Armata ucraineană nu va rezista unui atac al Rusiei. Riscul unui război scumpește gazele în Europa

Laurentiu Gheorghe | 09.12.2021

Generalii ucraineni recunosc că nu pot rezista unui atac al Rusiei, dar Occidentul evită să acorde garanții ferme de securitate. Între timp, prețul gazelor continuă să urce în UE, dependentă de Rusia.

Pe aceeași temă

Prețul gazelor naturale continuă să crească pe piața europeană, de teama opririi livrărilor prin conducta Nord Stream 2 în cazul unei invazii a Ucrainei de către armata Federației Ruse. Deși se confruntă cu o amenințare evidentă din partea armatei ruse, Occidentul nu a acordat deocamdată garanții clare de securitate Ucrainei.

Președintele SUA, Joe Biden a declarat joi că nu se pune problema ca trupe americane să fie trimise în Ucraina pentru a opri o invazie a armatei ruse. În Germania, noul cancelar, social-democratul Olaf Scholz a depus jurământul, preluând oficial funcția de la Angel Merkel. Coaliția sa, formată din social-docrați, liber-democrați și verzi va înlocui vechiul guvern al creștin-democraților și social-democraților. Chiar dacă unii lideri ai noii colații doresc luarea unei poziții mai dure față de provocările Rusiei și Chinei, Scholz s-a arătat mult mai prudent. Într-un interviu acordat televiziunii ZDF, Scholz a spus că o invazie rusă a Ucrainei ar declanșa represalii, dar a refuzat să precizeze dacă gazoductul Nord Stream 2 ar face obiectul vreunui răspuns.

De amintit că SUA dorește ca Germania să oprească livrările de gaze prin noul gazoduct, care în prezent se află în faza certificărilor din partea autorităților germane, în cazul în care Rusia ar invada Ucraina.

 

Generalii ucraineni afirmă că, dacă Rusia optează pentru o invazie, nu vor avea nicio șansă de a o respinge fără o infuzie masivă de resurse militare din partea occidentului, relatează The New York Times.

 

La a 30-a aniversare a fondării armatei ucrainene de săptămâna aceasta președintele Volodimir Zelenski și-a luat o cască și o vestă antiglonț pentru a vizita tranșeele din regiunea Donbas, anunțând cu mare fanfară livrarea unor noi tancuri, vehicule blindate și arme soldaților din linia întâi care luptă cu separatiștii susținuți de Kremlin.

 

Deși noul armament ar putea ajuta la menținerea unei parități în lentul război de uzură în desfășurare de ani de zile, acesta și de altfel nimic altceva aflat în prezent la dispoziția forțelor armate ucrainene nu ar fi suficient pentru a respinge un atac pe scară largă din partea Rusiei.

 

Cu peste 100.000 de trupe rusești masate acum la granița de est, nord și sud a Ucrainei (estimările variază în funcție de surse) și mai multe trupe pe drum, până și oficialii militari ucraineni responsabili de apărarea țării admit că, fără noi resurse semnificative, forțele lor nu au șanse să facă față unei ofensive declanșate de Moscova.

 

„Din păcate Ucraina trebuie să fie obiectivă în acest stadiu”, afirmă generalul Kirilo Budanov, directorul serviciului de informații al armatei ucrainene.

 

„Nu există suficiente resurse militare pentru respingerea unui atac pe scară largă a Rusiei dacă el începe fără susținerea forțelor Occidentale [pentru Ucraina]”, spune acesta.

 

Budanov și-a prezentat scenariul de coșmar al unei invazii rusești care ar începe cu atacuri aeriene și cu rachete care ar viza inițial depozitele de muniție și trupele din tranșee, afirmând că trupelor ucrainene ar deveni incapacitate într-un timp foarte scurt iar conducerea forțelor armate și-ar pierde abilitatea de a coordona apărarea și aprovizionarea frontului.

 

Responsabilitatea continuării luptelor ar cădea apoi asupra comandanților din linia întâi. „Ei vor rezista cât timp vor avea gloanțe”, afirmă Budanov, adăugând că „vor folosi tot ce au la dispoziție dar credeți-mă că, fără rezerve, nu există vreo armată în lume care să poată rezista.

 

Deși Rusia ar putea fi pregătită să lanseze o invazie încă din lunile ianuarie-februarie ale anului viitor, serviciile de informații din Ucraina și Occident afirmă că deocamdată președintele Vladimir Putin nu s-a hotărât asupra acțiunii militare.

 

Putin a respins îngrijorările privind masarea de trupe rusești la granița cu Ucraina în videoconferința pe care a avut-o marți cu președintele american Joe Biden, aruncând responsabilitatea asupra SUA și NATO pe care le acuză că amenință securitatea Rusiei prin susținerea trupelor ucrainene cu arme și instruire.

 

„Trupele rusești sunt pe propriul teritoriu”, a declarat și Yuri Ușakov, un consilier al lui Putin, într-un briefing cu presa ce a avut loc după discuția dintre cei doi președinți. „Ele nu amenință pe nimeni”, a adăugat acesta. Însă masarea de trupe și armament a forțat oficialii ucraineni să confrunte niște adevăruri dure în ultimele săptămâni.

 

Comunitatea de informații a SUA estimează că Rusia a elaborat planuri pentru o ofensivă cu 175.000 de militari. Ucraina are în total puțin mai mulți soldați și ofițeri în întreaga sa armată, potrivit datelor ministerului apărării de la Kiev. Țara vecină este surclasată la sol, în aer și pe apă, având la dispoziție în jur de doar 200 de avioane pentru forțele sale aeriene, printre acestea aflându-se și aeronave de transport.

 

Numărul este mai mic decât cel al avioanelor desfășurate deja de Rusia la granița cu Ucraina. Forțele rusești dispun de submarine și fregate înarmate cu rachete de croazieră la Marea Neagră, precum și trupe de teren echipate cu rachete balistice Iskander-M, în timp ce Ucrainei îi lipsește un sistem adecvat de apărare anti-rachetă.

 

Rachetele rusești ar putea decima o parte semnificativă a forțelor armate ucrainene în mai puțin de o oră, afirmă Robert Lee, un veteran al Pușcașilor marini americani și doctorand specializat în forțele armate ale Rusiei la King's College din Londra. „Dacă Rusia dorește cu adevărat să își desfășoare capabilitățile convenționale, acestea ar putea provoca daune masive într-o perioadă foarte scurtă de timp”, spune acesta, adăugând că „ele ar putea devasta rapid armata ucraineană din est, în decurs de 30-40 de minute”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22