Americanii au confundat o moschee cu o celulă Al Qaida și au ucis 46 de civili nevinovați

Dora Vulcan | 17.03.2017

Statele Unite au recunoscut ca au efectuat un atac aerian in nordul Siriei impotriva Al-Qaida, insa neaga ca au vizat in mod deliberat moscheea in care au fost ucise cel putin 46 de persoane (foto AFP), potrivit unui nou bilant anuntat vineri.

Pe aceeași temă

 

 

 

Cea mai mare parte a victimelor acestui raid, care a avut loc joi seara in satul al-Jineh, in provincia Alep, sunt civili, a anuntat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, citat de AFP, transmite ziare.com.

 

 

 

"Noi nu am vizat o moschee, iar cladirea pe care am tintit-o, in care avea loc o adunare (Al-Qaida - n.red.), se afla la aproximativ 15 metri de o moschee care este in continuare in picioare", a declarat colonelul John J. Thomas, un purtator de cuvant al CENCTOM - Comandamentul fortelor americane in Orientul Mijlociu, relateaza AFP.

 

 

Intr-un comunicat, Centcom a anuntat anterior ca "fortele americane (au) efectuat un atac aerian asupra unei adunari Al-Qaida, in Siria, pe 16 martie, in provincia Idleb, omorand mai multi teroristi".

 

 

Ulterior, purtatorul de cuvant Centcom a recunoscut ca locul precis al acestui atac nu era clar si ca era vorba despre raidul din satul al-Jineh, situat la 30 de kilometri vest de Alep.

 

 

"Vom ancheta cu privire la acuzatiile potrivit carora acest atac s-ar fi soldat cu victime civile", a declarat mai tarziu colonelul Thomas.

 

 

 

Potrivit directorului Observatorului Rami Abdel Rahman, aproximativ 100 de persoane au fost ranite in acest raid aerian asupra satului aflat sub controlul rebelilor.

 

 

In imagini filmate de un corespondent AFP apar locuitori si membri ai Castilor Albe, salvatori in zone rebele din Siria, care cauta in ruine cu ajutorul unor torte si lopeti.

 

 

O parte a lacasului este distrusa, iar masini din apropiere sunt carbonizate, potrivit acestor imagini.

 

 

 

Citeste si Assad critica actiunile SUA in Siria: Soldatii americani sunt invadatori si nu au avut succes nicaieri

 

 

"Am auzit explozii cand a fost lovita moscheea. Era imediat dupa rugaciune, intr-un moment in care, in general, se tin cursuri de religie pentru barbati", a declarat Abu Mohammed, un locuitor.

 

 

"Cand am venit, am vazut 15 cadavre si multe parti din corpuri in mijlocul molozului. Unele corpuri nu mai puteau fi recunoscute", a spus el.

 

 

Un armistitiu mediat de Rusia, aliata regimului sirian, si Turcia, sustinatoare a rebelilor, a intrat in vigoare in decembrie 2016, insa violentele au continuat in tara.

 

 

Cerul sirian este intesat de avioane apartinand regimului sirian, Rusiei, Turciei si coalitiei internationale conduse de Statele Unite.

 

 

Razboiul din Siria s-a soldat in cei sase ani cu peste 320.000 de morti.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22