Antijihadiștii conduși de SUA: forţele irakiene au recucerit Mosulul de la Statul Islamic

I.g. | 10.07.2017

Coaliţia internaţională antijihadistă condusă de Statele Unite a felicitat luni forţele irakiene pentru recucerirea Mosului de la gruparea Statul Islamic, după ce premierul irakian a declarat victoria în acest oraş în nordul ţării, relatează The Associated Press.

Pe aceeași temă

 

Comandamentul Central american a anunţat că ”în pofida faptului că mai există zone în vechiul oraş Mosul care este necesar să fie curăţate de dispozitive explozive şi eventuali luptători ai Statului Islamic care se ascund”, forţele irakiene ”deţin acum ferm controlul asupra Mosulului”, arată News.ro.

 

Coaliţia a asigurat un sprijin aerian crucial forţelor irakiene după lansarea ofensivei la Mosul, în octombrie. Locotenent-generalul Stephen Townsend a îndemnat ”să nu se facă nicio greşeală, numai această victorie nu elimină Statul Islamic şi există în continuare lupte dure de înfruntat”. Acesta a mai arătat că pierderea oraşului de către jihadişti reprezintă o ”o lovitură decisivă”.

 

Premierul irakian s-a întors la Mosul luni şi a declarat victoria împotriva grupării Statul Islamic în acest oraş din nordul ţării, după nouă luni de lupte urbane epuizante. Haider al-Abadi a declarat, tot luni, într-o mică tabără, la periferia oraşului vechi Mosul - unde s-au purat lupte crâncene în ultimele zile -, că forţele irakiene au obţinut victoria ”prin sângele martirilor noştri”. El a făcut mai multe anunţuri asemănătoare în ultimele zile, în pofida faptului că luptele continuau, şi a vizitat Mosul duminică pentru a felicita trupele.

 

Lupte sângeroase se purtau luni, cu doar câteva ore mai înainte de declaraţia lui al-Abadi şi era neclar dacă ultimii jihadişti au fost înfrânţi. Mii de oameni au fost ucişi în bătălia de la Mosul, iar peste 897.000 de persoane au fugit din calea confruntărilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22