Acuze halucinante ale lui Dodon: 400 de copii s-au sinucis din cauza Maiei Sandu

Dora Vulcan | 04.11.2016

Candidatul prorus la prezidentialele din Republica Moldova lanseaza acuzatii halucinante la adresa contracandidatei sale, proeuropeana Maia Sandu. Dodon o face responsabila pe Sandu de, nici mai mult nici mai puţin, decât sinuciderea sau tentativa de sinucidere a circa 400 de copii, pentru ca fostul ministru al Educatiei Maia Sandu a decis instalarea camerelor de luat vederi la examenul de bacalaureat. Specialistii in psihologia copilului spun cu totul altceva.

Pe aceeași temă

 

 

 

„În perioada cât Maia Sandu a fost Ministru al Educației, în premieră, în anii 2012-2015 au fost înregistrate peste 400 de cazuri de suicid și tentative de suicid la copii. Acesta este rezultatul reformelor”, a declarat Igor Dodon în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Pro TV Chișinău. El susține că cel mai mult au contribuit la acest fapt instalarea camerelor de supraveghere în timpul susținerii examenelor de bacalaureat, transmite agora.md.

 

 

În replică, Maia Sandu afirmă că aceste declarații reprezintă o minciună crasă, iar Igor Dodon în loc să vorbească de reformele realizate în calitate de Ministru al Economiei se ocupă de propagarea minciunilor.

 

 

 

La adresa liderului PSRM au venit și critici din partea unui psiholog specializat în prevenirea suicidului.

 

 

 

În calitate de specialist prevenire a suicidului aș vrea să mă adresez public către Igor Dodon și simpatizanții acestuia. Vă rog să nu începeți acțiuni de prevenire a suicidului în timpul campaniei electorale. Vă rog foarte mult! Acest lucru acest lucru influențează negativ asupra percepției realității în privința unei probleme atât de sensibile precum este suicidul! Modul în care o faceți este ofensator pentru familiile care au pierdut copii în rezultatul suicidului. Este dăunător să ridici această problemă fără să cunoști cum să o abordezi corect!

 

Declarația că 400 de persoane au decedat prin suicid din cauza camerelor care sunt instalate la examenele de bacalaureat, are cel puțin două erori grave: 1 Statistic în rezultatul suicidului decedează anual până la 30 de copii. Este o cifră mare. O viață de copil este deja mult. Majorarea intenționată a cifrei suicidelor are ca efect majorarea de facto a numărului acestora, ca urmare a efectului Werter. Vă rog să-mi oferiți sursele de unde v-ați documentat. Eu cunosc alte date furnizate de Biroul Național de Statistică. 2 Factorul psihologic. Nimeni nu se sinucide doar dintr-o singură cauză!!! Cauza numărul unu este un motiv interior, cum ar fi percepția de singurătate, boală psihică, boală fizică. Și în nici într-un caz camerele video. Eu nu înțeleg cum poți să faci declarații publice atât de iresponsabile și nepregătire pe un subiect atât de sensibil” a menţionat pe contrul său de Facebook Liuba Ceban, psihologul și fondatorul, “Liniei Verzi pentru Prevenirea Suicidului”, citata de publicatia amintita. 

 

 

***

 

 

Socialistul prorus Igor Dodon si Maia Sandu, candidatul comun sustinut de 3 partide pro-europene, se vor confrunta in cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova, programat duminica, 13 noiembrie.

 

 

 

Potrivit rezultatelor oficiale partiale anuntate de Comisia Electorala Centrala de la Chisinau dupa prelucrarea a 99,5% dintre procesele verbale din sectiile de votare, Igor Dodon a obtinut 47,98% din voturi, iar Maia Sandu 38,71%, scrie Reuters. Este pentru prima oara dupa 15 ani cand modovenii isi aleg presedintele prin vot direct.

 

 

 

Igor Dodon, castigatorul primului tur al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova, vrea sa puna capat apropierii tarii sale de Uniunea Europeana si sa o reorienteze catre Rusia, pe fondul nemultumirii publice profunde fata de prooccidentalii aflati la putere si in timpul carora statul s-a confruntat cu tulburari economice.

 

 Socialistii lui Dodon vor sa anuleze un plan din 2014 pentru legaturi comerciale si politice mai stranse cu UE. In schimb, ei vor sa inscrie tara in Uniunea Vamala Eurasiatica, dominata de Rusia.

 Unii diplomati europeni cred, insa, ca retorica electorala a lui Dodon tine mai mult de divizarea spatiului public decat de substanta politica. El le-a spus diplomatilor ca partidul sau nu va anula Acordul de Asociere cu UE, a declarat un ambasador dintr-o tara europeana, citat sub acoperirea anonimatului.

 

 De asemenea, socialistii sunt de acord cu acordarea unei autonomii sporite regiunii separatiste Transnistria, a carei populatie majoritar rusofona vrea alipirea la Rusia.

 

 


La polul opus, Maia Sandu este un candidat prooccidental, care promoveaza apropierea de Uniunea Europeana. Pe parcursul campaniei electorale, ea s-a concentrat pe prezentarea diferentelor dintre ea si Dodon.
 

 


Astfel, ea a dat asigurari ca Presedintia va deveni "vocea oamenilor" si ca, daca va fi aleasa, va face efectua prima vizita in Occident, spre deosebire de contracandidatul sau socialist.
 

 


In privinta desemnarii responsabililor in functii-cheie numite de presedinte, ea da asigurari ca va numi "oameni integri", spre deosebire de Dodon care vrea sa puna accent pe "patrioti".
 

 


Maia Sandu mai promite ca le va interzice firmelor offshore sa aiba actiuni in banci sau companii de interes public.

 La fel ca si Dodon, fostul ministru al Educatiei da asigurari ca vinovatii de "furtul miliardului' vor fi pedepsiti. Spre deosebire de liderul socialistilor insa, Maia Sandu sustine ca va cere ajutorul organizatiilor internationale pentru a investiga cazul si a recupera banii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22