Al treilea val al pandemiei în Canada: Noile variante ale virusului afectează în special tinerii

Laurentiu Gheorghe | 05.04.2021

Canada se confruntă în prezent cu cel de-al treilea val al pandemiei, alimentat de noile variante ale coronavirusului, care afectează tinerii într-o proporție mult mai mare decât până acum.

Pe aceeași temă

Creșterea numărului de infecții a lovit în principal provinciile Ontario, Quebec și British Columbia, determinându-i pe oficiali să implementeze noi restricții pentru a opri răspândirea cazurilor de îmbolnăviri. Sâmbătă seara, Canada a depășit un milion de cazuri înregistrate de coronavirus de la începutul pandemiei, scrie G4Media.ro

Doctorița Theresa Tam, care este șefa sănătății publice din Canada, a anunțat recent o creștere de 64% a cazurilor noi care implică variantele coronavirusului – 90% dintre infecții au implicat tulpina B.1.1.7 găsită pentru prima dată în Marea Britanie în luna septembrie a anului trecut.

Ontario, care este cea mai populată provincie din Canada, a raportat un aflux de pacienți mult mai tineri în terapia intensivă. Aproape jumătate dintre pacienții din provincie internați la terapie intensivă cu COVID-19 au sub 60 de ani, au anunțat oficialii.

„Devine destul de alarmant aici. Noul val răspândește cu repeziciune și este mult mai rapid decât ultimele două valuri,” a declarat Kashif Pirzada, un medic de urgență din Toronto, citat de CNN. „Oamenii care umplu în prezent camerele de urgență au cu toții vârste de 30, 40 și 50 de ani.” Pirzada a postat recent pe Twitter imagini cu plămânii afectați de virus ai unor pacienți de 30 de ani aflați la terapie intensivă.

„Pe măsură ce noile variante se răspândesc, veți vedea că COVID-19 ucide mai repede și pe cei mai tineri,” a afirmat Adalsteinn Brown, consilier științific senior pentru guvernul din Ontario. „Se răspândește mult mai repede decât înainte și nu ne putem vaccina suficient de repede pentru a sparge acest al treilea val.”

Actualii pacienți „sunt mai tineri. Sunt mai bolnavi,” a scris pe Twitter și doctorul Shankar Sivananthan de la William Osler Health System, adăugând că „acest val e mai rău decât cel de anul trecut. Mai rău decât cel din ianuarie,” în timp ce doctorul Eddy Fan, director medical în cadrul University Health Network din Toronto, a declarat pentru National Post că „a fost o schimbare foarte clară” în ceea ce privește profilul pacienților.

Un studiu recent a confirmat și el că noile variante sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din pacienții de la terapie intensivă din Ontario. Potrivit documentului, tulpinile coronavirusului sunt asociate cu un risc crescut de 103 la sută de spitalizare, un risc cu 63 la sută mai mare de admitere în unitățile de terapie intensivă și un risc cu 56% mai mare de deces din cauza COVID-19, „ceea ce va rezulta într-o povară considerabil mai mare pentru sistemul de îngrijire a sănătății decât s-a observat cu variantele timpurii în timpul celui de-al doilea val.”

Ca răspuns la creșterea infecțiilor, guvernul din Ontario a adoptat restricții severe pentru o lună de zile. De la miezul nopții de sâmbătă, serviciile de îngrijire personală, sălile de sport și restaurantele interioare trebuie să se închidă, în schimb ce școlile și majoritatea comercianților cu amănuntul pot rămâne deschise, însă cu limite specifice de capacitate.

Articolul integral îl puteți citi pe G4Media.ro

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22