Alexander Lukașenko: Ucraina încearcă să atragă NATO în conflict sub orice pretext

L. G. | 01.12.2022

Lukașenko a declarat că Ucraina încearcă să atragă NATO în conflict sub orice pretext, iar serviciile din Belarus raportează intensificarea provocărilor din apropierea frontierei de stat.

Pe aceeași temă

„Toate serviciile de aplicare a legii constată o creștere a numărului de provocări în apropierea frontierei de stat. Ucraina, sub orice pretext, încearcă cel mai probabil să atragă trupele statelor membre NATO în conflict. Toate acestea sunt confirmate de recentele explozii a rachetelor pe teritoriul Poloniei", a declarat Lukașenko, joi, în cadrul unei întâlniri, citat de agenția de presă BelTA.

În același timp, președintele din Belarus a menționat că țara sa reușește să împiedice „inamicul” potențial să folosească forța militară împotriva țării.

„Până în prezent, am reușit să descurajăm un potențial inamic să folosească forța militară împotriva Belarusului", a declarat Lukașenko.

El a menționat că, cu toate acestea, este necesar "să se monitorizeze în mod constant, să se vadă și să nu se rateze - în nici un caz să rateze - semne care vor indica pregătirea directă pentru agresiunea împotriva țării".

Potrivit acestuia, statele occidentale continuă să întărească potențialul militar al forțelor lor armate, să modernizeze infrastructura de pe teritoriul țărilor vecine, să crească intensitatea activităților de instruire operațională și de luptă. „Toate acestea duc la o agravare a situației militaro-politice deja dificile din țara noastră și din întreaga regiune", a spus el.

Președintele din Belarus a atras atenția asupra faptului că, în același timp, „opoziția din exil solicită din ce în ce mai mult preluarea puterii prin forță și comiterea de acte teroriste pe teritoriul Belarusului". "Unii dintre acești fugari nu sunt doar trădători, ci extremiști. Nu pot să le spun altceva. Deja în mod deschis, fără ezitare, ei cer greve asupra obiectelor de pe teritoriul țării noastre. Chiar au uitat că rudele lor locuiesc pe teritoriul Belarusului", a subliniat Lukașenko.

Belarus se învecinează cu Rusia, Ucraina, Polonia, Lituania și Letonia, ultimele trei state fiind și membre NATO. Alexander Lukașenko este un aliat al lui Victor Putin, permițând trupelor ruse să folosească teritoriul Belarusului pentru a ataca Ucraina, deși, în mod direct, armata belarusă nu a intervenit deocamdată.

Putin ar dori să-l elimine pe Lukașenko - Surse

Tocmai decizia de a nu interveni armat de partea Rusiei în Ucraina i-ar putea aduce sfârșitul, susțin analiștii de la Robert Lansing Institute (RLI) pe site-ul lor oficial.

Articolul a fost publicat pe 25 noiembrie sub titlul „Kremlinul complotează să-l lichideze pe Lukașenko și vrea să preia controlul asupra armatei bieloruse”.

Organizația se referă la surse informate din conducerea militară a Federației Ruse.

„Kremlinul a decis să atragă Belarusul în agresiunea armată împotriva Ucrainei. Președintele rus Vladimir Putin, la întoarcerea de la următorul summit CSTO, a ordonat serviciilor de informații militare să elaboreze scenarii pentru un atentat la viața lui Lukașenko sau imitarea lui”, se spune în articol.

Potrivit sursei, dacă Lukașenko va supraviețui, acest incident îl va speria foarte mult și îl va forța să dea ordinul de a invada Ucraina.

Astfel de obiective sunt urmărite de Moscova. Totuși, se lucrează și la planul de asasinare a dictatorului belarus. În acest scenariu, Belarusul va fi condus de actualul secretar general al CSTO, Stanislav Zas. Acest personaj este cunoscut pentru loialitatea absolută față de Kremlin, el este sub controlul complet al GRU.

Conform planurilor, într-un astfel de scenariu, la scurt timp după preluarea mandatului, Zas ar trebui să anunțe aderarea Belarusului la Rusia, pentru a preveni amenințarea țării din partea Ucrainei și Poloniei.

„Asemenea planuri pot indica faptul că Kremlinul vede în prezent CSTO ca pe o organizație ineficientă și pariază pe obținerea controlului asupra statelor membre... prin aderarea la o nouă versiune a URSS ”, scriu analiștii RLI.

SUA, Ucraina și Polonia vor fi acuzate pentru atentatul asupra vieții lui Lukașenko și pentru posibila sa moarte.

Aceasta, conform ideii serviciilor speciale ruse, ar trebui să devină baza participării directe a trupelor belaruse la războiul împotriva Ucrainei.

„GRU înclină spre scenariul uciderii lui Lukashenko și numirii lui Zas”, a spus sursa citată.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22