Assad convoacă alegeri parlamentare în 13 Aprilie. Rebelii critică acordul ruso-american

Tudor Despina | 23.02.2016

Președintele Siriei, Bashar al-Assad, a convocat alegeri parlamentare în data de 13 Aprilie. Între timp, rebelii critică planul ruso-american de încetare a ostilităților.

Pe aceeași temă

 

În 13 Aprilie ar urma să fie organizate alegeri pentru Parlamentul sirian, potrivit unui anunț făcut luni de președinția de la Damasc, citat de presa internațională. Anunțul vine la scurt timp după ce Statele Unite și Rusia au bătut palma pentru un acord de încetare a ostilităților în Orientul Mijlociu. Dar nu toată lumea e mulțumită de situație.

 

Rebelii susțin că acordul îi e de folos chiar lui Assad. Potrivit șefului biroului politic al Armatei Yarmuk, parte a grupării rebele Armata Liberă Siriană, acordul i-ar oferi președintelui sirian și aliaților ruși oportunitatea să continuie atacurile în teritoriile controlate de opoziție.

 

Rusia și regimul (Assad) vor ținti zonele revoluționarilor sub pretextul prezentei Frontului Nusra, și știți vine cât de amestecate sunt aceste regiuni, iar dacă asta se întâmplă, armistițiul se va prăbuși”, a spus Bashar al-Zubi, citat de Reuters.

 

Assad, salvatorul Siriei

 

Bashar al-Assad vrea ca lumea să-și amintească de el ca cel care a salvat Siria. Asta în timp ce oamenii continuă să moară în conflictul din Orientul Mijlociu.

 

Într-un interviu pentru presa spaniolă, președintele Siriei a spus că vrea ca lumea să-și amintească de el ca “de cel care și-a salvat țara”.

 

Cel mai important lucru e cum îmi văd propria țară, pentru că sunt parte a țării mele. În zece ani, dacă pot salva Siria ca președinte – dar asta nu înseamnă că voi fi președinte peste zece ani. Vorbesc depsre viziunea mea pe zece ani. Dacă Siria e sigură și eu sunt cel care și-a salvat țara – ăsta e job-ul meu acum, asta e datoria mea, a spus liderul sirian pentru El Pais.

 

SUA și Rusia, acord în Siria. Provizoriu

 

În tot acest timp, mai multe mașini capcană erau detonate în orașul sirian Homs, lăsând în urmă peste 50 de morți. Atacul a fost revendicat de Statul Islamic. În Damasc, cel puțin 20 de persoane au fost ucise în urma a patru explozii.

 

În weekendul trecut, secretarul de stat american John Kerry și omologul său rus, Serghei Lavrov, au ajuns la „un acord provizoriu asupra modalităţilor unei încetări a ostilităţilor în Siria care ar putea începe în zilele următoare.

 

Suntem mai aproape acum de o încetare a focului”, a dat asigurări şeful diplomaţiei americane în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său iordanian Nasser Judeh. Kerry şi Lavrov, care au avut şi sâmbătă o discuţie telefonică pe acest subiect, sunt principalii artizani ai acordului obţinut recent la Munchen în cadrul Grupului internaţional de sprijin pentru Siria (ISSG).

 

Cele 17 ţări membre ale acestui grup, între care SUA, Rusia, Iran, Arabia Saudită, Turcia, dar şi organizaţii precum Uniunea Europeană şi ONU au convenit la Munchen asupra unei încetări a ostilităţilor în Siria, care teoretic ar fi trebuit să intre în vigoare vineri, 19 februarie.

 

Acordul are în vedere asigurarea accesului umanitar rapid în orașele siriene aflate sub asediu pentru o lungă perioadă. Totuși, discuțiile nu au atins un numitor comun în privința încetării complete a focului sau a bombardamentelor lansate de aviația rusă, transmite Reuters.

 

Decizia a fost luată în urma unei întâlniri maraton organizată în orașul german Munchen, la scurt timp după ce negocierile pentru pace susținute la Geneva de Națiunile Unite s-au gripat. Marile puteri, inclusiv Statele Unite, Rusia și alte state, și-au reafirmat determinarea pentru asigurarea unei tranziții politice atunci când condițiile de la sol vor fi îmbunătățite.

 

Totuși, secretarul american de Stat a recunoscut că, pentru moment, e vorba de un simplu acord pe hârtie. “Ceea ce vrem să vedem în următoarele câteva zile sunt acțiuni la sol, pe teren”, a spus John Kerry, adăugând că “fără o tranziție politică, nu e posibil să atingi pacea”.

 

Rusia, pe de altă parte, nu va înceta loviturile aeriene în Siria. Într-o conferință de presă, ministrul rus de Externe a punctat că încetarea ostilităților nu se aplică Statului Islamic și Frontului al Nusrah, organizație afiliată Al Qaeda. “Forțele noastre aeriene vor continua să lucreze împotriva acestor organizații”, a spus Serghei Lavrov.

 

Joi,  miniștrii Apărării din statele Alianței Nord-Atlantice au decis să crească sprijinul pe care NATO îl va da coaliției internaționale conduse de SUA în Siria și Irak împotriva Statului Islamic. E vorba despre avioane de supraveghere AWACS, a punctat Stoltenberg, subliniind că decizia va crește abilitatea coaliției de a “degrada și distruge gruparea teroristă Daesh, care e inamicul nostru comun”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22