Abia ajuns la Moscova, Alexei Navalnîi a fost arestat. „Aici e casa mea. Nu mă tem”

Redactia | 17.01.2021

Aleksei Navalnîi a fost reținut la controlul de pașapoarte. Avocatei nu i s-a permis să-l însoțească. Aleksei Navalnîi și-a sărutat soția și a plecat cu polițiștii ruși.

Pe aceeași temă

UPDATE - Presa rusă anunță că 53 de oameni, simpatizanți ai lui Navalnîi, au fost arestați pe aeroportul Vnukovo, unde trebuia să aterizeze inițial avionul cu disidentul rus. Sute de oameni au venit să demonstreze.

UPDATE - Aleksei Navalnîi a fost reținut la controlul de pașapoarte. Avocata cere să meargă cu el, dar este refuzată. Nici soției nu i-a fost dată permisiunea de a-l însoți. Aleksei Navalnîi și-a sărutat soția de rămas bun și a plecat cu polițiștii ruși.


UPDATE - Aleksei Navalnîi face declarații la aerport. Își cere scuze că au avut de suferit oamenii care au fost blocați din cauza măsurilor adoptate de autorități. „Este o dovadă în plus că lupta trebuie continuată”, a spus opozantul. „Sunt fericit că am ajuns, este ziua cea mai bună din ultimele luni. Aici e casa mea”, a declarat Navalnîi.

„Nu mă tem, pentru că știu că am dreptate, știu că dosarele mele penale sunt fabricate, iar ceea ce mi s-a întâmplat sunt încercări de a mă speria și intimida. Voi trece de controlul de pașapoarte, voi ieșit din aeroport și voi merge acasă”, a spus el.

UPDATE - Pasagerii au ieșit din avion, inclusiv Aleksei Navalnîi, și au urcat în autobuzul care îi transportă de pe pistă până la terminalul din aeroport.

Potrivit Media Zona, poliția a făcut filtre pe drumurile către Șeremetievo, opresc mașinile și întreabă care e scopul deplasarii la aeroport.

UPDATE - Avionul a ajuns la Moscova. Ieșirea pasagerilor se va face doar prin spate. Deocamdată nimeni nu coboară.

UPDATE - Un corespondent al site-ului de știri Current Time, aflat la bordul avionului care îl transportă pe Aleksei Navalnîi, a transmis că în timpul zborului, pilotul a anunțat că nu poate ateriza pe aeroportul Vnukovo din motive tehnice: o altă aeronavă are o defecțiune și este blocată pe pista de la Vnukovo care era alocată pentru avionul lor. Toți pasagerii au început să râdă, la fel și comandantul aeronavei.

Aceeași sursă spune că în timpul zborului, însoțitoarele de bord au venit la Navalnîi și i-au cerut să facă un selfie.

Current Time face transmisiuni live de la bordul avionului.

UPDATE - Avionul va ateriza pe alt aeroport decât cel prevăzut inițial. Aeronava a fost redirecționată către Șeremetievo, iar ora indicată de aterizare ar fi 20:48 (19:48, ora României), conform afișajului de pe aeroportul Vnukovo, acolo unde era prevăzută inițial aterizarea.

Între timp, la Vnukovo poliția continuă să facă arestări în rândul celor care au venit să demonstreze. Atmosfera este tensionată, oamenii scandează și se aude un zgomot infernal de claxoane de mașini.

UPDATE - Aeroportul Vnukovo a fost închis pentru aterizare. Avionul în care se află Navalnîi va fi redirecționat către un alt aeroport, dar deocamdată nu se știe care, au anunțat două site-uri media.

Potrivit Novaia Gazeta, ar fi vorba despre aeroportul militar Cikalov, unde s-a primit ordinul de a se pregăti de aterizarea unei curse în afara programului obișnuit.

Liderul opoziției anti-Putin din Rusia, Alexei Navalnîi, a revenit duminică la Moscova, în ciuda faptului că autoritățile ruse au anunțat că îl vor aresta și posibil condamna la mai mulți ani de închisoare, conform Reuters, citat de Agerpres. Avionul a fost redirecționat și a aterizat pe alt aeroport moscovit, Șeremetievo, deși era programat să aterizeze pe Vnukovo. Acolo se adunaseră simpatizanți ai disidentului rus și poliția a făcut arestări.

***

Opozantul rus Alexei Navalnîi va reveni duminică la Moscova, în ciuda dorinţei exprimate de autorităţile ruse de a-l aresta şi posibil de a-l condamna la închisoare.

Opozantul rus, Alexei Navalnîi, care acuză Kremlinul că l-a otrăvit vara trecută, va reveni duminică la Moscova, în ciuda dorinţei exprimate de autorităţile ruse de a-l aresta şi posibil de a-l condamna la mulţi ani de detenţie, relatează Agerpres, citând Reuters.

În vârstă de 44 de ani, Navalnîi urmează să se îmbarce într-un avion al companiei ruse Pobeda de pe noul aeroport din Berlin, BER, şi să ajungă la ora locală 19.20 (16.20 GMT) pe aeroportul Vnukovo din Moscova.

Opozantul a făcut apel la susţinătorii săi să îl întâmpine acolo. Procuratura din Moscova a atras atenţia să nu aibă loc manifestaţii neautorizate la aeroport şi a ameninţat că, în caz contrar, vor fi luate măsuri.

După tentativa de asasinare cu agentul neurotoxic Noviciok care l-a vizat, Navalnîi s-a recuperat în Germania începând din august.

Critic dur al preşedintelui rus Vladimir Putin, Navalnîi şi-a anunţat miercuri decizia de a se întoarce din Germania în Rusia, spunând că îi este dor de Moscova şi că nu este interesat de ceea ce el a numit procesele fabricate împotriva sa.

El a mai spus că nu a intenţionat niciodată să rămână în afara Rusiei, pentru că nu şi-a părăsit niciodată ţara de origine de bunăvoie şi că a ajuns în Germania „într-o cutie de resuscitare”.

Joi, serviciul penitenciar din Moscova a anunţat că va face totul pentru a-l aresta imediat ce va ajunge în Rusia, acuzându-l că nu a respectat condiţiile unei eliberări condiţionate după o condamnare la închisoare cu suspendare pentru delapidare, într-un caz din 2014 despre care Navalnîi spune că a fost fabricat.

Aleksei Navalnîi a fost transferat în august 2020 în Germania, la spitalul Charite din Berlin, după ce i se făcuse rău la bordul unui avion care îl aducea din Siberia la Moscova. El a fost externat la 23 septembrie, după ce, conform spitalului, starea sa „s-a îmbunătăţit suficient”.

Germania, sprijinită de aliaţii săi, a afirmat că opozantul preşedintelui rus a fost victima unei otrăviri cu un agent neurotoxic din familia Noviciok.

Navalnîi a dat vina pentru otrăvire pe FSB, serviciul secret al Rusiei, la ordinele lui Putin. Liderul rus a respins acuzaţiile. Oficiali ruşi au refuzat într-o primă fază să accepte şi că Navalnîi a fost otrăvit.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22