantitatea permisă de lege. Condamnarea consta în opt ani de închisoare, pierderea unor drepturi civile şi militare, dar şi confiscarea averii sale (între altele o vilă la Pucioasa, jud. Dâmboviţa, terminată chiar în august 1978).
Afacerea „Peregrinii“
Cât priveşte capetele de acuzare, Eugen Luchian era convins că sunt o înscenare. Ştia cum se făceau lucrurile atunci când se dorea îndepărtarea sau pedepsirea cuiva. Faptul că toate capetele de acuzare din sentinţă serveau drept paravan pentru alte fapte reale ne-o confirmă un raport al comisiei de anchetă în cazul Ion Mihai Pacepa. Aici, generalul maior Emil Macri şi colonel Vasile Gheorghe menţionau că, din toate faptele ce se reţineau în contul generalului Eugen Luchian, puteau constitui temei pentru punere sub anchetă penală doar două: deţinere ilegală de armament, faptă care era pedepsită cu închisoarea de la 2 la 7 ani, şi delapidare (însuşirea sumei de 7.500 mărci vest-germane), pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi confiscarea parţială a averii.
Însă ultimul cap de acuzare, recunoşteau cei doi ofiţeri superiori, ar fi creat complicaţii. Aceasta pentru că ar fi deconspirat întreaga acţiune „Peregrinii“, dar şi restul acţiunilor de obţinere de valută în schimbul eliberării de paşapoarte, ceea ce ar fi adus prejudicii majore regimului atât pe plan intern, cât şi extern. În plus, cercetarea acestor acţiuni ar fi însemnat tragerea la răspundere şi a celorlalţi colegi ai generalului, participanţi la respectivele misiuni. Or, toţi aceştia, sau cei mai mulţi dintre ei, erau deja trecuţi în rezervă cu toate drepturile cuvenite.
Securistul care a vrut să devină deținut politic
Pentru că nu era oricine, ştia multe, iar comentariile sale puteau fi incomode, în toată perioada detenţiei a fost urmărit de Securitate. A fost încadrat cu 2 informatori la Penitenciarul Bucureşti, iar după mutarea sa la Aiud i s-a introdus un alt informator în celulă, ambele celule în care era încarcerat având instalate mijloace TO.
La începutul lunii ianuarie 1980, în urma solicitărilor sale insistente, este primit la raport de către Iulian Vlad, şeful Securității. Audiența l-a făcut optimist, dar vor trece însă alţi doi ani până când va fi eliberat din detenţie.
Este eliberat în prima zi de Crăciun a anului 1982. Doi ani mai târziu este pensionat, pe motive medicale. Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, Eugen Luchian solicită revizuirea sentinţei din 1979, însă, prin Decizia nr. 57/11 iunie 1990, Curtea Supremă îi respinge cererea. Fără a se resemna, Eugen Luchian începe o adevărată ofensivă pentru recunoaşterea calităţii sale de deţinut politic (cu drepturile aferente) şi chiar a celei de disident.
A fost, după înfiinţarea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, printre primii care au cerut să-şi vadă propriul dosar. În anul 2003 şi-a consultat dosarul de la Securitate, la sala de studiu de la CNSAS. Dar nu a mai apucat să vadă şi volumele din dosarul anchetei fugii lui Ion Mihai Pacepa (acestea intrând în custodia CNSAS abia în vara anului 2006), unde se află grosul declaraţiilor sale, dar şi documente referitoare la acţiunile sale în afara legii. S-a stins din viaţă în 2007, fără a reuşi să-şi publice memoriile la care se pare că lucrase în ultimii ani de viaţă.
LIVIU ŢĂRANU (CNSAS)