17 ani de la atentatele din 11 septembrie. Supraviețuitorii au făcut o formă rară de cancer

Dora Vulcan | 11.09.2018

Statele Unite comemorează, marți, 17 ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, în urma cărora au murit aproape 3.000 de persoane, între care și cinci români.

Pe aceeași temă

 

 

La ora locală 08.45 (n.r – 15.45 ora României), un avion de pasageri B-767 al companiei American Airlines a lovit unul dintre turnurile gemene de 110 etaje al complexului World Trade Center din New York. Câteva minute mai târziu, un al doilea avion deturnat, un B-737 al companiei United Airlines, a lovit cel de-al doilea turn. La puţin timp, cele două clădiri - unul dintre simbolurile metropolei americane, s-au prăbușit.

 

Patru avioane au fost deturnate în acea zi în spaţiul aerian american. Două au lovit turnurile gemene ale complexului World Trade Center din New York, al treilea s-a prăbuşit peste Pentagon şi ultimul într-un câmp din Pennsylvania.

 

Atentatele au fost revendicate de organizaţia teroristă al-Qaida, iar războiul împotriva terorismului declanşat ulterior de Statele Unite a dus la invadarea Afganistanului, unde încă sunt mobilizaţi zeci de mii de militari americani.

 

 

 

 

De 17 ani își așteaptă fiul să o sune

 

La aproape două decenii de la tragedie, familiile victimelor încă suferă. Brad, fiul lui Mary Fetchet, lucra în turnul sudic al complexului World Trade, când primul avion a intrat în clădire.

„Fiul meu l-a sunat pe soțul meu să-i spună că e în siguranță și să-i amintească de faptul că el se afla în celălalt turn”, a declarat femeia pentru Voice of America. 

Soțul ei a sunat-o la muncă să-i spună că Brad e în viață, însă chiar atunci femeia a văzut la televizor cum un alt avion a lovit al doilea turn. 

 

 

Bărbați afectați de o formă rară de cancer

 

Zeci de mii de persoane care trăiau sau munceau în zona în care a avut loc tragedia din 11 septembrie 2001. Ei au inhlat aerul dens cu particule toxice, astfel că de-a lungul anilor, mulți s-au îmbolnăvit, au murit sau primesc îngrijiri medicale.

Sunt bărbați la care a fost descoperită o formă de cancer de sân. Printre aceștia este și John Mormando, un bărbat de 51 de ani. În luna martie 2017, a mers la medic pentru că a observat un ganglion la nivelul pieptului și a descoperit că avea cancer, scrie The Guardian.

Astfel de cazuri apar la mai puțin de 1% dintre bărbați, însă colegii i-au atras atenția că în perioada atacului terorist lucra în zonă.

 

„Ne-am întors la muncă la o săptămână de la atac, în timp ce turnurile încă ardeau și totul în jurul nostru era distrus. Ni s-a zis că aerul este ok și că trebuie să ne întoarcem la muncă. A fost ridicol. A fost oribil. Mirosul era respingător. Clădirile încă fumegau, au ars luni la rând”, a povestit el.

 

Mormando este unul dintre cei 15 bărbați diagnosticați cu cancer la sân, upă ce au lucrat în zona în care s-au prăbușit turnurile. Potrivit avocatului lor, probabil că sunt și mai multe cazuri.

 

Și Michael Guedes, un polițist NYPD care a lucrat în zonă, căutând rămășițele victimelor printre dărâmături, este în aceeași situație. El a povestit că la acel moment, ultimul lucru la care se gândea era starea de sănătate.

 

„Nu prea te gândești la asta. Vrei doar să își faci treaba”, a spus bărbatul de 65 de ani, diagnosticat cu cancer la sân în urmă cu trei ani.

De atunci, face chimoterapie și este dependent de tratament. 

„Nu am avut cazuri în familie. Știu că sunt mulți oameni care s-au îmbolnăvit”, a mai spus Michael Guedes.

 

Jeff Flynn, în vârstă de 65 de ani, a precizat pentru The Guardian că înainte să fie diagnosticat, în 2011, nici știa că este o boală care afectează și bărbații.

„Am pălit. Viața mea s-a schimbat într-o secundă”, a spus el.


Flynn a lucrat la o companie de stocare de date în apropiere de World Trade Center și s-a întors la muncă la câteva zile de la atac. Alte persoane au dezvoltat boli gastrointestinale și boli respiratorii, între aceștia fiind și elevii liceuui Stuybesant, care au fost evacuați chiar în ziua în care a avut loc atacul. Ei s-au întors la ore o lună mai târziu.

 

 

articolul integral pe stirileprotv.ro

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22