Acordul pentru exportul cerealelor ucrainene se prelungește în aceiași termeni ca și până acum,

L. G. | 17.11.2022

Acordul care permite Ucrainei să exporte cereale prin Marea Neagră a fost prelungit cu 120 de zile, "în termenii actuali", a declarat un oficial turc.

Pe aceeași temă

Ucraina a făcut o cerere ca inițiativa să se prelungească un an și să includă și portul Nikolaev, dar deocamdată nu a primit un răspuns.

Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a declarat că inițiativa privind cerealele din Marea Neagră va fi prelungită cu 120 de zile și că acordul a fost convenit între secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. El a adăugat că Ucraina s-a adresat în mod oficial partenerilor cu propunerea de a prelungi inițiativa pentru cel puțin un an și de a adăuga la aceasta portul Nikolaev, și așteaptă un răspuns, scrie The Guardian.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a anunţat că toate părţile au convenit o prelungire a Acordului de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene, după ce Rusia a ameninţat să se retragă din acord care urma să expire vineri, relatează CNN.

"Salut acordul tuturor părţilor de a continua «Iniţiativa Cerealelor de la Marea Neagră» în vederea navigării în siguranţă şi exportării cerealelor, alimentelor şi îngrăşămintelor din Ucraina", scrie Guterres într-un mesaj postat pe Twitter. "Această iniţiativă demonstrează importanţa diplomaţiei discrete în găsire unor soluţii multilaterale", subliniază el.

Acordul de la Istanbul a fost semnat în iulie şi urma să expire vineri. Ucraina şi Rusia reprezintă aproape o treime din exportul de cereale la nivel global, iar Acordul de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene a jucat un rol important într-o scădere a preţurilor grâului şi altor mărfuri la nivel global.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22