A început votul pentru referendumul de alipire la Federația Rusă în patru regiuni ucrainene

L. G. | 23.09.2022

Vineri a început votul în regiunile ocupate de Moscova în Ucraina, referendumuri pentru alipirea la Federația Rusă, au anunțat oficialii regiunilor separatiste susținuți de Rusia.

Pe aceeași temă

Referendumurile orchestrate de Kremlin, denunțate de Ucraina și Occident ca fiind niște farse fără nicio bază legală, sunt văzute ca un pas către anexarea teritoriilor de către Rusia.

Voturile au loc în regiunile Lugansk, Zaporijie și Donețk, controlate parțial de ruși. În Herson, care este aproape în totalitate controlat de Moscova, votul era de asemenea de așteptat să înceapă vineri dimineață.

Provinciile Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie, reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ucrainean, iar procesul de votare urmează să aibă loc  pe parcursul a cinci zile, de vineri până marţi.

Conform BBC, presa rusă a informat că oficialii electorali vor merge din uşă în uşă cu urne mobile, de vineri până luni. Secţiile de votare vor funcţiona doar în a cincea zi, 27 septembrie, oficialii locali invocând motive de securitate.

Rezultatul referendumului, în care rezidenții sunt întrebați dacă doresc ca regiunile lor să facă parte din Rusia, este sigur că va fi favorabil Moscovei. Acest lucru va oferi Rusiei pretextul să susțină că încercările forțelor ucrainene de a recăpăta controlul asupra acestor regiuni sunt atacuri împotriva Rusiei însăși, ceea ce va escalada dramatic conflictul armat care durează deja de 7 luni.

Referendumul urmează decretului semnat de președintelui Vladimir Putin de mobilizare parțială, prin care trupele ruse se vor mări cu aproximativ de 300.000 de rezerviști

Urnele de vot vor fi deschise și în Rusia, unde refugiații din Ucraina își pot exercita dreptul la vot.

Denis Pușilin, liderul separatist din autointitulata Republică Populară Donețk a declarat că referendumul de vineri marchează „o cotitură istorică”.

Părţi din Lugansk şi Doneţk - unde buletinele de vot vor fi scrise numai în limba rusă - sunt sub controlul separatiştilor susţinuţi de ruşi din 2014, adugându-li-se mai multe teritorii luate în acest an.

Moscova a ocupat părţi din regiunile Zaporojie şi Herson în urma invaziei din februarie.

Rusia a anexat Crimeea în 2014, printr-un alt aşa-numit referendum care a fost şi el condamnat şi calificat ca ilegitim de comunitatea internaţională.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22