8 morți și 11 răniți în urma unui atac terorist la New York.Un vehicul a intrat în mulțime

E.b. | 01.11.2017

Un vehicul a intrat marți după-masă pe o pistă de biciclete din districtul newyorkez Manhattan; incidentul s-a soldat cu opt morți și 11 răniți, iar șoferul a fost doborât de gloanțele poliției, potrivit surselor oficiale din cadrul poliției și serviciilor de ambulanță, citate de agențiile de presă internaționale.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE: Cinci argentinieni şi o femeie din Belgia se numără printre cele opt persoane ucise marţi, la New York, după ce un vehicul a intrat pe o alee destinată pietonilor şi bicicletelor în New York, scrie The Guardian, preluat de News.ro.

 

Cei cinci argentinieni erau la New York pentru a sărbători 30 de ani de la absolvirea liceului. Ministerul de Externe argentinian a confirmat identitatea victimelor, toate din oraşul Rosario, situat în centrul Argentinei.

 

Guvernul argentinian a transmis o declaraţie prin care exprimă "sincere condoleanţe pentru moartea lui Hernán Diego Mendoza, Diego Enrique Angelini, Alejandro Damián Pagnucco, Ariel Erlij şi Hernán Ferruchi" şi că cele cinci decese sunt rezultatul unui atac terorist dramatic care a avut loc la New York.

 

Un al şaselea argentinian, Martin Ludovico Marro, este internat la Spitalul Presbiterian din Manhattan şi este în afara oricărui pericol.

 

Preşedintele argentinian Mauricio Macri a scris apoi pe Twitter: "Profund afectat de decesele tragice din această după-amiază. Ne punem la dispoziţia familiilor victimelor argentiniene".

 

Presa locală scrie că Ariel Erlij. în vârstă de 48 de ani, care era om de afaceri, plătise biletele pentru ca şi alţi câţiva colegi de şcoală de-ai săi să poată călători în SUA.

 

 

 

 

Şi Guvernul belgian a anunţat că o femeie din Roulers se află printre cei care au murit în urma atacului şi că alţi cetăţeni belgieni sunt răniţi şi se află în operaţie.  Femeia călătorea împreună cu mama şi cu sora sa.

 

Anchetatorii au găsit în camionul cu care suspectul în atacul de la New York a intrat în pietoni şi biciclişti un bilet în care acesta afirmă că a acţionat în numele ISIS, transmite CNN.

 

Șeful NYPD a furnizat detalii despre atac. Conform  Reuters, preluat de Agerpres, vehiculul lovit era un autobuz pentru transportul elevilor; doi copii și doi adulți aflați înăuntru au fost răniți.

 

Suspectul, un bărbat în vârstă de 29 de ani, a ieșit din camionetă având asupra sa o armă de paintball și una cu aer comprimat, de tipul cu proiectile plate din plastic. El a fost împușcat în abdomen și este spitalizat, iar poliția nu intenționează deocamdată să îi facă cunoscută identitatea.

 

Două surse din cadrul forțelor de securitate au declarat televiziunii CNN, sub rezerva anonimatului, că ar fi vorba de un cetățean uzbec, sosit în SUA în 2010.


Cuvintele șoferului ucigaș după ce a coborât din camionetă sunt "în concordanță" cu ipoteza unui act terorist, a mai spus șeful poliției; el nu a precizat care au fost aceste cuvinte, dar martori oculari au afirmat, potrivit CNN, că bărbatul a strigat "Allahu akbar!".

 

În imaginile difuzate de televiziunile americane și pe internet, putea fi văzută o camionetă albă lovită în partea din față, pe pista de biciclete paralelă cu râul Hudson. Vehiculul era inscripționat cu logo-ul lanțului de magazine Home Depot și s-a aflat ulterior că a fost închiriată de la acest furnizor de echipamente și materiale pentru construcții. De asemenea, se vedeau mai multe biciclete împrăștiate pe pistă și două victime întinse pe jos.


Un martor a declarat pentru postul Channel 7 al televiziunii ABC că a văzut camioneta mergând cu viteză ridicată spre sud, pe contrasens, și lovind câțiva oameni, apoi câteva victime căzute în fața liceului de elită Stuyvesant. El a adăugat că a auzit nouă sau zece focuri de armă, dar nu este sigur de unde.

 

 

 

 

Șeful NYPD a precizat că suspectul a fost împușcat de un polițist în uniformă.

 

Atacatorul intrat cu un camion închiriat de la Home Depot pe o alee pietonală şi pentru biciclete situată în apropiere de World Trade Center. 

 

După ce s-a ciocnit şi cu un autobuz şcolar, suspectul a ieşit din maşină având asupra sa imitaţii ale unor arme de foc şi a fost văzut de un poliţist, care a tras în direcţia lui, rănindu-l în abdomen.

 

Primarul orașului New York, Bill de Blasio, a afirmat că a fost "un atac terorist extraordinar de laș".

 

Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a declarat că nu există dovezi care să sugereze că ar fi vorba de o conspirație sau de o acțiune mai extinsă.

 

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a comentat pe Twitter: "Nu trebuie să permitem ISIS să revină sau să intre în țara noastră după ce îi învingem în Orientul Mijlociu și în alte locuri. Destul!" și a apreciat într-o altă postare, încheiată cu "NU ÎN SUA!", că atacul a fost comis de "o persoană foarte bolnavă și nebună". 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22