A scăpat de războiul din Afganistan și a nimerit în cel din Ucraina

Redactia | 02.03.2022

„Am fugit de un război, iar acum a început un altul. Chiar am ghinion”, spune Ajmal Rahmani, un afgan de 40 de ani.

Pe aceeași temă

După ce a părăsit Afganistanul în urmă cu un an, Ajmal Rahmani a crezut că îşi va găsi un refugiu sigur în Ucraina, însă s-a văzut nevoit să fugă din nou, de data aceasta în Polonia, împreună cu alte sute de mii de refugiaţi, pentru a scăpa de bombele lansate de Rusia, relatează miercuri AFP.

„Am fugit de un război, iar acum a început un altul. Chiar am ghinion”, a declarat cu amărăciune afganul în vârstă de 40 de ani. Tocmai a ajuns în Polonia, alături de soţia sa, Mina, fiul Omar, în vârstă de 11 ani, şi fiica Marwa, de 7 ani, care nu se desparte niciodată de câinele ei de pluş bej.

Ajunşi la punctul de frontieră polonez Medyka, ei aşteaptă împreună cu ceilalţi refugiaţi sosirea autobuzelor care îi vor duce la un centru de primire din oraşul vecin Przemysl. Pe lângă ucraineni, printre refugiaţi se numără sute de persoane de alte naţionalităţi, studenţi sau muncitori care locuiesc în Ucraina, afgani, congolezi, marocani, indieni, ecuadorieni sau nepalezi.

„Am lucrat zece ani pentru NATO la Aeroportul Internaţional din Kabul”, povesteşte Rahmani, originar din acest oraş. El a decis să-şi părăsească ţara cu patru luni înainte de plecarea americanilor deoarece se simţea ameninţat.

„Am primit apeluri telefonice cu ameninţări cu moartea la adresa copiilor mei. Am vorbit despre asta la serviciu, dar nimeni n-a vrut să mă asculte, nimeni n-a vrut să mă ajute, să-mi dea o viză", a adăugat el. A plecat în Ucraina, singura ţară dispusă să-l primească, şi s-a stabilit la Odesa, oraş-port la Marea Neagră.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22