Atac terorist în Noua Zeelandă: 40 de morți și peste 20 de răniți la două moschei

Laurentiu Gheorghe | 15.03.2019

40 de morți și mai mult de 20 răniți grav în urma unui atac armat la două moschei din Noua Zeelandă, descris de premierul Jacinda Arden ca fiind un atac terorist.

Pe aceeași temă

Cel puțin un atacator înarmat cu o mitralieră a pătruns în două moschei din orașul Cristchurch în timpul rugăciunii de vineri trăgând la întâmplare, provocând cel mai mare masacru din istoria Noii Zeelande.

„Credem că 40 de oameni și-au pierdut viața în acest act de extremă violență” a declarat premierul Arden. „Este clar că nu putem descrie atacul decât ca fiind unul terorist”.

Premierul a mai spus că a decretat gradul maxim de alertă în toată țara. Ea a mai adăugat că poliția a arestat patru persoane suspecte, adepte ale unei ideologii extremiste, dar care nu se aflau în vizorul poliției.

Unul dintre atacatori a transmis live pe Facebook atacul, de la momentul în care parchează în fața moscheii, apoi intră și împușcă la întâmplare pe oricine găsește înăuntru.

Unul dintre martori a declarat că atacatorul era alb, blond și purta casca și vesta anti-glonț. „Avea o pușcă mare ... a intrat și a început să împuște pe oricine din moschee, oriunde”, a declarat Ahmad al-Mahmoud agenției Reuters. El a spus că a scăpat împreună cu alți câțiva oameni sărind printr-o ușă de sticlă.

Arden a spus că 30 de oameni au fost omorâți la moscheea Al Noor, cea mai mare din oraș și alți 10 la o alta dintr-o suburbie din oraș.

„Este una dintre cele mai întunecate zile ale Noii Zeelande”, a spus ea.

Șeful poliției, Mike Bush, a declarat că patru suspecți – trei bărbați și o femeie - au fost reținuți. Unul dintre cei reținuți este de australian. El a mai adăugat că au mai fost descoperite dispozitive explozive artizanale într-un autovehicul pe care l-au oprit.

În imaginile video transmise live de atacator se observă că acesta avea în mașină canistre cu benzină alături de mai multe arme.

Toate moscheile din Noua Zeelandă au fost închise din rațiuni de securitate. Echipa de crichet din Bangladesh sosea la moschee când s-a declanșat atacul dar niciunul dintre ei nu a fost rănit.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22