Al patrulea deces în Italia din cauza coronavirusului. Carnavalul de la Veneția, anulat

Redactia | 24.02.2020

Numărul deceselor provocate în Italia de coronavirus a ajuns la 4. Un bătrân în vârstă de 84 de ani din Bergamo a murit din cauza coronaviruslui.

Pe aceeași temă

Potrivit La Repubblica, un bătrân de 84 de ani, din Bergamo, a murit din cauza coronaviruslui, devenind astfel a patra victimă, Italia ajungând, astfel, cel mai mare focar după Asia.

Autoritățile din Italia au luat măsuri dure în ultimele 48 de ore pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

În unele orașe au fost închise restaurantele, școlile și cafenelele, meciurile de fotbal s-ar putea juca fără spectatori, iar celebrul Carnaval de la Veneția a fost anulat. Ultimele două zile ale Carnavalului de la Veneția, care atrage anual zeci de mii de turiști din întreaga lume, au fost anulate din cauza coronavirusului, în condițiile în care Italia a devenit țara europeană cu cel mai mare număr de cazuri de infecții, cel mai mare focar după Asia.

În același timp, statele vecine au început să dispună și ele măsuri de prevenție, astfel încât Austria a decis să suspende călătoriile cu trenul, pentru câteva ore, din cauza unor suspiciuni privind infectarea a doi pasageri.

În timp ce în Italia lumea pare cuprinsă de panică, în China, Comisia Națională de Sănătate a raportat cel mai mare număr de decese din ultimele 11 zile, respectiv 150 de morți și 409 cazuri noi de infecție cu Covid-19, numărul total al infecțiilor din China fiind acum de 77.150. Doar unul dintre cele 11 decese s-au înregistrat în provincia Hubei, unde a izbucnit epidemia.

În total, în China au murit până acum peste 2.500 de persoane.

Inițial, în cursul dimineții de luni, oficiali chinezi anunțau relaxarea măsurilor restrictive și coborârea nivelului de alertă. La scurt timp, potrivit Guardian, autoritățile au dezmințit anunțul.

***

132 de persoane au fost contaminate cu noul coronavirus, a anunțat duminică, într-un nou bilanț, șeful Protecției civile, Angelo Borrelli, scrie AFP.

MAE a anunțat că nu sunt români infectați cu COVID-19 în peninsulă. ”Până la acest moment, misiunea diplomatică și oficiile consulare române de pe teritoriul Italiei nu au fost notificate de către autoritățile italiene cu privire la existența vreunui caz confirmat de infecție cu COVID-19 (coronavirus) printre cetățenii români”, transmite MAE.

Cu toate acestea, o româncă întoarsă din Italia a anunțat că a intrat în contact cu o persoană posibil infectată. Ea a sunat la 112, anunțând că a intrat în contact cu o altă persoană, care avea grijă de o bătrână infectată de coronavirus.

Femeia a apelat servicul de urgență 112 imediat după ce a coborât din autocarul cu care s-a întors în România din Italia și a anunțat că a intrat în contact cu o altă conațională, care avea grijă de o bătrână internată într-un spital aflat în carantină din cauza coronavirusului, spune Denisa Irimia, purtătorul de cuvant al Prefecturii Buzău.

Femeia, care mergea din Italia la Buzău, a primit un telefon în timpul călătoriei de la o colegă din peninsulă, care i-a transmis că este internată cu suspiciune de coronavirus. Când a ajuns în Buzău, a anunțat la 112, transmite TVR.

„În momentul de față, suspecta a fost preluată de o ambulanță și transportată la Spitalul Județean de Urgență din Buzău, unde cel mai probabil va rămâne în această noapte și va fi monitorizată de către medicii specialiști”, a declarat Denisa Irimia, purtătorul de cuvântal prefecturii Buzău, citată de Digi 24.

Autoritățile au intervenit imediat și au izolat-o, iar la Prefectura Buzău autoritățile s-au întrunit de urgență.

Microbuzul și-a continuat călătoria spre Galați. La bord mai erau șoferul și doi călători. Când au ajuns la destinație au fost preluați de către autoritățile din Galați, transmite TVR.

Cele trei persoane au fost duse într-un centru secret, unde cel mai probabil vor rămâne 14 zile în carantină.

***

Trei oameni au murit până duminică inclusiv în Italia în urma infecției cu coronavirus. O femeie care era bolnavă de cancer a murit după ce a fost infectată cu noul coronavirus, al treilea deces în Italia, celelalte două au murit vineri și sâmbătă.

Angelo Borelli, șeful Protecției civile, a făcut un bilanț al cazurilor de contaminare:

 • 89 în Lombardia - Guvernatorul Lombardiei a spus că în regiune s-a ajuns la 89 de pacienți, față de 54 în ziua anterioară, iar un purtător de cuvânt al guvernatorului din Veneto a informat că aici sunt 19 cazuri, cu 7 mai mult decât sâmbătă.

 • 25 în Veneto,

 • 9 în Emilia-Romagna (în jurul orașului Bologna),

 • 6 în Piemont (Torino),

 • 3 în regiunea Romei (Latium) - cazuri unde virusul a fost contactat în afara Italiei.

Șeful Protecției civile a adăugat că peste 3.000 de teste de detectare a Covid-19 au fost efectuate în ultimele zile și că cel puțin o parte a rezultatelor este așteptată duminică după-amiază.

Borrelli a subliniat că, pentru moment, serviciile sanitare "nu au reușit să găsească pacientul zero", declanșatorul epidemiei din Italia.

Drept pentru care "este dificil de prevăzut amploarea răspândirii" epidemiei, iar "unica măsură valabilă de adoptat a fost închiderea teritoriilor" vizate, a adăugat acesta.


Autoritățile din cele două regiuni unde se manifestă epidemia au anulat evenimente sportive, inclusiv trei meciuri de fotbal din prima ligă și au închis școli și universități. Multe companii au transmis angajaților să rămână acasă.

Lombardia și Veneto sunt motorul industriei italiene, împreună acoperind 30% din Produsul Intern Brut al țării.


Agenția de protecție civilă italiană a dat un decret de urgență, guvernul având acum puteri speciale pentru a opri cetățenii să plece sau să intre în zonele cele mai afectate. Miniștrii de resort vor putea, de exemplu, să oprească evenimente sportive sau excursii școlare.

Prima victimă din Italia a fost o femeie de 76 de ani, descoperită joi decedată în locuința ei aflată la 50 km de Milano, și testată pozitiv cu coronavirus. Un bărbat de 78 de ani a murit din cauza bolii, a doua zi, într-un spital din Padova. Soția și fiica acestuia sunt printre cele 17 persoane infectate cu coronavirus din regiunea Veneto, unde autoritățile iau în considerare anularea celebrului Carnaval din Veneția.


11 localități în carantină

Numărul localităților intrate în carantină a ajuns la 11:

 1. Vo’ Euganeo,

 2. Codogno,

 3. Castiglione d’Adda,

 4. Casalpusterlengo,

 5. Fombio,

 6. Maleo,

 7. Somaglia,

 8. Bertonico,

 9. Terranova dei Passerini,

 10. Castelgerundo,

 11. San Fiorano.

Premierul italian Giuseppe Conte a anunțat, la finalul ședinței Consiliului de Miniștri, că poliţiştii şi, la nevoie, forţele armate se vor asigura că sunt respectate măsurile de carantină.


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22