Asasinul ambasadorului rus a făcut parte din dispozitivul de securitate al lui Erdogan

E.b. | 21.12.2016

Mevlüt Mert Altintas, tânărul poliţist turc care l-a asasinat pe Andrei Karlov, ambasadorul Rusiei la Ankara, a făcut parte în opt rânduri din dispozitivul de securitate care asigură protecţia preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, începând din iulie.

Pe aceeași temă

 

Informaţia a fost transmisă de presa din Turcia, conform AFP, preluată de News.ro.

 

În faţa obiectivelor camerelor de luat vederi, Mevlüt Mert Altintas, un poliţist în vârstă de 22 de ani, l-a ucis luni - cu nouă gloanţe - pe ambasadorul rus în Turcia Andrei Karlov, după care a fost ucis, la rândul lui, prin împuşcare.


Organizaţia teroristă Jabhat Fatah al-Sham (fostul Front al-Nusra) a revendicat uciderea ambasadorului rus Andrei Karlov, la Ankara, relatează Sputnik News.


Potrivit editorialistului de la ziarul Hürriyet, tânărul poliţist, care servea la Ankara în rândul forţelor antirevoltă de doi ani şi jumătate, a fost membru al dispozitivului de securitate al preşedintelui Erdogan în opt rânduri, după puciul eşuat din iulie.


”El era membru al echipei care asigura securitatea preşedintelui, imediat în urma gărzilor de corp”, scrie Abdulkadir Selvi, un jurnalist apropiat puterii, pe ale cărei culise le cunoaşte bine.

 

După ce a tras în ambasador, Mevlüt Mert Altintas a strigat ”Allah Akbar!” şi a spus că acţionează ca să răzbune oraşul Alep, pe cale de a fi recucerit în întregime de regimul lui Bashar al-Assad, susţinut de Moscova.

 

 

Fethullah Gülen, vinovatul de serviciu

 

 

În pofida acestor declaraţii, care par să lege asasinatul de situaţia din Siria, şeful diplomaţiei turce i-a transmis omologului său american că Moscova şi Ankara ”ştiu” că reţeaua predicatorului Fethullah Gülen se află ”în spatele” asasinatului.


Potrivit agenţiei proguvernamentale de presă Anadolu, care citează surse diplomatice, Mevlüt Cavusoglu i-a spus lui John Kerry că ”Turcia şi Rusia ştiu că în spatele atacului (...) este FETO”, acronimul reţelei lui Gülen.


Fostul predicator, pe care autorităţile turce îl desemnează totodată ca organizatorul puciului ratat din iulie - ceea ce Gülen neagă categoric - s-a declarat ”şocat şi profund întristat” de asasinarea amabsadorului.


Potrivit presei turce, autorităţile au plasat miercuri 13 persoane în arest preventiv, inclusiv mai multe rude ale atacatorului.


Un fapt fără precedent - Turcia a acceptat ca la anchetă să participe 18 anchetatori ruşi, trimişi de Moscova şi care au luat parte, la Ankara, la autopsia lui Karlov, repatriat marţi seara în Rusia.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22