Abaaoud planuia sa arunce in aer scoli si obiective din sistemul de transport

Iulian Popescu | 28.11.2015

Abdelhamid Abaaoud, organizatorul atentatelor teroriste din Paris ar fi mai plănuit să arunce în aer obiective din sistemul de transport și școli, precum și ținte din districtele unde locuiesc multi evrei, potrivit unor surse apropiate anchetei, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Pe aceeași temă

 

Planurile lor Abaaoud apar în declarația unui martor în anchetă, citată de săptămânalul francez Valeurs Actuelles și preluată de Agerpres.

 

Abdelhamid Abaaoud a abordat-o pe verișoara sa Hasna Ait Boulahcen la două zile după atentatele din noaptea de 13 noiembrie din capitala franceză, cerându-i acesteia să îl ascundă în timp ce el ar fi pregătit alte atacuri.

 

Abaaoud i-a spus verișoarei sale pe 15 noiembrie că 'vor face pagube mai mari în districte apropiate evreilor și vor avaria transporturile și școlile'.

 

El i-a spus lui Boulahcen că îi va da 5.000 de euro pentru a cumpăra două costume și două perechi de pantofi pentru el și un complice neidentificat, pentru a comite un atac în La Defense, districtul financiar al capitalei franceze.

 

Procurorul Parisului, Francois Molins, a confirmat marți că militanții intenționau să atace cartierul La Defense pe data de 18 noiembrie.

 

Declarația respectivă mai descrie modul în care Abaaoud s-a amestecat printre refugiați pentru a pleca din Siria și cum ulterior a rămas nedetectat, în Franța, timp de două luni înaintea atacurilor din 13 noiembrie de la Paris. 'Franța — zero', ar fi spus Abdelhamid Abaaoud.

 

Biroul procurorului Parisului a anunțat vineri (27 noiembrie) că va deschide o anchetă asupra modului în care declarația martorului respectiv a ajuns la jurnaliști, adaugă Reuters.

 

Abdelhamid Abaaoud și Hasna Ait Boulahcen au murit pe 18 noiembrie în urma unei operațiuni a unităților speciale RAID ale poliției franceze în suburbia Saint-Denis, din nordul Parisului. Acțiunea a vizat un apartament unde se ascundea Abaaoud.

 

CITIȚI ȘI: Politia franceza: Abdelhamid Abaoud, cetatean belgian aflat in Siria, creierul atentatelor

 

Initial, Politia a crezut ca Abaaoud se afla in Siria, dar investigatii ulterioare i-au condus la o casa conspirativa din suburbia pariziana Saint Denis, unde a avut loc o descindere in forta si o interventie care a durat mai multe ore.

 

Abdel Hamid Abaaoud a fost identificat oficial dupa compararea amprentelor, el fiind ucis in timpul raidului politiei. Am descoperit corpul sau plin de gloante in cladire”, anunta un comunicat al procuraturii pariziene citat de Reuters.

 

Actiunea a fost lansta miercuri in nordul Parisului – zona Saint Denis, acolo unde autoritatile au suspectat existenta unei case conspirative. Fortele de ordine au deschis focul asupra unor suspecti care s-au baricadat intr-un apartament, iar acestia au ripostat.  Cel putin doua persoane si-au pierdut viata in schimbul de focuri. Operatiunea politiei a inceput la ora locala 4.30 si a durat sapte ore.

 

Trei persoane au fost arestate ca urmare a actiunii fortelor de ordine, a confirmat procurorul Parisului. Francois Molins a spus ca o femeie s-a detonat, aceasta nefiind inca identificata.

 

Vinerea trecuta, in 13 Noiembrie, Parisul a fost lovit de o serie de atacuri concertate. Focuri de arma si autodetonari in mai multe spatii publice intens populate au lasat in urma 130 de morti si alte cateva sute de raniti.

 

Atentatele, revendicate de gruparea terorista Statul Islamic/Daesh, au fost produse la mai putin de un an de la un alt atac asupra Parisului. Atunci, cativa indivizi inarmati au tras asupra redactiei publicatiei satirice Charlie Hebdo, clamand o “razbunare pentru Profet”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22