100 de ani de la Armistițiu. 70 de șefi de stat și de guvern s-au întâlnit la Paris

Redactia | 12.11.2018

Președintele francez Emmanuel Macron a denunțat "naționalismul" ca "o trădare a patriotismului" în discursul de comemorare a armistițiului care a pus capăt Primului Război Mondial.

Pe aceeași temă

”Patriotismul este exact opusul naționalismului", a declarat Macron. "Naționalismul este o trădare a patriotismului. Spunând că interesele noastre sunt primele, ce ne pasă de alții, ștergem ceea ce o națiune are cel mai de preț, ceea ce îi dă viața, ceea ce îi dă grație, și ceea ce este esențial: valorile sale morale", a adăugat liderul francez, potrivit publicației Le Figaro.

"Vechii demoni reapar, pregătiți să îndeplinească munca lor de creare de haos și moarte: noi ideologii manipula religii, istorie amenință să-și urmeze cursul tragic“, a avertizat Macron, adăugând că lumea trebuie să se opună "tentației cinismului" și a apărat "spiritul de conciliere".

În discursul său de la Arcul de Triumf, Macron le-a recomandat omologilor săi să refuze ”fascinația pentru violență și dominare”, în fața președinților Donald Trump, Vladimir Putin și Recep Erdogan, potrivit AFP.

Întrebat în octombrie să explice de ce se consideră naționalist, Trump a citat iubirea sa față de țara și apărarea intereselor economice ale SUA.

"Ne dăm toată bogăția, toți banii, altor țări și aceste nu ne tratează cum trebuie", a declarat Trump.

"Timp de mulți ani, alte țări, care ne sunt aliate (...) nu au tratat corect țara noastră. Așa că, în acest sens, sunt în mod clar un naționalist și sunt mândru de asta", a conchis președintele SUA, potrivit agenției de știri Reuters.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22