18.000 de imigranți din Turcia au plecat deja spre Europa, a spus președintele Erdogan

Laurentiu Gheorghe | 29.02.2020

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a spus că 18.000 de imigranți au părăsit Turcia îndreptându-se spre Europa după ce țara „ a deschis porțile” permițând ieșirea liberă din țară.

Pe aceeași temă

Numărul celor care urmează să traverseze frontiera cu Grecia sau Bulgaria urmează să crească zilele următoare la 25.000 – 30.000/zi a adăugat președintele turc.

Turcia nu mai poate face față numărului imens de oameni care fug din Siria, din cauza războiului civil, a adăugat el.

De cealaltă parte autoritățile elene au anunțat că au blocat intrarea în țară a peste 4.000 de migranți ilegali din Turcia. Forțele de ordine de la graniță au fost nevoite să utilizeze gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea refugiaților care luau cu asalt granița turco-elenă.

Decizia Turciei de a-și deschide granițele este urmarea atacului asupra militarilor turci din regiunea Idlib, Siria de către forțele Guvernului de la Damasc, soldat cu 33 de morți.

Forțele guvernamentale siriene, susținute de Rusia, încearcă să recâștige teritoriile din regiunea Idlib de la grupările jihadiste care sunt sprijinite de armata turcă.

În Turcia se află 3,7 milioane de refugiați din Siria alături de alți emigranți din țări ca Afganistan, care au fost opriți în tabere de refugiați în baza unui acord încheiat cu Uniunea Europeană. Însă Turcia nu mai respectă acest acord deoarece UE nu și-a respectat promisiunile a anunțat vineri președintele turc.

Din păcate, România se află pe traseul actual al emigranților care vir să ajungă în vestul Europei. Televiziunea de stat în limba arabă din Turcia, TRT, a difuzat pe Twitter o hartă cu traseul pe care refugiații sirieni intenționează să o urmeze în drumul către Europa.

Spre deosebire de vechiul traseu, noua rută ocolește Balcanii de Vest și trece prin Bulgaria și România, iar de aici către Ungaria până în Europa de Vest. Fără nicio excepție, statele de pe traseu sunt țări membre ale Uniunii Europene.

Harta postată de TRT este însoțită de următorul mesaj: ”Drumul către Franța… O hartă ilustrativă a posibilului traseu pe care refugiații din Turcia îl pot urma către Franța și alte țări europene”.

Corespondetul Der Spiegel în Turcia, dar și presa greacă au scris încă de vineri că guvernul și armata turce aduc cu camioane și trenuri zeci de mii de refugiati de război sirieni din sudul țării până la granițele cu Bulgaria și Grecia pentru a pune presiune pe UE să intervină în Siria, unde armata lui Erdogan înregistrează pierderi serioase în fața trupelor siriene sprijinite de Rusia.

Publicația Foreign Policy a explicat strategia lui Erdogan, aflat sub o presiune internă majoră după ce 33 de soldați turci au fost uciși joi în Siria: vrea să forțeze Germania și Franța, sub șantajul cu imigranții, să sancționeze Rusia pentru implicarea în Siria. Erdogan nu poate adopta o poziție dură față de Rusia pentru că, după ce și-a tăiat punțile de legătură cu SUA, a ajuns dependent de Putin atât din punct de vedere militar, cât și economic.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22