Armata rusă a distrus un depozit de combustibili din Odesa și o rafinărie din Poltava

L. G. | 03.04.2022

Atacurile rusești au distrus o rafinărie de petrol din regiunea centrală a Ucrainei Poltava și au lovit „infrastructura critică”, un depozit de combustibil, lângă orașul-port Odesa.

Pe aceeași temă

Odesa este un port cheie la Marea Neagră și baza principală pentru marina ucraineană. Este un oraș-port strategic pentru forțele ruse, deoarece, dacă va fi ocupat, ar permite Moscovei să construiască un coridor terestru către Transnistria, provincia separatistă din Republica Moldova pe teritoriul căreia staționează trupe rusești.

Dmytro Lunin, guvernatorul regiunii Poltava, a declarat că rafinăria de petrol Kremenchug a fost distrusă într-un atac cu rachete. Kremenchug se află la 350 de kilometri nord-est de Odesa.

„Incendiul de la rafinărie a fost stins, dar instalațiile au fost complet distruse și nu mai pot funcționa”, a spus Lunin.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a declarat că loviturile cu rachete ale armatei sale au distrus duminică o rafinărie de petrol și trei depozite de combustibil în apropiere de Odesa, adăugând că aceste instalații sunt folosite de Ucraina pentru a-și aproviziona trupele situate în apropierea orașului Mykolaiv.

Vladyslav Nazarov, un ofițer al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, a declarat pe Telegram: "Rusia a început cu lovituri de rachete. Regiunea Odesa a fost printre țintele prioritare. Inamicul și-a continuat practica ticăloasă de a executa lovituri împotriva infrastructurii critice".

„Fumul este vizibil în unele zone ale orașului. Toate sistemele și structurile relevante funcționează... Nu au fost raportate victime", a declarat primarul din Odesa, Gennadi Trukhanov. Situația este acum „sub control”, a adăugat el: „Casele, infrastructura civilă, acoperișurile au suferit daune”.

El a adăugat că Rusia va folosi probabil o oportunitate pentru a alipi Transnistria mai devreme sau mai târziu, dar că forțele ucrainene erau conștiente de amenințare.

Vika, o locuitoare care a refuzat să-și dea numele de familie, a spus că nu a fost „o dimineață bună pentru Odesa”.

"Ne-am trezit cu explozii puternice în apropierea casei noastre. Era fum, copiii erau în panică, geamurile au fost sparte... a fost terifiant", a spus ea pentru Reuters. „«Pacificatori ruși», nu suntem fericiți că ați venit și vă rugăm să plecați”.

Rusia neagă că a vizat civili.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Fuel storage terminals in Odessa are on fire, after multiple missile strikes early this morning hit the port area of the southern Ukrainian city. We counted at least five separate impact points, having been woken by large explosions that were felt across Odessa. <a href="https://twitter.com/GMB?ref_src=twsrc%5Etfw">@GMB</a> <a href="https://twitter.com/itvnews?ref_src=twsrc%5Etfw">@itvnews</a> <a href="https://t.co/a3X2LI7cGF">pic.twitter.com/a3X2LI7cGF</a></p>&mdash; Richard Gaisford (@richardgaisford) <a href="https://twitter.com/richardgaisford/status/1510483152715796486?ref_src=twsrc%5Etfw">April 3, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">At 6 Am major rocket attack on oil depots close to center Odesa. 4 rockets, 4 hits <a href="https://t.co/bE8ZLESkib">pic.twitter.com/bE8ZLESkib</a></p>&mdash; Robert Dulmers (@Saint_Just1965) <a href="https://twitter.com/Saint_Just1965/status/1510473883798937601?ref_src=twsrc%5Etfw">April 3, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22