Analist militar polonez: Totul arată că Belarus se va implica direct în războiul din Ucraina

L. G. | 16.01.2023

Un analist militar polonez, Konrad Muzyka, spune că recentele manevre militare comune desfășurate împreună cu Rusia „indică faptul că Belarus se va alătura războiului în viitor”.

Pe aceeași temă

Konrad Muzyka spune că forțele armate belaruse s-au antrenat practic fără oprire din aprilie și că au actualizat recent datele pentru rezervele lor, conform Sky News.

Analistul polonez în domeniul apărării a declarat:

„Intensitatea și amploarea activității militare pe care belarușii au întreprins-o a fost cea mai mare de la sfârșitul Războiului Rece.

Nu am văzut niciodată forțele belaruse antrenându-se atât de mult. De la sfârșitul lunii aprilie, acestea au exersat, în esență, fiecare capacitate militară de care ar fi nevoie pentru ca Belarus să se alăture războiului.

Au testat, de asemenea, capacitatea de mobilizare, au anunțat recent că au terminat de actualizat datele pentru toți rezerviștii belaruși.

Ceea ce înseamnă că sistemul de rezerve este acum pregătit pentru mobilizare. Ceea ce avem nevoie acum este o decizie politică de a începe mobilizarea și de a intra în război.

Dacă acest lucru se va întâmpla sau nu, nu știm, deoarece nu avem nicio perspectivă asupra a ceea ce gândește [președintele belarus] Lukașenko. Dar totul indică faptul că Belarusul se va alătura războiului cândva în viitor.”

El a explicat că, în prezent, între 10.000 și 15.000 de soldați ruși sunt staționați în Belarus și că aceștia s-au antrenat în mod regulat alături de forțele belaruse.

Cu toate acestea, acesta a sugerat că orice implicare potențială este puțin probabil să fie iminentă, adăugând: „Până în prezent, aceste activități sunt limitate la poligoane de antrenament și nu am văzut niciun indiciu că forțele, fie rusești, fie belaruse, sunt de fapt mutate în regiunile de frontieră cu Ucraina”.

Rusia şi Belarusul au început luni exerciţii militare comune, ceea ce stârneşte temeri la Kiev şi în Occident că Moscova s-ar putea folosi de aliatul său pentru a lansa o nouă ofensivă terestră în Ucraina. Cei doi aliaţi vor efectua exerciţii ale forţelor aeriene în perioada 16 ianuarie -1 februarie folosind toate aerodromurile militare din Belarus, iar exerciţiile comune începute luni implică o „subdiviziune a brigăzii mecanizate” a anunţat Ministerul belarus al Apărării.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22