70 de militari ucraineni au fost uciși la Ohtîrca, după un atac al artileriei ruse

Redactia | 01.03.2022

Imagini suprinse de satelit arată o coloană formată din câteva sute de vehicule militare ruseşti care se întinde pe o lungime de 64 de kilometri şi care avansează în direcţia Kiev.

Pe aceeași temă

11.36 Primarul orașului Mariupolul a spus marți că orașul-port se află sub bombardamente constante, care au ucis civili și a deteriorat infrastructura.

„Cartierele rezidențiale sunt bombardate de cinci zile. Ne lovesc cu artilerie, ne bombardează cu rachete Grad, ne lovesc cu forțele aeriene”, a spus Vadim Boicenko, citat de The Guardian.

„Infrastructura civilă e avariată, îșcoli, case. Sunt mulți răniți. Femei, copii sunt uciși”, a mai spus el.

Blocuri de locuințe lovite de tiruri rusești în Herson

11.30 Apar noi imagini pe rețelele sociale cu atacuri rusești asupra unor cartiere rezidențiale. Rachetele trase de ruși au lovit clădiri rezidențiale, în orașul Herson. Mai devreme, clădirea Consiliului Local din Harkov a fost distrusă de o rachetă

Liderul cecen recunoaşte primele pierderi în Ucraina

11.00 Liderul cecen Ramzan Kadîrov, aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin şi care sâmbătă a confirmat trimiterea de combatanţi în Ucraina, a recunoscut marţi că doi luptători ceceni au fost ucişi în invazia lansată de Rusia acum şase zile împotriva ţării vecine.

„Despre victime. Din nefericire, s-au înregistrat pierderi între cei născuţi în Republica Cecenia. Doi au murit, şase au fost răniţi”, a scris Kadîrov pe contul său de pe Telegram, şi a adăugat că orice ordin al Kremlinului „va fi dus la îndeplinire de băieţii noştri, oricare ar fi el”.

Google blochează canalele YouTube ale RT și Sputnik în toată Europa

10.54 Google Europe a anunțat că blochează canalele YouTube conectate la Russia today și Sputnik în toată Europa, cu efect imediat.

„Va dura timp pentru ca sistemele noastre să se intensifice complet. Echipele noastre continuă să monitorizeze situația non-stop pentru a lua măsuri rapide”, anunță compania.

Ucraina cere noi sancțiuni împotriva Rusiei. Kuleba: Putin comite crime de război din furie

10.50 Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, cere mai multe sancțiuni internaționale împotriva Rusiei, după atacul „barbar” asupra orașului Harkov, relatează The Guardian.

„Rachete barbare rusești atacă Piața Libertății din centrul și cartierele rezidențiale din Harkov. Putin nu poate distruge Ucraina. El comite crime de război din furie, ucide civili nevinovați”, a scris Kuleba pe Twitter.

„Lumea poate și trebuie să facă mai mult. Creșteți presiunea, izolați Rusia complet”, a scris el.

Guvernatorul regiunii Harkiv, Oleg Sinegubov, a spus că atacurile rusești cu rachete au lovit centrul orașului, inclusiv zonele rezidențiale și clădirea administrației regionale.

Synegubov a adăugat că Rusia a lansat rachete Grad și rachete de croazieră asupra Harkovului, dar că apărarea orașului rezistă.

„Astfel de atacuri sunt un genocid al poporului ucrainean, o crimă de război împotriva populației civile”, a spus el.

10.45 75% din forțele armate ruse au intrat în Ucraina, spune Jack Watling, cercetător în domeniul războiului și al științelor militare la Royal United Services Institute.

Cifra de 75% a fost avansată și de un înalt oficial american din domeniul apărării.

Watling a spus că un corp mare de trupe rusești înaintează spre sud, din Belarus, și începe să stabilească condițiile pentru a putea efectua un asalt asupra Kievului.

10.44 Nu avem de ce să ne temem de amenințările nucleare venite din partea lui Vladimir Putin, spune președintele american Joe Biden. Este reacția venită după ce Kremlinul a ordonat creșterea gradului de alertă pentru forțele nucleare. Potrivit evaluării din acest moment, administrația de la Washington nu vede niciun motiv pentru a-și schimba propriile niveluri de alertă.

