Asasinul ambasadorului rus Andrei Karlov era un poliţist din Ankara VIDEO

E.b. | 19.12.2016

Surse din serviciile secrete din Turcia au susţinut, luni seară, că atacatorul înarmat care l-a ucis într-o galerie de artă pe ambasadorul rus Andrei Karlov era un poliţist originar din Ankara.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE  Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, luni seara, ca uciderea ambasadorului a fost o provocare si o incercare de a strica legaturile dintre Rusia si Turcia si de a deraia incercarile Moscovei de a gasi, alaturi de Iran si de Turcia, o solutie pentru criza din Siria. Putin a ordonat securitate sporita la Ambasadele Rusiei din toata lumea si a dorit sa afle cine l-a coordonat pe "tragator". (Reuters)

"Presedintele Turciei l-a sunat pe omologul sau rus pentru a-i oferi informatii despre atac", a declarat Ibrahim Kalin, purtatorul de cuvant al liderului de la Ankara, citat de agentia Anadolu.

 Se pare ca tragatorul care l-a ucis pe ambasadorul rus a apartinut retelei clericului Fethullah Gulen, considerat a fi cel din spatele puciului organizat in Turcia in luna iulie, a declarat un oficial de securitate.

 

 

UPDATE:  Suleyman Soylu, ministrul de Interne de la Ankara, a anunţat luni seară că cele trei persoane rănite în atacul armat de la galeria din Ankara, în care a fost asasinat ambasadorul rus Andrei Karlov, sunt în stare stabilă. De asemenea, o persoană a fost deja externată din spitalul Guven, transmite Reuters, preluată de News.ro.

Autorităţile turce au confirmat identitatea atacatorului înarmat, un poliţist în vârstă de 22 de ani pe nume Mevlut Mert Alintaş.

 

Soylu a declarat că asasinarea ambasadorului rus a provocat o mare tristeţe pentru naţiunea turcă, precizând că acesta este momentul apropierii relaţiilor dintre Moscova şi Ankara.

Mevlut Mert Alinta absolvise o şcoală de poliţie în urmă cu doi ani şi făcea parte din forţele antirevoltă din Ankara, scrie avazturk.com.

 

Autorităţile turce au anunţat deja că atacatorul a fost ucis în urma unui schimb de focuri cu forţele speciale. Acesta a strigat ”Allahu Akbar. Nu uitaţi Alepul, nu uitaţi Siria!” în momentul atacului asupra ambasadorului Karlov, transmite Reuters, preluată de News.ro.


Diplomatul se afla la o expoziţie de fotografii din Ankara, unde ţinea un discurs, în momentul în care a fost împuşcat. În vârstă de 62 de ani, Andrei Karlov a fost grav rănit şi a murit la spital, transmitea Reuters care cita Ria Novosti


"Allah akbar! Nu uitaţi Alepul, nu uitaţi Siria! Atât timp cât localităţile noastre nu sunt în siguranţă nici voi nu veţi simţi gustul siguranţei. Daţi-vă înapoi. Pe mine mă va lua de aici doar moartea. Toţi cei vinovaţi pentru această cruzime vor da socoteală!", a strigat atacatorul în timp ce a deschis focul asupra ambasadorului.

 

 

Mevlut Mert Alintaş

 

Iniţial, presa turcă a relatat că atacatorul a reuşit să intre la expoziţia de fotografie cu ajutorul unei legitimaţii de poliţist, însă nu era clar dacă acesta era angajat al poliţiei din Ankara. Se pare că atacatorul era în afara serviciului în momentul atacului.


Expoziţia era organizată chiar de angajaţii ambasadei ruse în incinta unui centru cultural din Ankara. Se pare că prezenţa ambasadorului la expoziţie a fost anunţată în urmă cu o săptămână, iar autorităţile suspectează că atacul armat este unul premeditat.

 


Ambasadorul Andrei Karlov nu era însoţit de un bodyguard la asemenea evenimente publice.

 

 

 L-a împuşcat în spate pe ambasadorul rus

 

 

Martorii prezenţi la expoziţie susţin că atacatorul a tras iniţial un foc în aer, iar apoi l-a împuşcat în spate pe ambasador.

 

 

 Ambasadorul rus Andrei Karlov

 

Suspectul a mai tras un foc de armă în ambasadorul rus, după ce invitaţii au început să fugă din galeria de artă din Ankara.

 

Primarul Ankarei a precizat că scopul atacului armat este de a distruge relaţiile bilaterale dintre Rusia şi Turcia. De asemenea, măsuri de securitate suplimentare au fost luate în jurul Ambasadei Rusiei de la Ankara.


Atacul are loc cu o zi înainte de plecarea ministrului turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, spre Moscova pentru a purta discuţii cu omologii ruşi şi iranieni cu privire la criza din Siria. Rusia a catalogat atacul asupra ambasadorului drept un act de terorism.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22