Angela Merkel: Rusia are de răspuns unor întrebări dificile legate de otrăvirea lui Aleksei Navalnîi

Laurentiu Gheorghe | 02.09.2020

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost victima unei tentative de asasinat cu agentul neurotoxic noviciok, a confirmat miercuri seară cancelarul german Angela Merkel.

Pe aceeași temă

Cancelarul Germaniei a ieșit public pentru a face și personal o declarație de presă pe această temă, după ce guvernul federal anunțase într-un comunicat rezultatele analizelor făcute într-un laborator militar și își exprimase indignarea față de această constatare.

Angela Merkel a mai spus că Rusia va trebui să răspundă unor „întrebări dificile” legate de acest atac, scrie Agerpres. „Lumea așteaptă răspunsuri”, a subliniat ea.

„Este o informaţie tulburătoare despre tentativa de asasinare prin otrăvire a unei figuri principale a opoziţiei ruse”, a mai declarat Merkel. „Scopul a fost să-l reducă la tăcere şi condamn cu tărie aceasta în numele guvernului german”, a adăugat ea.

Ambasadorul rus a fost convocat la MAE german şi i s-au comunicat rezultatele acestor analize. Acum, Germania aşteaptă explicaţii din partea Rusiei, a arătat Merkel.

Merkel cere un „răspuns comun adecvat” din partea UE și NATO

Cancelarul a menţionat de asemenea că Berlinul va contacta Organizaţia Internaţională pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), precum şi partenerii europeni şi aliaţii din cadrul NATO, cu care va discuta despre „un răspuns comun adecvat”, dat fiind că este vorba despre un atac la adresa „drepturilor şi valorilor fundamentale”.

Germania deține în prezent președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant al preşedintelui Vladimir Putin şi autor al unor articole care denunţă corupţie elitelor ruse, i s-a făcut rău cu două săptămâni în urmă în timp ce era la bordul unui avion cu care călătorea între Tomsk şi Moscova. Susţinătorii săi cred că i-a fost pusă otravă într-un ceai pe care l-a băut pe aeroport. Aflat în comă, el a fost transferat apoi în spitalul Charite din Berlin. Potrivit spitalului, el este în continuare în stare gravă, dar în curs de ameliorare.

Tot cu un agent neurotoxic din grupa noviciok au fost otrăviţi în urmă cu doi ani în Marea Britanie fostul agent dublu rus Serghei Skripal şi fiica sa, Iulia. Ei au supravieţuit, dar un cetăţean britanic care a intrat în contact cu respectiva substanţă a murit.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22