Andrzej Duda cere ca Ucrainei să i se livreze tancuri pentru a respinge o ofensivă rusească

L. G. | 19.01.2023

Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat miercuri la Davos că se teme că Rusia pregăteşte o nouă ofensivă de amploare în Ucraina, și Kievul trebuie să primească tancuri și rachete pentru a se apăra.

Pe aceeași temă

„Ei (ruşii) sunt încă foarte puternici şi ne temem că se pregătesc pentru o nouă ofensivă peste câteva luni, aşa că este crucial să trimitem sprijin suplimentar Ucrainei, în special tancuri moderne şi rachete moderne", a declarat Andrzej Duda la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos, conform Reuters.

Luând cuvântul în cadrul unui panel, după discursul special al preşedintelui Volodimir Zelenski, care s-a adresat prin videoconferinţă, Andrzej Duda a arătat că nivelul actual de asistenţă oferit Ucrainei este inadecvat şi de aceea este crucial să-i fie oferit sprijin suplimentar Kievului, cu tancuri şi rachete moderne.

Preşedintele polonez a mai declarat că războiul din Ucraina "a făcut să devină realitate unele dintre cele mai rele scenarii", relatează Radio Polonia. "Până de curând, mulţi experţi din Europa de Vest nu făceau decât să zâmbească atunci când erau menţionate aceste scenarii. Noi, poporul polonez, printre alţii, le conturam foarte clar", a punctat liderul de la Varşovia.

El a arătat, pe de altă parte, că politica energetică a Rusiei nu ţine de afaceri, ci de politică, iar compania Gazprom se comportă, în esenţă, ca un "braţ militar al Moscovei", care are drept sarcină să obţină avantaje economice, mai ales în sens strategic, şi să ajute la obţinerea dominaţiei ruse. "Când spuneam asta, mulţi dintre colegii mei din rândul liderilor europeni nu făceau decât să zâmbească", a subliniat din nou liderul polonez.

Duda a arătat că Polonia a început să-şi diversifice sursele de energie, după ce a învăţat lecţia de rigoare de pe urma şantajului energetic al Rusiei împotriva Ucrainei, iar astăzi, independenţa Poloniei faţă de gazul rusesc este completă.

"Astăzi, Polonia are interconectori de gaz în ambele sensuri care ne leagă de Slovacia, Republica Cehă, Lituania şi Germania. Astăzi, în primul rând, pe lângă terminalul de gaze din portul nord-vestic Świnoujście, avem şi o conductă care transportă gaze din platoul norvegian prin Danemarca până în Polonia. În acest fel, ne-am asigurat că putem satisface practic toată cererea noastră din alte surse decât aprovizionarea din Rusia. Putem spune cu siguranţă că în această privinţă, Polonia este un lider european absolut, un pionier, în special în partea noastră de Europa. Astăzi, independenţa noastră faţă de livrările de gaze ruseşti este completă", a mai spus Duda în timpul discuţiei de la Davos, într-un panel a cărui temă a fost "Calea către suveranitatea energetică europeană".

Forumul Economic Mondial 2023, la care participă şi alţi factori de decizie din Polonia, inclusiv premierul polonez Mateusz Morawiecki şi vicepremierul Jacek Sasin, se desfăşoară până vineri.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22