A început evacuarea civililor din combinatul Azovstal din Mariupol, asediat de forțele ruse

L. G. | 01.05.2022

20 de civili au putut fi evacuați sâmbătă din combinatul Azovstal după ce s-a ajuns la un acord de încetare a focului, a anunțat comandantul adjunct al regimentului Azov, transmite CNN.

Pe aceeași temă

După săptămâni de negocieri între militarii ucraineni blocați în buncărele din combinatul Azovstal, alături de sute de civili, s-a reușit formarea unui coridor umanitar și încetarea focului pentru evacuarea celor care se adăpostesc în uzină.

Comandantul adjunct al Regimentului Azov, căpitanul Sviatoslav Palamar, a declarat că încetarea focului, care ar fi trebuit să aibă loc, sâmbătă, la ora locală 6 dimineaţa, a început mult mai târziu. 

„De la ora 6 dimineaţa am aşteptat sosirea convoiului de evacuare, care a ajuns abia la 18:25", a susținut acesta.

„Am adus 20 de civili la punctul de întâlnire convenit, pe care am reuşit să îi salvăm de sub dărâmături. Este vorba de femei şi copii. Sperăm că aceşti oameni vor merge la destinaţia convenită, care este Zaporojie, teritoriu controlat de Ucraina", a mai afirmat declarat Palamar.

„Deocamdată, operaţiunea de salvare este în curs de desfăşurare, condusă de militarii de la Azov - salvăm civilii de sub dărâmături", a adăugat el, într-un mesaj video pe canalul Telegram al regimentului.

„Sperăm că acest proces va fi extins în continuare şi vom reuşi să evacuăm cu succes toţi civilii", a adăugat comandantul adjunct. 

„În ceea ce priveşte răniţii - acei oameni care au nevoie de îngrijiri medicale urgente - nu ne este clar de ce nu sunt evacuaţi şi nu se discută despre evacuarea lor pe teritoriul controlat de Ucraina", a mai susținut acesta.

„Subliniez că cerem să se garanteze evacuarea nu doar pentru civili, ci şi pentru militarii noştri răniţi care au nevoie de îngrijiri medicale", a mai spus militarul.

TASS, agenţia de ştiri de stat a Rusiei, a transmis mai devreme în cursul zilei de sâmbătă că un grup de civili a părăsit uzina siderurgică - 25 de persoane, inclusiv şase copii cu vârsta sub 14 ani. 

Se crede că în interiorul oţelăriei se află sute de persoane, inclusiv zeci de militari răniţi în timpul bombardamentelor intense al Rusiei din ultimele săptămâni. Cele mai recente imagini din satelit ale uzinei arată că multe dintre clădirile sale au fost reduse la stadiul de ruine. 

Apărătorii uzinei Azovstal au declarat că atacurile de miercuri seară au lovit spitalul improvizat din interiorul complexului, ceea ce a mărit considerabil numărul răniţilor. În acest combinat se află ultimii apărători ucraineni ai oraşului, dar și sute de civili, conform declaraților militarilor din batalionul Azov.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22