Ankara permite avioanelor franceze implicate in Siria sa utilizeze spatiul aerian turc

Iulian Popescu | 02.12.2015

Avioanele franceze care operează în Siria, în cadrul coaliției internaționale împotriva grupării Statul Islamic (SI), pot ''utiliza spațiul aerian turc'', a informat miercuri o sursă diplomatică de la Ankara citată sub protecția anonimatului de AFP.

Pe aceeași temă

 

''Franța ne-a cerut autorizația pentru a se folosi de spațiul nostru aerian (...) Această autorizație a fost acordată cu condiția să se alinieze principiilor generale ce unesc țările coaliției internaționale'', a declarat pentru AFP o sursă diplomatică, scrie Agerpres, care preia o relatare AFP.

 

Această autorizație îi va permite Franței să folosească pentru avioanele sale bazele din Turcia.

 

Vizată este în primul rând baza de la Incirlik, situată în sudul Turciei, nu departe de frontiera cu Siria, utilizată și de aviația americană.

 

În prezent, avioanele franceze Mirage 2000 și Rafale folosite în Irak și Siria își au baza în Emiratele Arabe Unite și în Iordania.

 

Franța a început bombardamentele împotriva grupării Stat Islamic în septembrie 2014, când s-a alăturat coaliției conduse de către SUA. Primele lovituri au fost efectuate îb septembrie, după două săptămâni în care au fost organizate zboruri de recunoaștere.

„Vom lovi de fiecare dată când securitatea noastră națională va fi în joc”, preciza atunci un comunicat al președinției franceze, în contextul în care executivul de la Paris a invocat legitima apărare pentru a-și justifica intenția a efectua lovituri aeriene în Siria împotriva Statului Islamic.

 

Franța și-a intensificat loviturile aeriene în Siria după atentatele din 13 noiembrie de la Paris.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22