“Carne cruda de sub şa”: Domnii Ponta si Antonescu sufera de vadimita

Vladimir Tismaneanu 17.03.2011

De același autor

Nationalismul este ultimul refugiu al canaliei, spune o vorba adeseori si pe drept cuvant amintita (adaptez aici, traducand scoundrel prin canalie, un citat faimos din Samuel Johnson, care vorbea despre falsul patriotism, gaunos, strident si bombastic).  Exista o maladie pe care Monica Lovinescu a diagnosticat-o drept vadimita. Este o boala psihologica contagioasa, se manifesta prin inflamarea primejdioasa a glandei nationaliste, prin incontinenta verbala, prin vehementa grobiana, iar pentru a o contracta este nevoie de disponibilitati, afinitati si vulnerabilitati launtrice. Pe care, iata, domnii Victor Ponta si Crin Antonescu le poseda din plin.  Pe scurt, nu toata lumea se vadimizeaza, nu toata lumea se preteaza la circul ieftin al pompierismului patriotard. Ungarofobia deliranta a “Romaniei Mari”, imunda publicatie vadimista, opera (si opereaza) cu imagini terifiante menite sa demonizeze la modul absolut pe minoritar: “ungurii se hranesc cu carne cruda de sub şa” si alte asemenea scorneli ale urii.

Imi amintesc perfect acel 15 martie 1990, incidentele de la Targu-Mures mediatizate cu tonalitati isterizate si isterizante de “Televiziunea Libera”, declaratiile belicoase ale liderilor “Uniunii Vatra Romaneasca” (ce-o mai fi facand pictorul Radu Ciontea?), razboiul propagandistic menit sa justifice de fapt reconstituirea Securitatii sub camuflajul Serviciului Roman de Informatii. Imi amintesc de campaniile declansate de diplomatii lui Iliescu pentru a convinge Occidentul ca insasi integritatea Romaniei este amenintata de revansarzii maghiari si “calul troian” simbolizat de minoritatea etnica maghiara din Romania. Se continua de fapt linia xenofoba a protocronismului, retorica unor Eugen Barbu, Lancranjan, Paunescu si Paul Anghel, spre a-i aminti doar pe acestia.

Cu o viteza uluitoare, gorbaciovistul Iliescu si “occidentalizatul” Roman au aderat la toate poncifele extremiste ale ceausismului tarziu.  Au cultivat ceea ce eu numesc fantasmele salvarii, au mizat pe instrumentarea panicilor. frustrarilor si anxietatilor colective pentru a-si atinge meschinele interese politice. Iar acum, din ratiuni similare, PNL-ul condus de Crin Antonescu si PSD-ul condus de Ion Iliescu (nom de guerre Victor Ponta) recurg la tehnici la fel de perfide. Excesele demagogice ale unor indivizi iresponsabili, fie ei maghiari sau romani, nu pot justifica atacurile impotriva unei relatii esentiale pentru pozitia Romaniei in NATO si UE. Ma refer la relatia cu Ungaria.  A te face ca nu vezi acest lucru spune mult despre miopia auto-indusa a liderilor PNL si PSD. Sa lovim in Basescu, chiar daca asta duce la izolarea tarii in aliantele vitale. Iata o formula care defineste abandonarea responsabilitatii si inscrierea pe linia unui aventurism mai mult decat periculos.  Ca o face admiratorul lui “Che” Guevara, nu ma mira. Dar urmasul presupus al unei traditii a spiritului patriotic intruchipata de Bratieni? Pana unde poate merge o obsesie?

Articol aparut pe http://tismaneanu.wordpress.com/

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22