164 de oameni au murit până acum în protestele din Kazahstan. Peste 5.000 de arestați

Redactia | 09.01.2022

Situația pare să se fi stabilizat în Kazahstan, după confruntările violente dintr protestatari şi forţele de ordine.

Pe aceeași temă

Oamenii sunt însă tot fără internet și stau la cozi la magazine și la bănci. Potrivit autorităților kazahe, 26 de „criminali înarmaţi au fost lichidaţi”. Nu se cunoaște numărul exact al morților din rândul protestatarilor. Rusia a trimis trupe în Kazahstan, iar președintele țării i-a mulțumit lui Vladimir Putin. 

Ministerul kazah al sănătății anunță că peste 164 de persoane au murit în protestele care au zguduit țara în ultima săptămână.

Datele au fost raportate, duminică, de televiziunea locală Khabar-24 arată o creștere semnificativă față de ultimele bilanțuri. Nu este încă clar dacă este vorba doar de civili sau dacă au fost raportate și decese ale persoanelor din forțele de ordine.

O serie de „instalații strategice” din Kazahstan se află sub pază militară, susține președinția kazahă, duminică, în contextul revoluției care zguduie Kazahstanul.

„O serie de instalații strategice au fost transferate sub protecția contingentului unit de menținere a păcii al statelor membre CSTO”, a anunțat biroul prezidențial într-un comunicat care detaliază o ședință de securitate prezidată de Tokayev. Documentul nu a identificat respectivele instalații.

Administrația a declarat că 5.800 de persoane au fost arestate în legătură cu tulburările, inclusiv un „număr semnificativ” de cetățeni străini și a precizat că situația s-a stabilizat în toate regiunile.

Ministerul Afacerilor Interne kazah a anunțat că au fost reținute peste 5.100 de persoane care au luat parte la revoltele din mai multe regiuni ale țării.

„Până la acest moment, 5.135 de persoane au fost reținute în Kazahstan”, a transmis duminică biroul de presă al instituției, citat de TASS.

Potrivit ministerului, au fost declanșate 125 de anchete preliminare pentru crime, violențe împotriva oficialilor guvernamentali, jaf, huliganism și furturi.

După cum a declarat ministrul interimar de interne al republicii, Yerlan Turgumbayev, canalului de televiziune Khabar 24, în timpul revoltelor, peste 400 de vehicule au fost avariate și distruse, inclusiv 346 de vehicule de poliție. Peste 100 de magazine și bănci au fost jefuite, potrivit sursei citate.

Totodată, autostrăzile au fost deschise circulației, anunță autoritățile.

Forțele ruse continuă să vină în Kazahstan.

Situaţia pare să se fi stabilizat în Kazahstan, însă blocajul informativ continuă, nu există internet, iar la acestea se adaugă cozile interminabile la bănci şi supermarketuri.

„Oamenii stau la coadă la bănci ca să scoată bani, deoarece nu se mai poate plăti cu cardul aproape nicăieri”, spune o femeie care locuieşte în capitala Nur-Sultan, citată de agenția EFE, potrivit Agerpres.

Almaty, Kazakhstan, in the aftermath of turmoil

Coadă la o bancă din Almatî. Foto: Profimedia

Din cauza întreruperilor la reţeaua de internet şi a problemelor cu telefonia mobilă, kazahii nu pot comunica cu rudele din alte zone din ţară.

„Fiica mea s-a dus la Almatî (capitala economică a ţării - n.r.) acum două zile, dar nu se poate întoarce. Se află la periferia oraşului cu bunicul ei, nu se mişcă de acolo. Nu putem face nimic”, mai spune Zara

O altă locuitoare din Nur-Sultan, Svetlana, a scris pe Facebook că nu a reuşit să scoată bani de la ATM-urile din cartierul ei, pentru că sunt toate goale.

„Şi la supermarketuri toate rafturile sunt goale. Nu mai e nici pâine, nici lapte, nici cartofi. Până şi băuturile alcoolice s-au terminat, mai există doar bere fără alcool”, a comentat ea.

Actualizare 8 ianuarie 18:00 Fostul lider al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, considerat „părintele” independenței și conducătorul din umbră, dă asigurări că se află în țară și cere susţinerea actualului preşedinte, Kasîm-Iomart Tokaev.

Discuție Tokaev-Putin

Actualizare 8 ianuarie 15:55:Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, i-a spus la telefon sâmbătă președintelui rus, Vladimir Putin, că situaţia se stabilizează în țară.

Preşedinţii au făcut un schimb de opinii cu privire la măsurile luate de autorităţile kazahe pentru restabilirea ordinii în ţara de la Marea Caspică, a anunţat Kremlinul într-un comunicat preluat de agenţiile internaţionale de presă, adăugând că cei doi lideri au convenit să rămână în contact „permanent”, relatează AFP, citată de Agerpres.

Preşedintele kazah a informat în detaliu despre situaţia creată în ţară şi a subliniat că aceasta se stabilizează. El i-a mulţumit omologului rus pentru desfăşurarea unui contingent militar condus de Rusia în Kazahstan pentru a reduce violenţele.

La rândul său, Putin a susţinut ideea lui Tokaev de a organiza o videoconferinţă în zilele următoare cu aliaţii din Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), care grupează şase foste republici sovietice, pentru a discuta măsurile de restabilire a ordinii în Kazahstan.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22