Alegeri Spania: Socialiștii câștigă, dar nu fac majoritatea. Dreapta, cumulat, cele mai multe locuri

Dora Vulcan | 11.11.2019

Spania nu a avut parte de un guvern stabil din 2015, iar rezultatele indică faptul că blocurile de stânga și de dreapta sunt încă departe de a avea majoritate absolută în parlamentul de 350 de locuri.

Pe aceeași temă

Prezența la vot, la ora 18.00 (17.00 GMT) era de 56.8%, cu aproape 4 procente mai scăzută decât la votul din aprilie. Scena politică a Spaniei a devenit tot mai instabilă în ultimii ani, odată cu apariția noilor partide.

Partidul socialist de la guvernare a câștigat cele mai multe locuri în cadrul alegerilor generale, însă nu a reușit să strângă o majoritate, în timp ce partidul de extremă dreaptă Vox, a înregistrat un câștig semnificativ, scrie BBC.

Rezultatele finale arată că Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSMS) a obținut 120 de locuri în parlament, în timp ce Vox va avea 52, dublu față de numărul de locuri pe care le avea înainte. Partidul Popular a obținut 88 de locuri. Noaptea a fost una dezastruoasă pentru Partidul Cetățenilor, care a obținut numai 10 locuri.

Partidul Popular (PP), aflat în opoziție, s-a poziționat pe locul al doilea, în timp ce Vox a ocupat al treilea loc, aproape dublându-și procentul de voturi. Partidele de dreapta au cele mai multe voturi, adunate.

Rezultatele nu sunt foarte bune pentru actualul prim ministru, Pedro Sanchez, având în vedere faptul că nu eixstă o majoritate clară de stânga. Rivalii socialiștilor, din PP, au reușit să recupereze multe dintre locurile pierdute în aprilie. Sanchez s-ar putea să se vadă nevoit să apeleze pe PP, pentru a evita o a treia rundă de alegeri, într-un singur an. Între timp, Vox se ridică spectaculos, devenind a treia forță politică a țării, ceea ce înseamnă că de acum îi va fi mai ușor să încline agenda către dreapta. Acest lucru poate deveni un obstacol în calea soluțiilor conciliatoare pe care Sanchez ar putea să le propună pentru criza catalană.

Alegerile din aprilie au rezultat într-un impas, iar cele două mari partide (PSMS și PP) nu au reușit să formeze o coaliție, până la termen, stabilit pentru luna septembrie, lucru care a dus la organizarea alegerilor de duminică.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22