Alekei Navalnîi a ieșit din coma indusă, au anunțat medicii de la spitalul Charite din Berlin

Laurentiu Gheorghe | 07.09.2020

Medicii spun că starea de sănătate a liderului opoziției din Rusia se îmbunătățește, reacționează când i se adresează cadrele medicale și urmează să fie decuplat treptat de la aparate, transmite Reuters.

Pe aceeași temă

„Este prea devreme pentru a estima efectele pe termen lung ale otrăvirii puternice” se arată într-un comunicat al spitalului Charite. Medicii nu exclud posibilitatea ca Navalnîi să rămâne cu sechele care să necesite o durată îndelungată pentru vindecare.

Navalnîi, principalul opozant al președintelui Putin, a fost transportat în Germania luna trecută după ce a acuzat dureri și i s-a făcut rău în timpul unui zbor din orașul Tomsk – Siberia spre Moscova. Avionul a făcut o escală de urgență la Omsk, unde Navalnîi a fost internat în spital pentru ca ulterior să fie transferat cu un avion specializat în Germania.

Cancelarul Angela Merkel a declarat că guvernul german are dovezi că Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost otrăvit cu Novociok, aceeași substanță care a fost utilizată și în cazul agentului dublu Skripal în Anglia în 2018.

Moscova neagă orice implicare în incident și spune că partea germană nu i-a transmis dovezile otrăvirii lui Navalnîi, astfel că nu poate începe o anchetă privind circumstanțele în care dizidentul a fost otrăvit.

Incidentul pune sub semnul întrebării continuarea proiectului construirii gazoductului Nord stream 2, numărul politicienilor din Bundestag care cer stoparea acestuia fiind în creștere. Din Germania se cer explicații cât mai concrete din partea Kremlinului privind circumstanțele în care a avut loc atentatul la viața lui Navalnîi.

Purtătorul de cuvânt al lui Merkel a declarat, luni, că nu sunt excluse sancțiuni împotriva Moscovei, care să conțină întreruperea construcției Nord Stream 2, ca răspuns la otrăvirea lui Navalnîi.

Noviciok este o neurotoxină produsă în Rusia din anii 1970 până în 1980. Ea a fost utilizată de spionii ruși care i-au otrăvit la Londra pe fostul spion dublu Serghei Skripal şi pe fiica sa.

Analizele au fost realizate de un laborator specializat din Germania și au arătat „fără echivoc” prezența în organismul disidentului rus a substanței dezvoltate de Rusia. Navalnîi a fost adus în Germania pe 22 august 2020, la câteva zile după ce a fost otrăvit pe o cursă aeriană internă din Rusia. Medicii din Omsk, care l-au trata, au susținut că nu au găsit urme de otravă în organismul său.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22