Arabia Saudită se pregătește de război cu Libanul și Iranul din cauza Hezbollah

Dora Vulcan | 08.11.2017

Arabia Saudită acuză Libanul că i-a declarat război din cauza agresiunilor comise de gruparea şiită Hezbollah, sprijinită de Iran, aceasta reprezentând o escaladare dramatică a crizei care ameninţă să destabilizeze mica ţară arabă.

Pe aceeași temă

 

 

Ministrul saudit al Afacerilor din Golf, Thamer al-Sabhan, a declarat că atacul cu rachetă asupra aeroportului din Riad, care a avut loc sâmbătă seara, atribuit rebelilor Houthi din Yemen, este o manevră a organizației Hezbollah echivalentă cu o declarație de război. 

 

„Guvernul libanez a declarat război Arabiei Saudite și trebuie să-și asume acest lucru”, a precizat ministrul saudit. Premierul libanez a demisionat, motivând că este ținta unui complot de asasinare, pus la cale de Hezbollah, cu susținerea Iranului. Aflat la Riad, Saad al-Hariri a declarat că nu există nicio șansă pentru o politică echilibrată în Liban, atâta timp cât este dominată de gruparea Hezbollah, aripa politică și militară. Totodată, ministrul saudit de Externe, Adel Jubeir, a acuzat Iranul că „a orchestrat un act de război” împotriva Arabiei Saudite, prin rebelii Houthi din Yemen, pe care îi înarmează și-i sponsorizează. „Vrem să evităm un război cu Iranul, dar această țară violează toate normele internaționale. Trebuie să spunem Iranului că de ajuns înseamnă de ajuns!”, a precizat Jubeir, citat de România liberă.

 

Tirul cu rachetă balistică asupra aeroportului internațional de la Riad al forțelor rebele yemenite susținute de Iran a fost catalogat de organizația Human Rights Watch (HRW) ca „o crimă de război”. „Lansarea la întâmplare a unei rachete balistice spre un aeroport dedicat în principal zborurilor civile este o posibilă crimă de război”, se arată în comunicatul HRW.

 

La rândul său, Iranul se pregătește în secret pentru un război cu state din Golf. Ayatollahul Ali Khamenei a operat schimbări la vârful armatei. Generalul de brigadă Mohammad Hossein Dadras a fost numit adjunctul șefului Marelui Stat Major, pentru a pregăti operațiunile de război. Amiralul Hossein Khanzadi a fost numit comandant al Marinei, în locul amiralului Habibollah Sayyari, care va conduce coordonarea operațională în cadrul Armatei.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22