CinePOLSKA – filme poloneze la Bucureşti

Fara Autor | 10.11.2017

Pe aceeași temă

Eroi care au schimbat epoci, oameni cu pasiuni mari sau care reuşesc să ne binedispună în zilele de toamnă vor putea fi văzuţi pe ecranul cinematografului Elvire Popesco din Bucureşti în perioada 17-26 noiembrie, în timpul festivalului de film polonez CinePOLSKA.

 

Festivalul CinePOLSKA este singura ocazie din an pentru a vedea la Bucureşti cele mai noi filme poloneze, premiate în ultima vreme în Polonia şi în lume.

Ediţia de anul acesta aparţine unor personaje care şi-au devansat vremurile, care au trăit cu visuri şi pasiuni mari. Oameni datorită cărora au fost făcute progrese în lumea care ne înconjoară, spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din Bucureşti, care organizează festivalul.

Astfel de personaje au fost cu siguranţă Maria Skłodowska-Curie, dublă laureată cu Premiul Nobel, sau renumitul pictor avangardist Władysław Strzemiński, fondatorul Muzeului de Artă Contemporană din Łódź, primul astfel de muzeu din Polonia şi al doilea din Europa, care a devenit eroul ultimului film al remarcabilului regizor polonez Andrzej Wajda - „Imaginea de apoi”.

 

Festivalul începe vineri, 17 noiembrie, cu proiecţia filmului „Arta de a face dragoste” despre medicul polonez care a schimbat viaţa intimă a polonezilor cu ajutorul cărţii sale bestseller omonimă, publicată în 1978 şi vândută în aproape 7 milioane de exemplare. Povestea vieţii doctorului Wisłocka, care se petrece în Polonia de după Al Doilea Război Mondial, este spusă de tânăra regizoare Maria Sadowska. Jocul actoricesc extraordinar al Magdalenei Boczarska, în rolul Wisłockăi, precum şi dialogurile scrise foarte bine garantează că spectatorii vor petrece seara într-o atmosferă plăcută, dar şi că vor ieşi din sala de cinematograf reflectând asupra propriei vieţi.

 

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc însă sâmbătă, 18 noiembrie. Seara va fi petrecută în compania cunoscutei regizoare poloneze Agnieszka Holland şi a filmului „Tablou de vânătoare”, regizat împreună cu fiica sa, Kasia Adamik. Anul acesta, cele două poloneze au obţinut Ursul de Argint pentru film la festivalul din Berlin, juriul apreciindu-l pentru „deschiderea de noi perspective”. Scenariul filmului, a cărui acţiune se desfăşoară în frumoşii munţi polonezi Bieszczady, a fost realizat pe baza uneia dintre cărţile cunoscutei scriitoare Olga Tokarczuk. „Tablou de vânătoare” este şi candidatul Poloniei la premiile Oscar de anul acesta.

 

Primul weekend CinePOLSKA se încheie cu istoria plină de emoţie a familiei Beksiński, care vorbeşte despre soarta renumitului pictor polonez Zdzisław Beksiński şi fiul acestuia Tomasz, un cunoscut jurnalist de radio. Autorul peliculei „Ultima familie” este tânărul regizor Jan P. Matuszyński. Acest film de debut a fost declarat cel mai bun film polonez în 2016, în cadrul celui mai important festival din Polonia - Festivalul de Filme Poloneze de Artă din Gdynia, unde a obţinut marele premiu, Leul de Aur.

 

Săptămâna următoare, vineri, 24 noiembrie, pe ecranul cinematografului Elvire Popesco va fi prezentată una dintre cele mai populare comedii poloneze din ultimii ani, „Planeta celor singuri”, care vorbeşte despre viaţa unor tineri moderni, cărora nu le lipseşte internetul, ci doar puţină iubire. În film joacă actori polonezi foarte cunoscuţi, precum Danuta Stenka şi Maciej Stuhr, iar întregul este foarte bine interpretat, amuzant şi plin de farmec. Un film ideal pentru începutul de weekend.

