5.000 de oameni au fost evacuați din Sumî. În cursul nopții au fost bombardamente în Harkov

Redactia | 09.03.2022

Războiul din Ucraina continuă. Au fost din nou bombardamente, în timpul nopții. Cele mai puternice explozii s-au auzit în regiunea Harkov, iar la Kiev au răsunat alarmele antiaeriene.

Pe aceeași temă

Tot în cursul nopții, aproximativ 5.000 de oameni evacuați din Sumî au ajuns la Poltava, oraș care până acum nu a fost atacat de forțele rusești. 

Guvernatorul din Sumî, din nord-estul Ucrainei, spune că un coridor umanitar, care a fost deschis mai devreme, marți, va continua miercuri.

S-a estimat că aproximativ 5.000 de persoane au părăsit Sumî în două etape de evacuare, potrivit guvernului ucrainean.

Sumî, în apropiere de granița cu Rusia, a fost de zile întregi ținta unor bombardamente puternice. Luni, 22 de persoane - inclusiv trei copii - au fost ucise în atacurile aeriene ruse, au declarat oficialii locali.

UPDATE Voluntarii străini vor putea obţine cetăţenia ucraineană dacă doresc, a declarat prim-adjunctul ministrului de interne Yevhen Yenin. 

Douăzeci de mii de voluntari străini s-au alăturat forţelor ucrainene pentru a lupta împotriva Rusiei începând cu 6 martie mai spune sursa citată. 

"Acești oameni vor semna un contract, vor primi un pașaport militar, care apoi le înlocuiește permisul de ședere. În viitor, dacă vreunul dintre acești cetățeni străini ar dori să devină cetățeni ucraineni, legislația noastră le oferă o cale pentru asta", a spus el, potrivit la Ukrinform, scrie CNN.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, declara, duminică seară, că peste 20.000 de oameni din 52 de ţări s-au oferit deja să lupte în Ucraina. De asemenea, Kuleba i-a îndemnat pe ucrainenii care locuiesc în alte ţări să înceapă o campanie pentru a promova aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. 

UPDATE La Jîtomîr, rachetele au căzut peste 7 case. 5 oameni, dintre care doi copii mai mici de un an, au murit.

Organizația Națiunilor Unite estimează că, de la începutul războiului, 474 de civili au murit și 861 au fost răniți.

Armata ucraineană anunță că ofensiva și-a încetinit ritmul în ultimele două zile, însă apar informații conform cărora Rusia s-ar pregăti să atace masiv Kievul. Institutul pentru Studiul Războiului estimează că acest lucru s-ar putea întâmpla în următoarele 24-96 de ore.

De asemenea, au apărut în presa americană imagini ale unui tren blindat, care ar fi plecat din Crimeea spre centrul Ucrainei. Un oficial al Pentagonului a vorbit despre un nou convoi militar rusesc, aflat la 60 de kilometri de Kiev. 

Sunt informații îngrijorătoare și despre centralele nucleare din Ucraina. Garda Națională a Rusiei a anunțat că a preluat controlul deplin asupra celei de la Zaporojie, în timp ce Agenția Internațională pentru Energie Atomică nu mai primește informații de la Cernobîl.

5.000 de persoane au fost evacuate cu succes din Sumî

UPDATE Un număr de 5.000 de persoane au fost evacuate cu succes din Sumî în Regiunea Poltava pe 8 martie, potrivit lui Dmytro Lunin, care conduce Administraţia Militară a Regiunii Poltava.

Persoanele evacuate sunt majoritate femei şi copii, precum şi cetăţeni ai Turciei. Autorităţile ucrainene anunţaseră înfiinţarea unui coridor umanitar, marţi dimineaţă, pentru evacuarea civililor din Sumî, oraş de peste 250.000 de locuitori situat în apropierea graniţei cu Rusia şi unde au avut loc lupte grele de câteva zile.

Primii civili evacuaţi prin coridoare umanitare din oraşul Sumî, la 350 km nord-est de Kiev, au ajuns "în siguranţă" în centrul ţării, a anunţat marţi noaptea şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale ucrainene, relatează Le Figaro.

Rușilor li se interzice să mai cumpere valută până cel puțin în luna septembrie

UPDATE Vânzarea de valută de către bănci va fi suspendată până pe 9 septembrie, a anunţat miercuri într-un comunicat de presă Banca Centrală a Rusiei, lovită de sancţiuni occidentale fără precedent, din cauza ofensivei ruse în Ucraina, transmite AFP, citată de Agerpres.

Între 9 martie şi 9 septembrie 2022, „băncile nu vor putea vinde valută străină cetăţenilor”, se arată în comunicat, care adaugă că, în schimb, cetățenii ruşi vor putea totuși, în această perioadă, să meargă la bănci și să schimbe în ruble valuta pe care o dețin.

Rubla a doborât luni noi recorduri istorice de depreciere faţă de monedele occidentale, în contextul în care Rusia este lovită de sancţiuni occidentale fără precedent, care au vizat în special Banca Centrală şi cele mai mari bănci ale ţării.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22