9.28 Guvernul Ucrainei a anunțat că intenționează să vândă obligațiuni, începând de astăzi, pentru a-și finanța forțele armate care apără țara de invazia rusă, relatează BBC.

Ministerul de Finanțe al Ucrainei a scris pe Twitter că fiecare obligațiune, cu termen de un an, va avea o valoare nominală de 1.000 de grivne ucrainene (33,27 dolari) și că rata dobânzii oferită investitorilor va „fi determinată în cadrul unei licitații”.

„Veniturile din obligațiuni vor fi folosite pentru a satisface nevoile Forțelor Armate ale Ucrainei”, a adăugat acesta.

08.50 Orașul Herson din sudul Ucrainei este „înconjurat” de trupe rusești, potrivit primarului Igor Kolikaiev și jurnalistei Aliona Panina de la Kyiv Independent.

„Armata rusă a stabilit puncte de control la intrările în Herson. Herson a fost și va fi al Ucrainei”, a scris primarul pe Facebook.

Jurnalista Aliona Panina a declarat pentru un post tv că aprovizionarea magazinelor cu alimente este dificilă, pentru că depozitele sunt situate în afara orașului. Localnicii beneficiază de apă și curent.

„Orașul este practic înconjurat, sunt o mulțime de soldați ruși și echipamente militare în toate părție, au stabilit puncte de control la ieșiri”, a declarat jurnalista.

07:15.  Atacurile armatei ruse asupra capitalei Kiev şi a oraşului Harkov au continuat peste noapte, scrie Agerpres.

La Harkov, forţele ruseşti au aruncat în aer substaţii, a declarat primarul oraşului Ihor Terekhov, citat de agenţia de presă Ukrinform. Se pare că aceste atacuri au cauzat probleme în alimentarea cu energie electrică şi apă.

Agenţia de ştiri UNIAN a raportat distrugerea etajelor superioare a două clădiri înalte.

Informaţiile nu au putut fi verificate în mod independent.

În acelaşi timp, trupele ruse au înaintat spre capitală. Situaţia rămâne tensionată, a scris pe Facebook statul major al armatei ucrainene.

Serviciul de informaţii ucrainean a anunţat începerea unui atac asupra oraşului Herson din sudul Ucrainei.

07:00 O coloană de tancuri ruseşti a fost depistată în noaptea de luni spre marți afara Kievului. Convoiul se întinde pe o lungime de 64 de km. Imaginile din satelit au fost transmise de compania de supraveghere Maxar.

convoi-maxar

Imaginile din satelit arată că un convoi militar rusesc care a ajuns la periferia Kievului are o lungime de 64 de km. (Maxar Technologies). FOTO: CNN

Imaginile din satelit realizate de compania Maxar prezintă un convoi militar rusesc la nord de Kiev, care se întinde pe aproximativ 64 km. Convoiul este substanţial mai mare faţă de raportările iniţiale făcute în cursul zilei de luni.

Maxar a declarat că în sudul Belarusului, la mai puţin de 32 km nord de graniţa cu Ucraina, au fost observate alte forţe terestre şi unităţi de elicoptere sol-aer.

Coloana conţine sute de vehicule blindate, tancuri, artilerie şi vehicule de sprijin logistic, relatează Reuters.

Mai multe explozii s-au auzit peste noapte în orașe din întreaga țară.

01:00 Imagini surprinse din satelit arată un convoi uriaş de vehicule militare ruseşti, cu o lungime totală estimată la 27 de kilometri, care avansează în direcţia Kievului, informează Reuters.

Imaginile din satelit realizate luni au arătat că forțele terestre ruse continuă să se apropie de capitala Ucrainei. Conform companiei Maxar Technologies convoiul, format la marginea de est a aeroportului Antonov, conținea sute de vehicule blindate, tancuri, artilerie tractată și vehicule de sprijin logistic și se deplasa spre sud, în direcţia Kievului.

convoi rus UA 2 profimedia-0665499556

Forțele terestre ruse au continuat să se apropie de capitala Ucrainei cu un convoi militar care se întindea pe o lungime de 27 de kilometri. Foto: Profimedia

Concomitent, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a criticat într-o declarație făcută luni planurile UE de a furniza arme Ucrainei, adăugând că Rusia va continua să își ducă la îndeplinire interesele sale naționale, în ciuda sancțiunilor internaţionale.

