Analiză Yale: Rusia are pierderi de 100 de miliarde de dolari din embargoul pe gaze rusești al UE

L. G. | 18.01.2023

Cercetătorii de la Universitatea Yale au calculat că Rusia a pierdut 100 de miliarde de dolari, contravaloarea gazelor care n-au mai fost exportate în UE ca urmare a sancțiunilor impuse Rusiei.

Pe aceeași temă

Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina acum 11 luni s-a derulat în paralel cu folosirea de către președintele rus a energiei ca o armă împotriva Europei, însă acum bumerangul s-a întors împotriva Moscovei. Experții de la Universitatea Yale au anunțat că Putin conduce Rusia spre catastrofă, în timp ce țara primește o puternică lovitură economică de 100 de miliarde de dolari, pierderea provenită din veniturile din exporturile de gaze din Europa.

Eforturile lui Vladimir Putin de a șantaja Europa cu gaze au afectat economia rusă, în timp ce națiunile europene înlocuiesc cu succes produsele Moscovei, spun experții de la Universitatea Yale, potrivit Express.

Rusia a pierdut 100 de miliarde de dolari (82 de miliarde de lire sterline) din veniturile din gaze din Europa, de la începutul războiului din Ucraina de anul trecut, iar analiștii spun că acest lucru va duce la o „catastrofă” pentru economia țării.

Experții economici de la Yale Chief Executive Leadership Institute susțin că Rusia nu va putea înlocui veniturile pe care le obțineau din Europa. Jeffrey Sonnenfeld și Steven Tian de la Universitatea Yale, Statele Unite, au afirmat că Rusia nu poate înlocui Europa cu China, în timp ce bătrânul continent se îndepărtează de resursele energetice ale lui Putin.

Înainte de invazia Ucrainei din februarie 2022, Rusia exporta aproximativ 83% din gazul său către UE. Blocul a importat 40% din gazul său din Rusia. Acum, Europa este aproape de valoarea de 0% din gazul de la Moscova, ceea ce duce la o scădere uriașă a veniturilor din gazele rusești.

Steven Tian a explicat: „100 de miliarde de dolari este ceea ce a pierdut Rusia în ultimul an. Mergând înainte, rușii vor pierde și mai mult, deoarece în 2022 Europa încă mai cumpăra gaz de la Moscova”.

„În viitor, Europa nu va mai avea nevoie niciodată de gazul rusesc. Toate acele 83% din gazul rusesc care au mers în Europa vor trebui să meargă în altă parte. Au fost 170 de miliarde de metri cubi pe care Rusia i-a trimis în Europa, comparativ cu doar 16,5 miliarde de metri cubi către China (în 2022). Adică mai puțin de 10% din ceea ce a trimis în Europa”, a spus expertul.

„Jumătate din bugetul guvernului rus provine din petrol și gaze. Toate acestea au dispărut, au un impact masiv, dar abia începem să vedem impactul acestui lucru în Rusia. În 2022, impactul a fost amortizat, dar în viitor, pierderea acestor venituri din gaze va fi permanentă. Va fi catastrofal și Rusia nu are nicio modalitate de a rezolva asta”, au afirmat experții.

„Rușii nu au nicio valoare adăugată pe piața mondială, iar acum lumea găsește alternative la resursele lor. Tot ce a făcut Putin a fost să-și dea țara înapoi cu 30 de ani în ceea ce privește încrederea din partea piețelor internaționale”, a spus Sonnenfeld.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22