Alegeri anticipate in Bulgaria, la 4 luni de la demisia lui Borisov. Posibil blocaj politic

E.b. | 26.03.2017

Aproximativ 6,8 milioane de bulgari sunt asteptati duminica sa voteze in alegerile anticipate, organizate la patru luni de la demisia premierului Boiko Borisov.

Pe aceeași temă

 
 

   

Insa, alegerile legislative ar putea sa duca la crearea unui nou blocaj politic, intrucat nicio formatiune nu are sanse sa castige o majoritate clara, iar negocierile pentru formarea unei coalitii sunt un scenariu luat in considerare de socialisti si de rivalii de la GERB, scrie Associated Press, preluata de ziare.com.

 

De asemenea, acesta este al treilea scrutin legislativ organizat in ultimii patru ani de catre bulgari si atrage atentia asupra instabilitatii politice la sud de Dunare.

 

Alegerile anticipate au loc la patru luni de la demisia guvernului de centru-dreapta al premierului Boiko Borisov, care a decis sa se retraga de la putere dupa esecul inregistrat in alegerile prezidentiale de candidata GERB, Tetka Tatceva.

 

In ultimele luni, socialistii au incercat sa valorifice victoria lui Rumen Radev, in speranta ca noul presedinte le va aduce voturi importante in alegerile legislative, dar sondajele arata un avans usor de partea GERB.

 

Scurta campanie electorala s-a concentrat pe probleme interne, precum amenintarea reprezentata de cresterea fluxului migratoriu si "catastrofa demografica", dar si pe viitorul Uniunii Europene.

 

 

 

Crestere importanta pentru formatiunile populiste si nationaliste

 

 

 

Liderii principalelor formatiuni s-au implicat in dezbateri aprinse cu privire la influenta Rusiei si Turciei.

 

Insa, campania electorala s-a vazut dominata in principal de o retorica populista si radical nationalista, care a culminat cu blocajul temporar instituit de nationalistii bulgari la vama cu Turcia.

 

Sondajele au aratat inclusiv o crestere importanta pentru formatiunile populiste si nationaliste.

 

De asemenea, cel putin sase partide ar urma sa treaca pragul electoral, iar scena politica ar putea sa fie dominata de o noua coalitie fragila, care sa agraveze instabilitatea de la granita Europei.

 

GERB - conduce cu un avans fragil sondajele electorale, dar principalul jucator al acestor alegeri ramane fostul premier Boiko Borisov (57 de ani). Acest rebel al politicii a reusit sa-si asigure o sustinere puternica atat in tara, cat si la nivel european, combinand o retorica populista cu o obedienta stricta fata de Bruxelles.

 

Aceasta retorica l-a ajutat sa castige aproape toate alegerile dupa ce a pus, in urma cu 11 ani, bazele formatiunii de centru-dreapta GERB.

 

Insa, marele esec al sau ramane infrangerea usturatoare pe care a suferit-o in alegerile prezidentiale Tetka Tatceva.

 

Borisov a transformat de unul singur GERB in cel mai puternic partid politic de dupa caderea regimului comunist din Bulgaria.

 

Acesta a reusit sa conduca un guvern minoritar in perioada 2009-2013, fiind obligat sa demisioneze in urma protestelor violente care au cuprins tara in urma cu patru ani. Atunci, zeci de mii de persoane au participat la proteste maraton in marile orase ale tarii, fiind nemultumiti de saracia generalizata, coruptia puternica si cresterea facturilor pentru utilitati in Bulgaria.

 

Boiko Borisov a demisionat pentru a doua oara in noiembrie 2016, dupa victoria inregistrata in alegerile prezidentiale de socialistul Rumen Radev.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22