Biden, „teleconferință securizată” cu aliații

00:40 Președintele SUA, Joe Biden, a avut luni o teleconferință „securizată” cu liderii occidentali despre războiul din Ucraina și despre menținerea stabilității economice globale. Potrivit unui comunicat de presă de la Casa Albă, aliații au stabilit să asigure asistență pentru Ucraina și să impună „costuri severe” Rusiei. Aliații au convenit să facă toate eforturile pentru menținerea stabilității economice globale, inclusiv în ceea ce privește prețul energiei.

După convorbire, Biden a scris pe Twitter: „Am vorbit astăzi cu Aliații și partenerii noștri despre războiul neprovocat pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei. Continuăm să oferim sprijin poporului ucrainean care își apără țara. Suntem pregătiți să continuăm să impunem Rusiei costuri foarte mari, în situația în care nu detensionează situația”

Zelenski, un nou mesaj pentru Ucraina: Răul înarmat cu rachete trebuie oprit imediat

00:37 Președintele Volodimir Zelenski a cerut într-un discurs susținut luni seara scoaterea Rusiei din Consiliul de Securitate ONU: „Răul, înarmat cu rachete, bombe și artilerie, trebuie oprit imediat. Distrus din punct de vedere economic. Pentru a arăta că omenirea este capabilă să se apere. Ucid oameni în Cernihiv, Mariupol, Donețk”, a declarat el.

„Un stat care comite crime împotriva civililor nu poate fi un membru al Consiliului de Securitate ONU. Pentru un astfel de stat, intrarea în toate porturile, canalele și aeroporturile din lume trebuie oprită”, a mai declarat președintele ucrainean.

Forțele ruse sunt în apropierea celei mai mari centrale nucleare din Ucraina

23.35 Forţele armate ruse se află în apropierea celei mai mari centrale nucleare din Ucraina, a comunicat luni Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică, reiterându-şi „profunda preocupare” în legătură cu aceasta.

Pentru moment, cele şase reactoare ale centrale din Zaporojia/Zaporizhzhia (est) sunt „în siguranţă”, potrivit datelor primite de AIEA, informată cu regularitate despre evoluţia situaţiei pe teren de către autorităţile ucrainene. Trupele ruse „operează în apropierea centralei”, dar nu au preluat controlul acesteia deocamdată, precizează AIEA.

Zaporizhzhia Nuclear Power Plant

Centrala nucleară de la Zaporizhzhia este una dintre cele mai mari din Europa. Foto: Profimedia Images

Norvegia donează Ucrainei 2.000 de arme antitanc

23.31 Guvernul norvegian va trimite arme antitanc în Ucraina. Decizia răstoarnă o politică norvegiană în vigoare încă din anii 1950 de a nu trimite arme către ţările non-NATO care se află în război sau riscă să intre în conflict armat, informează Reuters.

Conform comunicatului guvernului, Norvegia va dona până la 2.000 de arme antitanc M72.

SUA expulzează 12 diplomaţi ruşi de la ONU

23.18 Expulzarea de către Statele Unite a 12 diplomaţi ruşi din cadrul misiunii la ONU este legată de „activităţi care nu corespund” statutului lor, a declarat un ambasador la ONU, Richard Mills.

Curtea Penală Internațională deschide o anchetă privind posibile crime de război în Ucraina

23.18 Curtea Penală Internațională de la Haga, Țările de Jos, va deschide o anchetă cu privire la invazia Ucrainei de către Rusia cât mai „rapid posibil”, a declarat luni procurorul Karim Khan, potrivit CNN. 

În urma unei examinări preliminare a situației, Khan a confirmat că există o bază rezonabilă pentru „a crede că atât presupusele crime de război, cât și crime împotriva umanității au fost comise în Ucraina”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22