AP: Oficiali americani susțin că racheta căzută în Polonia a fost trasă din Ucraina

L. G. | 15.11.2022

Trei oficiali americani susțin că racheta căzută în Polonia a fost lansată de apărarea aeriană antiaeriană contra rachetelor rusești, a transmis miercuri dimineață AP.

Pe aceeași temă

UPDATE: Racheta care a lovit Polonia, marți seară, a fost trasă de forțele ucrainene în încercarea de a doborî un proiectil rusesc care se apropia, au declarat oficiali americani, citați de surse oficiale, informează Independent.

Trei oficiali americani, care au vorbit cu Associated Press sub rezerva anonimatului, au declarat că evaluările preliminare au sugerat că racheta a fost lansată de forțele ucrainene în timpul bombardamentului rusesc asupra infrastructurii energetice din Ucraina.

La rândul său, președintele SUA, Joe Biden, susține că există informații conform cărora racheta care a lovit Polonia nu a fost trasă din Rusia.

„Există informații preliminare care contestă acest lucru”, a spus Biden reporterilor, întrebat dacă racheta a fost lansată din Rusia. „După traiectoria balistică este puțin probabil să fi fost tras din Rusia, dar vom vedea.”, a mai adăugat Biden după o întâlnire convocată de urgenţă cu ceilalţi lideri ai G7.

"Mă voi asigura că vom putea stabili ce s-a întâmplat exact”, a mai spus președintele american

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">BREAKING: Pres. Biden makes remarks on Poland following meeting with world leaders, says preliminary information indicates “it’s unlikely” that projectile was fired from Russia. <a href="https://t.co/U7pWMhVsM9">https://t.co/U7pWMhVsM9</a> <a href="https://t.co/0V5jhK4rcG">pic.twitter.com/0V5jhK4rcG</a></p>&mdash; ABC News (@ABC) <a href="https://twitter.com/ABC/status/1592700221095657472?ref_src=twsrc%5Etfw">November 16, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Oficialii polonezi au declarat anterior că o „rachetă de fabricație rusească” S-300 SAM a căzut într-un depozit de cereale din Przewodow, Lublin, la aproximativ 6 km de granița cu Ucraina.

Ucraina continuă să mențină stocuri de armament de producție ex-sovietică și rusă, inclusiv sistemul de rachete de apărare aeriană S-300, pe care armata rusă nu-l mai utilizează.

Explozia produsă în interiorul granițelor Poloniei, stat membru NATO, a provocat moartea a două persoane, declanșând o anchetă și o reuniune de urgență a membrilor Grupului celor Șapte (G7) care se aflau în Indonezia.

Rusia a lansat marţi cel puţin 85 de rachete, cele mai multe dintre ele vizând instalaţiile energetice ucrainene.

Știrea inițială

Un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor secrete americane a declarat că rachetele rusești au căzut în Polonia, ucigând două persoane, a relatat marți Associated Press.

Nu se cunoaște deocamdată despre ce tip de rachete e vorba, de unde au fost lansate și cum de au căzut pe teritoriul polonez.

Două rachete rătăcite, care ar proveni din Rusia, au căzut în seara zilei de marți, 15 noiembrie, în satul Przewodów din voievodatul Lublin, în estul Poloniei. Două persoane au murit.

Porivit presei poloneze, rachetele au lovit o instalație de uscare a cerealelor. Poliția, procuratura și armata se află la fața locului.

Pompierii au confirmat anterior că au avut loc explozii în satul Przewodów. „Am primit un raport despre o explozie în curtea de uscare. De fapt, la sosire, am confirmat că s-a întâmplat așa ceva. Două persoane au murit pe loc. În momentul de față asigurăm securitatea locului și iluminăm zona de acțiune", a declarat un reprezentat al pompierilor.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a convocat, ulterior, o reuniune urgentă a organismului care se ocupă de problemele de securitate naţională şi apărare, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al Guvernului pe contul de Twitter, relatează Reuters.

Comitetul de Securitate Naţională, din care fac parte titularii portofoliilor de la Apărare, Interne, Justiţie şi Afaceri Externe, precum şi coordonatorul serviciilor de informaţii, este un organism care pregăteşte şi coordonează deciziile privind securitatea şi apărarea naţională.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului polonez, Piotr Muller, nu a menţionat pe Twitter despre ce urma să discute Comitetul şi nu a fost disponibil imediat pentru comentarii, precizează Reuters.

Decizia vine însă după ce Rusia a bombardat marţi oraşe şi facilităţi energetice din Ucraina, atacuri soldate cu cel puţin un mort şi mai ales cu pene de curent pe scară largă. Kievul a anunţat că acesta a fost cel mai puternic val de atacuri cu rachete din cele aproape nouă luni de război.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">BREAKING - Radio Zet: Two stray rockets fell in the town of Przewodów in Poland on the border with Ukraine. They hit the grain dryers. Two people died. The police, the prosecutor&#39;s office and the army are on site. <a href="https://t.co/WhAoxH7YQc">https://t.co/WhAoxH7YQc</a> <a href="https://t.co/9VhnoZwl81">pic.twitter.com/9VhnoZwl81</a></p>&mdash; Faytuks News Δ (@Faytuks) <a href="https://twitter.com/Faytuks/status/1592580008505401344?ref_src=twsrc%5Etfw">November 15, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22