Adunarea Generală ONU condamnă anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene de către Rusia

L. G. | 13.10.2022

Cu o largă majoritate (74%), Adunarea Generală a ONU a condamnat anexarea celor patru teritorii ucrainene de către Rusia, China și India fiind printre țările care s-au abținut de la vot.

Pe aceeași temă

În rezoluția votată de Adunarea Generală ONU, se solicită statelor să nu recunoască anexarea celor patru regiuni pe care Rusia le-a revendicat, în urma aşa-ziselor referendumuri desfăşurate la sfârşitul lunii trecute.

Preşedintele SUA Joe Biden a salutat adoptarea rezoluţiei, afirmând că aceasta reprezintă un mesaj clar că Rusia nu poate şterge de pe hartă un stat suveran. Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski şi-a exprimat recunoştinţa faţă de cele 143 de state care au votat-o.

Trei sferturi dintre membrii Adunării Generale ONU, care numără 193 de membri, afică 143 de ţări, au votat în favoarea rezoluţiei, care a calificat acţiunile Moscovei de anexare a patru regiuni ucrainene ca ilegală, adâncind izolarea internaţională a Rusiei.

Doar patru ţări s-au alăturat Rusiei pentru a vota împotriva rezoluţiei – Siria, Nicaragua, Coreea de Nord şi Belarus. Treizeci şi cinci de ţări s-au abţinut de la vot, inclusiv India şi partenerul strategic al Rusiei, China.

Rezoluţia salută şi „exprimă sprijinul ferm” pentru eforturile continue ale Secretarului General şi ale statelor membre, de a detensiona situaţia actuală în căutarea păcii prin dialog, negociere şi mediere.

Preşedintele american Joe Biden a declarat că votul a transmis un „mesaj clar” Moscovei.

„Miza acestui conflict este clară pentru toţi, iar lumea a transmis un mesaj clar ca răspuns – Rusia nu poate şterge un stat suveran de pe hartă”, a spus el într-un comunicat.

„Rusia nu poate schimba graniţele cu forţa. Rusia nu poate pune stăpânire pe teritoriul unei alte ţări ca fiind al său”, a afirmat Biden.

La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este „recunoscător celor 143 de state care au susţinut rezoluţia istorică a ONU”, postând pe Twitter: „Lumea şi-a spus cuvântul – încercarea (Rusiei) de anexare este fără valoare şi nu va fi niciodată recunoscută de naţiunile libere”.

În timpul sesiunii speciale de urgenţă a Adunării privind Ucraina, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că votul „este important nu doar pentru viitorul Ucrainei şi al Europei, ci şi pentru fundamentele acestei instituţii”.

„La urma urmei, ONU a fost construită pe o idee: că niciodată nu i se va mai permite unei ţări să preia cu forţa teritoriul alteia”, a adăugat Thomas-Greenfield.

Diplomatul american a spus că rezoluţia face apel la pace şi dezescaladare şi „subliniază că respingem încercările de anexare ale Rusiei. Că respingem acest afront adus integrităţii teritoriale, suveranităţii naţionale, păcii şi securităţii”.

Ea a menţionat că „azi este Rusia cea care invadează Ucraina. Dar mâine ar putea fi o altă naţiune al cărei teritoriu este violat. Ai putea fi următorul. La ce te-ai aştepta de la acest for?”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22