Amenințarea cu bombă, invocată de Lukașenko, a fost trimisă după ce avionul Ryanair fusese deturnat

Laurentiu Gheorghe | 27.05.2021

Avionul în care se afla dizidentul Roman Protasevici a fost deturnat înainte de amenințarea cu bombă, a transmis joi providerul de email Proton Techologies AG.

Pe aceeași temă

O cursă internațională Ryanair, în care se afla opozantul regimului Lukașenko, Roman Protasevici împreună cu prietena sa, a fost deturnată în spațiul aerian al Belarusului sub pretextul unei amenințări cu bombă. Ulterior, după aterizarea de urgență pe aeroportul din Minsk, cei doi au fost arestați de către trupele de securitate, la ordinul președintelui.

Însă, după cum a tansmis providerul elvețian de email, Proton Techologies, mesajul privind o amenințare cu bombă a fost trimis după ce avionul Ryanair fusese deturnate de un avione de vânătoare MIG-29 aparținând forțelor aeriene in Belarus.

„Nu am văzut nicio dovadă credibilă că ceea ce susțin bielorușii este adevărat”, a spus compania într-un comunicat de presă.

„Vom sprijini autoritățile europene dacă vom primi o solicitare legală”, a adăugat Proton Techologies.

Kremlinul a afirmat miercuri că nu are niciun motiv să se îndoiască de explicațiile Belarusului, care susține că a deviat un avion doar din cauza unei alerte cu bombă, și nu pentru a aresta un opozant aflat la bord, adică pe jurnalistul Roman Protasevici

Autorităţile din Belarus au trimis duminică avioane de vânătoare pentru „a recomanda” unui avion de pasageri al companiei aeriene irlandeze Ryanair care se îndrepta spre Vilnius să aterizeze la Minsk, invocând o ameninţare cu bomba atribuită mişcării islamiste palestiniene Hamas.

Dar la sosire, nu a fost găsită nicio bombă şi doi pasageri - Roman Protasevici, un jurnalist cu naționalitate belarusă, de opoziţie în vârstă de 26 de ani, şi partenera sa Sofia Sapega - au fost arestaţi, suscitând o masivă condamnare internaţională.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22