Adel Kermiche, teroristul implicat în atacul din Normadia, fusese eliberat pe cauţiune

E.b. | 27.07.2016

Autorităţile franceze l-au identificat pe unul dintre jihadiştii implicaţi în atacul care a avut loc ieri într-o suburbie a oraşului Rouen drept Adel Kermiche, un adolescent de 19 ani. El a fost eliberat pe cauţiune şi purta o brăţară de securitate în momentul atacului.

Pe aceeași temă

 

Marţi dimineaţă, doi atacatori au luat cinci ostatici într-o biserică catolică din suburbia Saint-Étienne-du-Rouvray a oraşului Rouen (Normandia) şi l-au înjunghiat mortal pe preotul Jacques Hamel, înainte de a fi ucişi de poliţişti.

 

Procurorii au susţinut că Adel Kermiche a fost arestat anul trecut, în două rânduri, după ce a încercat să călătorească ilegal în Siria, pentru a se alătura jihadiştilor Statului Islamic, conform BBC, pretulat de news.ro.

 

Acesta a fost eliberat recent din închisoare şi încă era sub supravegherea autorităţilor, purtând în momentul atacului o brăţară de securitate care îi indica locaţia.

 

Potrivit publicaţiei ”Tribune de Geneve”, Kermiche a fost arestat de autorităţile elveţiene în mai 2015 şi extrădat pe teritoriul francez.

 

”A.K. a încercat în două rânduri să fugă în Siria, prima dată prin Munchen, fără succes, iar apoi prim Geneva”, a declarat o sursă pentru cotidianul elveţian.

 

În timpul celei de-a doua încercări de a se alătura jihadiştilor Statului Islamic, Kermiche a folosit paşaportul unui văr la aeroportul din Geneva, însă a fost interceptat de poliţiştii de frontieră turci şi extrădat imediat în custodia autorităţilor elveţiene, înainte de a ajunge într-un penitenciar francez. Acesta a fost însoţit în călătoria sa de un adolescent, în vârstă de 16 ani, idenficat doar ca A.B, care a reuşit să ajungă în teritoriul controlat de jihadiştii ISIS.

 

Radicalizarea lui Kermiche a început atunci când acesta avea doar 17 ani, fiind inspirat de atacul terorist din redacţia săptămânalului satiric Charlie Hebdo, în care 17 persoane şi-au pierdut viaţa. Mama sa a povestit pentru publicaţia elveţiană cum Adel Kermiche s-a transformat radical într-o perioadă de câteva luni, dintr-un tânăr care ieşea regulat în oraş cu iubita sa şi asculta muzică, într-un adolescent care ieşea din casă din ce în ce mai rar, doar pentru a merge la moschee.

 

 

Orice conversaţie cotidiană din locuinţa părinţilor săi a fost înlocuită de discursul extremist islamist a lui Adel Kermiche, nemulţumit că nu îşi poate practica religia în linişte pe teritoriul francez.

 

Tânărul a fost trimis în spatele gratiilor pentru doar câteva zile de către autorităţile elveţiene, fiind închis la Champ-Dollon pentru ”pregătirea unor acte de terorism”. În Franţa, Kermiche şi-a petrecut aproape un an de zile în spatele gratiilor, fiind eliberat în martie 2016 şi purta încă o brăţară de securitate electronică la gleznă.

De asemenea, procurorii au făcut apel ca Adel Kermiche să nu fie eliberat pe cauţiune, însă magistraţii au decis că acesta nu reprezintă un pericol pentru public după aproape un an de detenţie.

 

Împreună cu un al doilea atacator, Kermiche i-a tăiat gâtul preotului catolic Jacques Hamel, după ce l-au forţat pe acesta să îngenuncheze.

 

Potrivit martorilor, cei doi atacatori au filmat executarea preotului, înainte de a fi împuşcaţi mortal de forţele de intervenţie.

 

Atacul a fost revendicat de jihadiştii Statului Islamic.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22