Ambasadorul Austriei la Budapesta, convocat la MAE ungar după ce l-a criticat pe Viktor Orban

Redactia | 03.06.2022

Ambasadorul Austriei la Budapesta a fost convocat vineri la Ministerul de Externe al Ungariei în legătură cu o postare „scandaloasă” a directorului general al radiodifuzorului public austriac ORF.

Pe aceeași temă

În comentariul respectiv, care a fost între timp retras, Karl Pachner afirma că, dacă Viktor Orban ar avea un atac de cord, ar fi „un lucru corect”, a spus Mate Paczolay. Postarea se referea la poziţia şefului guvernului de la Budapesta faţă de invazia Rusiei în Ucraina, relatează agențiile MTI și EFE, citate de Agerpres.

Ministerul ungar de Externe aşteaptă o explicaţie de la ambasadorul Austriei în legătură cu această declaraţie pe care a calificat-o drept „grosolană şi profund şocantă”.

Declaraţia împotriva liderului maghiar, considerat cel mai mare aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin în cadrul Uniunii Europene, a fost virulent denunţată de Budapesta, relatează EFE.

„Un atac de cord ar fi destul de corect, având în vedere constituţia sa şi potenţialul său de surescitare”, a scris Karl Pachner, care ulterior şi-a cerut scuze pentru această postare.

Pachner şi-a justificat furia faţă de Orban prin faptul că poziţia liderului ungar a întârziat aprobarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei.

„Evident, nu doresc moartea lui Orban”, a dat asigurări responsabilul ORF, care a spus că declaraţia sa a fost „sarcastică”, dar şi „puţin gândită şi confuză”, potrivit presei ungare şi austriece.

Guvernul austriac a calificat comentariul drept „dezagreabil şi complet inacceptabil”, dar a ţinut să sublinieze că Pachner l-a făcut pe un cont privat de Facebook şi că acesta nu are nimic de-a face cu poziţia oficială a ţării.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22