A murit senatorul republican John McCain, figură carismatică a politicii americane

Redactia | 26.08.2018

Senatorul republican de Arizona, John McCain, (81 de ani) a murit sâmbătă la reședința sa, după ce a pierdut lupta cu o formă agresivă de cancer cerebral.

Pe aceeași temă

 

 

 

John McCain fusese diagnosticat în iulie 2017 glioblastom, o formă de cancer foarte agresivă cu o rată foarte scăzută de supravieţuire. Familia sa a anunţat vineri că el a decis să întrerupă orice tratament, în faţa avansului implacabil al bolii. El a încetat din viaţă a doua zi.

 

Fiul și nepotul unor amirali cu patru stele, McCain a fost doborât deasupra Hanoiului în timpul Războiului din Vietnam, suferind multiple fracturi, fiind luat prizonier și torturat timp de doi ani.

 

McCain a pierdut în anul 2000 nominalizarea Partidului Republican în fața lui George W. Bush iar în 2008 a cursa alegerilor prezidențiale în favoarea lui Barack Obama – admițând că greșit când a ales-o pe guvernatorul de Alaska Sarah Palin, pentru funcția de vicepreședinte, în locul lui Joe Lieberman

 

Bine-cunoscut ca un adevărat războinic a susținut intervențiile militare ale SUA în Iraq, Siria, Kosovo, Coreea de Nord, Afganistan și Iran.

 

Oponent vehement al președintelui Donald Trump, despre care a spus că practică un naționalism primitiv, McCain le-a spus apropiaților săi ca actualul președinte să nu participe la ceremoniile funerare

 

Imediat, reacţiile au început să apară pentru a saluta memoria acestui monument republican care a supărat cu multă lume, inclusiv din propria familie politică, însă al cărui devotament patriotic a fost recunoscut de toţi.

 

"John şi cu mine veneam din generaţii diferite, am avut origini complet diferite şi ne-am înfruntat la cel mai înalt nivel al politicii", a declarat fostul preşedinte democrat Barack Obama care l-a învins la prezidenţialele din 2008.

 

"Dar am împărtăşit, în pofida diferenţelor noastre, o fidelitate faţă de ceva foarte înalt, idealurile pentru care generaţii întregi de americani şi de imigranţi s-au luptat şi s-au sacrificat", a adăugat el.

 

Liderul opoziţiei democrate din Senat, Chuck Schumer, a propus ca aripa Senatului în care John McCain şi-a avut biroul să îi poarte numele.

 

Preşedintele Donald Trump, în conflict cu senatorul republican, a scris pe Twitter un scurt mesaj de condoleanţe, fără niciun cuvânt despre cariera şi viaţa acestuia.

 

"Condoleanţele mele şi respectul meu cel mai sincer pentru familia senatorului John McCain. Inimile şi rugăciunile noastre sunt alături de voi!", a scris Donald Trump.

 

Spre deosebire de şeful statului, cei mai mulţi congresmeni şi foşti congresmeni americani au dat publicităţii un comunicat în minutele după anunţul decesului, fostul preşedinte George W. Bush salutând de exemplu un "om de convingere profundă şi un patriot în cel mai înalt grad".

 

Fostul preşedinte democrat Bill Clinton a salutat şi el memoria lui John McCain, subliniind că, "de multe ori, el a lăsat deoparte apartenenţa partizană" pentru a servi naţiunea.

 

Un alt democrat, Al Gore, vicepreşedinte sub Bill Clinton, s-a exprimat în acelaşi sens: "Întotdeauna l-am admirat şi respectat pe John", pentru că el căuta mereu "să găsească un teren de înţelegere, oricât de greu ar fi fost", a spus acesta.

 

Pentru senatorul republican Lindsey Graham, "America şi Libertatea au pierdut unul dintre cei mai mari campioni ai lor".

 

Fiica veteranului din Vietnam, Meghan McCain, a publicat pe contul ei de Twitter un text în care a povestit că a rămas alături de tatăl său până la final, "aşa cum a fost el cu mine la debutul meu".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22