Alegeri Polonia: Partidul PiS de guvernământ câștigă alegerile dar opoziția va forma guvernul

Redactia | 16.10.2023

​Partidele de opoziție din Polonia au sfidat așteptările și au reușit să ia fața partidului de guvernământ PiS la alegerile parlamentare de duminică, un scrutin marcat de divizarea profundă a societății.

Pe aceeași temă

Chiar dacă PiS („Lege și Justiție”) a obținut cele mai multe voturi, un sondaj Ipsos realizat la ieșirea de la urne creditându-l cu 36,8% din voturile exprimate, partidul conservator pare că va rămâne fără un al treilea mandat de guvernare după ce partenerii săi de la coaliția considerată de extremă dreapta „Confederația” au obținut doar 6,4%, semnificativ sub așteptări.

Pentru „Coaliția Civică” (KO), cotată cu 31% din voturi, alianța formațiunilor stângiste condusă de fostul premier Donald Tusk, lucrurile sunt însă clare: va putea forma o coaliție de guvernare împreună cu coaliția centru-dreapta „A Treia Cale” (cotată cu 13,5% în sondajul Ipsos) și partidul socialist „Noua Stângă” (8,6%).

Ziarul polonez de centru-dreapta Rzeczpospolita analizează rezultatul alegerilor, oferind mai multe explicații pentru rezultatul sub așteptări al PiS, dezastrul „Confederației” și succesul neașteptat al celor de la „A Treia Cale”.

Potrivit estimărilor de duminică, aproape 73% din polonezii cu drept de vot s-au prezentat la urne pentru această rundă de alegeri parlamentare, cel mai mare număr de la căderea comunismului și revenirea la democrație.

Rzeczpospolita notează că o carte perdantă pentru PiS și aliații săi a fost folosirea împotriva lui Donald Tusk a unei „forme de ură care nu a mai fost văzută până acum în politica poloneză” și că aceasta a provocat un „val puternic de emoții polarizate”, care a crescut prezența la urne.

După cum s-a dovedit, a fost o greșeală a PiS, mobilizarea record întărind KO și a Treia Cale și deschizându-le calea către putere. „Cine va fi fața acestui eșec? Premierul Mateusz Morawiecki. A luat asupra sa cea mai mare parte a retoricii dezastruoase”, notează ziarul polonez.

Rzeczpospolita notează de asemenea că de data aceasta PiS, partidul condus de facto de către vicepremierul Jarosław Kaczyński, nu a avut vreo ofertă ieșită din comun pentru alegători și că electoratul s-a obișnuit cu măririle de pensii, ajutoare sociale și pentru creșterea copiilor, promise și de data aceasta înaintea votului.

În plus, Donald Tusk a dat asigurări în mod repetat că guvernul său nu va opri transferurile sociale. „A eșuat amenințarea că opoziția va lua banii oamenilor. Trebuiau folosite temeri mai puternice”, scrie Rzeczpospolita, amintind că PiS și Confederația au folosit în acest sens germanii și refugiații, „sperietoarele” tradiționale ale dreptei poloneze.

În primul rând, „Confederația” a început campania prea devreme și și-a consumat rapid fondurile și „efectul de prospețime”, potrivit Rzeczpospolita, ziarul adăugând că liderii formațiunii radicale au rămas fără idei.

„De câte ori poți merge la o bere cu Mentzen?”, întreabă retoric Rzeczpospolita, cu referire la Sławomir Mentzen, președintele partidului „Noua Speranță”, una dintre formațiunile din coaliția de extrema-dreapta.

O a doua explicație ține însă de faptul că sondajele care arătau un procent mare pentru coaliție „au speriat concurența” și au făcut PiS să adopte o linie mai radicală în ceea ce privește euroscepticismul și retorica împotriva Kievului în ceea ce privește problema cerealelor ucrainene, printre altele.

Mulți dintre susținătorii „Confederației” au migrat prin urmare către PiS ca principal partid al dreptei și garantor al continuității.

„Pentru a rezuma: Confederația s-a dovedit a fi o victimă a propriului succes. A fost ciugulită de concurența speriată de rezultatele ei”, notează Rzeczpospolita.

O alianță anti-sistem este marele câștigător al alegerilor parlamentare poloneze

Jurnaliștii polonezi notează că rezultatul obținut de alianța „A Treia Cale” reprezintă cea mai mare surpriză și una mai dificil dificil de explicat în condițiile în care partidele moderate care o alcătuiesc au poziții divergente pe numeroase teme, punctul comun fiind opoziția față de PiS, dar și „Platforma Civică”, partidul lui Donald Tusk și cea mai mare formațiune din „Coaliția Civică”.

„A Treia Cale” a fost fondată în aprilie anul acesta tocmai ca un bloc care să ofere o alternativă la duopolul dintre stânga condusă de Tusk și dreapta lui Kaczyński, însă Rzeczpospolita notează acum că aceasta se va „căsători” cu „partidul cel mai de sistem”.

„Cu o campanie slabă, alianța părea sortită distrugerii. Avea puțină strălucire, dar o muncă dificilă la firul ierbii. Și totuși nu. Echilibrul și normalitatea au câștigat. Polonia a primit o alternativă. Și acesta este A Treia Cale, care a câștigat cel mai mult în dezbatere”, notează ziarul polonez.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22