Ambasadorul Rusiei: România a devenit un furnizor de destabilizare, din cauza bazei Deveselu

Redactia | 17.10.2018

Ambasadorul Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, a declarat marți că relațiile diplomatice bilaterale „ar putea și mult mai bune” și că Moscova se străduie să „urnească această diplomație blocată în punctul mort”.

Pe aceeași temă

 

 

Diplomatul rus reiterează poziția Kremlinului, care consideră că România a „devenit un furnizor de insecuritate și de destabilizare în această regiune, din cauza rachetelor americane instalate la baza de la Deveselu”.

 

Acesta a prezintă, într-un interviu pentru site-ul vestidinrusia.ro, retorica obișnuită a Moscovei, afirmând că „toate aceste arme antirachetă încearcă să cuprindă teritoriul Federației Ruse din toate părțile, apropo, și pe cel al RP Chineze” și că instalațiile de apărare antirachetă pot avea un caracter ofensiv. „Din punct de vedere tehnic, chiar și rachete de croazieră ”Tomahawk”, cu orice echipament, chiar nuclear, pot fi trimise de la aceste lansatoare. Ni se spune că acest lucru este imposibil”, a argumentat el.

 

Valeri Kuzmin crede că una dintre principalele cauze pentru care în relațiile diplomatice și politice bilaterale „există o anumită înghețare, o anumită încetinire și chiar, periodic, niște complicații este legată de faptul că România, în stadiul actual, și-a delegat în mare măsură suveranitatea națională la acele uniuni interstatale din care face parte, Uniunea Europeană și NATO și, prin urmare, uneori nu este independentă în luarea deciziilor sale”.

 

„Apropo, în Rusia nu există nici o retorică anti-română ... Din păcate, în România, încercările de a explica logica poziției noastre sunt percepute ca amenințări și acest lucru nu este adecvat. Când Putin explică de ce Deveselu nu poate fi un factor pozitiv sau chiar neutru pentru noi, acest lucru este perceput ca o amenințare. Dar, scuzați-ne, trebuie să respectăm o succesiune logică: mai întâi – cauza, apoi – consecința. Cauza este Deveselu și nu invers”, a mai spus el.

 

„Putem constata că, în prezent, aceste relații (...) ar putea fi mult mai bune. Și chiar am dori ca ele să fie mult mai bune. Dar ele sunt așa cum sunt.

 

În domeniul dialogului politic, relațiile sunt destul de modeste. În acest sens, încercăm să urnim această diplomație blocată în punctul mort. Din păcate, acest lucru nu este încă foarte reușit și, de regulă, nu este din vina Federației Ruse. Nu vom aprofunda subiectul”, a spus Kuzmin, pentru vestidinrusia.ro.

 

În acest interviu, Valeri Kuzmin a lăudat relațiile cu Fundația Europeană Titulescu, condusă de fostul premier Adrian Năstase, despre care spune că „are o poziție destul de constructivă, este deschisă dialogului, or, Rusia, după cum se știe, se angajează să contracareze tensiunea injectată în mod artificial în arena internațională prin spiritul dialogului”.

 

„Acest lucru nu înseamnă că în cadrul Fundației ”Titulescu” nu există discuții destul de aprinse. Nu. Ei au poziția lor proprie, inclusiv cu privire la perspectivele de dezvoltare a relațiilor cu Rusia. Ne convine faptul că doresc  însănătoșirea relațiilor și sunt pregătiți pentru dialog. Aceasta, apropo, este o abordare diplomatică adevărată. Dar retorica agresivă și războinică nu poate duce la nimic bun”, a argumentat Kuzmin.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22