Atac cu drone asupra Kremlinului. Rusia susține ca Ucraina a încercat să-l asasineze pe Putin

Redactia | 03.05.2023

Kremlinul susține că atacul cu dronă asupra reședinței prezidențiale a fost o tentativă ucraineană de asasinat asupra lui Vladimir Putin. Kievul dezminte orice implicare.

Pe aceeași temă

Atacul a fost catalogat de Moscova drept o „acțiune teroristă planificată”, scrie agenția de știri de stat rusă RIA, preluată de The Guardian.

Două drone au fost folosite în presupusul atac, dar au fost dezactivate de apărarea rusă. Putin nu a fost rănit și nu au existat pagube materiale la clădirile Kremlinului.

Vladimir Putin nu se afla în reședința sa oficială atunci când aceasta ar fi fost vizată de drone noaptea trecută, relatează agenția rusă de știri RIA, citată de Sky News. Putin se afla în Novo-Ogaryovo, în afara Moscovei.

Ucraina spune că nu este implicată și nu are informații despre atacul cu drone

Guvernul de la Kiev afirmă că nu are cunoștință de o tentativă de atac cu drone asupra Kremlinului, adăugând că nu își folosește mijloacele sale pentru a ataca alte țări.

 Un atac asupra Kremlinului „nu va schimba nimic pe câmpul de luptă” și, cel mult, ar determina „Rusia să întreprindă acțiuni «mai radicale»”, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak.

„În primul rând, nu rezolvă absolut niciun obiectiv militar. Și este foarte inutil în contextul pregătirii pentru acțiunile noastre ofensive. Și cu siguranță nu schimbă nimic pe câmpul de luptă", a spus el. „Acest lucru ar permite Rusiei să justifice lovituri în masă asupra orașelor, civililor și infrastructurii ucrainene. De ce am avea nevoie de asta? Care este logica?"

„Cred că este absolut evident că „anunțul unui atac asupra Kremlinului” și detenția simultană a așa-zișilor sabotori ucraineni în Crimeea sub o altă acuzație indică clar că Rusia pregătește o provocare teroristă la scară largă în zilele următoare”, a spus el.

„Nu avem informații despre așa-zisele atacuri nocturne asupra Kremlinului”, a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Serghei Nikiforov.

„Așa cum președintele Zelenski a afirmat de mai multe ori înainte, Ucraina folosește toate mijloacele pe care le are la dispoziție pentru a-și elibera propriul teritoriu, nu pentru a-i ataca pe alții”, a adăugat el.

„Un atac terorist este distrugerea blocurilor de locuințe din Dnipro și Uman, sau o rachetă la o linie de la gara Kramatorsk și multe alte tragedii”, a spus el. „Ceea ce s-a întâmplat la Moscova este evident despre escaladarea stării de spirit în ajunul zilei de 9 mai”.

„Este un truc de așteptat de la adversarii noștri”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Zelenski.

Blinken: Nu pot valida rapoartele

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că a văzut rapoarte de la Moscova despre un presupus atac cu drone al Ucrainei asupra Kremlinului, dar că „nu le poate valida în niciun fel”, relatează CNN.

„Pur și simplu nu știm”, a declarat Blinken miercuri la un eveniment Washington Post Live.

„Vom vedea care sunt faptele. Și este foarte greu să comentezi sau să speculezi pe această temă fără să știi cu adevărat care sunt faptele”, a adăugat Blinken.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22