 

Cu ocazia împlinirii anul acesta a 150 de ani de la naşterea Mariei Skłodowska-Curie, sâmbătă, 25 noiembrie, vă invităm la o coproducţie internaţională în regia lui Marie Noëlle. Rolul genialei laureate poloneze a premiului Nobel este jucat de Karolina Gruszka, o actriţă cunoscută şi foarte talentată, iar pe ecran este prezent, printre alţii, şi renumitul actor polonez Daniel Olbrychski. Filmul o prezintă pe Maria nu doar în rolul de cercetător, dar şi ca mamă, şi, mai înainte de toate, ca pe o femeie hotărâtă şi independentă. Aceste ultime două trăsături au fost nu o dată cauza problemelor sale, şi, cu toate acestea, mulţumită lor a reuşit să obţină succese uriaşe admirate de însuşi Albert Einstein, cu care se împrietenise.

 

În încheierea CinePOLSKA, duminică, 26 noiembrie, îi invităm pe spectatori la filmul „Imaginea de apoi”. Regizorul filmului, Andrzej Wajda, este o legendă a cinematografiei poloneze, laureat al premiilor Oscar şi Palme d’Or, precum şi al altor premii internaţionale importante. El este omul care, în toată creaţia sa, a arătat cât de importantă este libertatea în viaţa noastră. Dând exemplu soarta extrem de tragică a pictorului Władysław Strzemiński, a cărui viaţă a fost distrusă de sistemul comunist, renumitul regizor aminteşte încă o dată despre forţa umană şi cruzimea sistemului.

Organizatorii festivalului sunt Institutul Polonez din Bucureşti şi Asociaţia Cineaştilor din Polonia, în colaborare cu Ambasada Franţei în România şi Institutul Francez din Bucureşti. Evenimentul este sprijinit financiar de Institutul Polonez de Artă Cinematografică.

 

Autoarea afişului CinePOLSKA din acest an este Sorina Vazelina, o tânără graficiană şi realizatoare de benzi desenate din Timişoara.

 

În primăvara lui 2018, CinePOLSKA va ajunge şi în alte oraşe din România, unde spectatorii vor putea vedea o selecţie a filmelor prezentate anul acesta la Bucureşti.

 

• Proiecţiile de filme din cadrul CinePOLSKA se desfăşoară în zilele de 17-19 noiembrie şi 24-26 noiembrie 2017,  la cinematograful Elvire Popesco (bd. Dacia nr. 77).

• Filmele au subtitrare în limba română şi încep la ora 20.00.

• Biletele pot fi achiziţionate de la casa de bilete a cinematografului Elvire Popesco, de la noul sediu Eventbook, de la librăriile Kyralina şi Humanitas, în timpul programului de lucru cu publicul şi în limita locurilor disponibile, precum şi online pe elvirepopesco.ro.

• Preţul biletelor: tarif întreg - 15 lei, tarif redus - 10 lei, carnet 3 bilete - 30 lei.

 

PROGRAM:

17.11.2017, ora 20.00 - ARTA DE A FACE DRAGOSTE. POVESTEA MICHALINEI WISŁOCKA / Sztuka kochania. Historia Michaliny Wisłockiej (regia: Maria Sadowska, 117 min.), vârsta recomandată: peste 15 ani

18.11.2017, ora 20.00 - Deschiderea oficială: TABLOU DE VÂNĂTOARE / Pokot (regia: Agnieszka Holland, Kasia Adamik, 128 min.), vârsta recomandată: peste 15 ani

19.11.2017, ora 20.00 - ULTIMA FAMILIE / Ostatnia rodzina (regia: Jan P. Matuszyński, 124 min.), vârsta recomandată: peste 15 ani

24.11.2017, ora 20.00 - PLANETA CELOR SINGURI / Planeta singli (regia: Mitja Okorn, 135 min.), vârsta recomandată: peste 12 ani

25.11.2017, ora 20.00 - MARIA SKŁODOWSKA-CURIE. CURAJUL DE A CUNOAȘTE / Maria Skłodowska-Curie (regia: Marie Nöelle, 95 min.), vârsta recomandată: peste 13 ani

26.11.2017, ora 20.00 - IMAGINEA DE APOI / Powidoki (regia: Andrzej Wajda, 99 min.), vârsta recomandată: peste 15 ani

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22