Al Assad accepta discutii preliminare pentru organizarea unei conferinte pe tema Siria

I. P. | 03.10.2015

Administraţia Bashar al-Assad a acceptat propunerea ONU de a coopera pentru organizarea unei conferinţe pe tema instaurării păcii în Siria.

Pe aceeași temă

"Siria acceptă să participe la discuţii preliminare propuse de ONU pentru pregătirea unei conferinţe de pace", a declarat Walid Mouallem, ministrul sirian de Externe, citat de Agerpres.

Emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a propus iniţierea "consultărilor preliminare" în scopul pregătirii unei conferinţe de pace.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia teroristă Stat Islamic. Bilanţul conflictului depăşeşte 250.000 de morţi.

***

ONU a anunțat vineri că este obligată să-și suspende toate operațiunile umanitare planificate în Siria, din cauza intensificării activităților militare. În afara coaliției militare conduse de SUA, Franța și Rusia au început și ele loviturile aeriene, în ultima săptămână.

Operațiunile umanitare, care presupuneau și evacuarea răniților, au fost planificate în Zabadani, un oraș înconjurat de forțele proguvernamentale lângă granița cu Libanul, și în satele șiite controlate de rebeli din provincia Idlib (nord-vestul Siriei) în cadrul acordului de încetare de focului obținut cu ajutorul ONU și susținut de Iran și Turcia.

'ONU invită toate părțile implicate să-și îndeplinească angajamentele pentru protecția civililor și să ajungă la înțelegerile necesare pentru a pune în aplicare acest acord cât mai curând posibil', se arată într-un comunicat oferit de biroul lui Staffan de Mistura, fără a face însă nicio referire explicită la bombardamentele rusești lansate în Siria pentru a treia zi consecutiv.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22