Atac terorist la Viena. Trei civili și un atacator au murit. Cel puțin 15 persoane au fost rănite

Redactia | 03.11.2020

Un atac terorist a avut loc, luni seară, la Viena. Mai mulți atacatori au deschis focul asupra oamenilor din centrul capitalei Austriei.

Pe aceeași temă

Autoritățile locale au confirmat, marți dimineață, decesul a trei victime și anihilarea unui atacator. Atacul a avut loc în ultima seară dinainte de carantina care urma să intre în vigoare de la miezul nopții.

În aceste condiții, pe străzile din centrul capitalei austriece și pe terase se aflau mulți oameni.

Doi bărbaţi şi o femeie au murit în atacurile din centrul Vienei. Ministrul austriac de interne Karl Nehammer a dat vina pe un simpatizant al Statului Islamic, singurul atacator cunoscut până la această oră, cel care a și fost împuşcat mortal de poliţişti.

Șeful poliţiei din capitala austriacă a declarat marţi dimineaţă într-o conferinţă de presă că seria de atacuri a fost comisă de cel puțin un „terorist islamist”, într-o încercare de a slăbi sau diviza societatea democratică a Austriei. El a repetat apelurile ca localnicii să rămână marţi acasă.

Poliția a adăugat că atacul este considerat ca având „motive islamiste”, iar atacatorul ucis avea asupra lui o armă de asalt și mai multe pistoale. El avea și o vestă explozivă, care însă era falsă. Apartamentul acestuia a fost percheziționat în cursul nopții.

Polițiștii au adăugat că analizează imaginile de pe camerele de supraveghere și cele surprinse de localnici.

UPDATE -„Avem de-a face cu un presupus atac terorist. Unul dintre teroriști ar putea fi eliminat. Mesajul se aplică în continuare: vă rugăm să rămâneți înăuntru. Suntem încă în lupta împotriva teroriștilor. Presupunem că sunt mai mulți autori puternic înarmați. Vă rog să rămâneți vigilenți. Dacă aveți informații, vă rugăm să nu le publicați, dar puneți-le la dispoziția poliției la http://upload.bmi.gv.at”, a scris pe Twitter ministrul de Intrne, Karl Nehammer.

UPDATE - Atacul terorist a fost pregătit „foarte profesionist”, a spus cancelarul Kurz la televiziunea de stat. Atacatorii au fost, de asemenea, foarte bine înarmați, a adăugat el.

Potrivit primarului Vienei, Michael Ludwig, este posibil ca atacatorul ucis de poliție să fi purtat o centură cu explozibili. Serviciile speciale au fost chemate în acest sens.

UPDATE - Cehia a anunțat că declanșează controale la frontiera cu Austria, după atacul de la Viena.

„Poliția controlează vehicule și pasageri la posturile de frontieră cu Austria, o măsură preventivă în urma atacului terorist de la Viena”, a anunțat poliția cehă pe Twitter.

Posturile TV din Austria au publicat imagini cu momentul în care un trecător este împușcat pe stradă de unul dintre terioriști. Imaginile au un puternic impact emoțional. Președintele austriac Alexander Van der Bellen s-a declarat „profund îngrijorat” de atacul terorist. „Gândurile noastre se îndreaptă către victime, răniți și familiile lor. Ne vom apăra libertatea și democrația împreună și hotărâți, prin toate mijloacele", a scris el pe Twitter.

„Sunt încă probabil mai mulți agresori în centrul orașului, poliția încearcă să-i neutralizeze”, a spus ambasadorul Austriei în Franța la BFM TV.

UPDATE - Cancelarul austriac Sebastian Kurz a condamnat atactul terorist.

„Trecem prin momente dificile. Vreau să mulțumesc tuturor serviciilor de urgență care își riscă viața, mai ales astăzi, pentru siguranța noastră. Poliția va lua măsuri decisive împotriva autorilor acestui îngrozitor atac terorist”, a scris Kurz pe Twitter.

„Nu ne vom lăsa intimidați de terorism și vom lupta cu toate mijloacele, cu hotărâre”, a adăugat el.

Kurz a anunțat că guvernul federal a decis ca forțele armate vor prelua protecția proprietății în Viena, astfel încât poliția să se poată concentra pe deplin pentru a-i prinde pe teroriști.

Operațiunea este încă în desfășurare, a anunțat poliția din Viena.

„Stați acasă! Dacă sunteți pe stradă, adăpostiți-vă. Stați departe de locurile publice, nu folosiți transportul în comun”, este apelul polițiștilor. Forțele speciale „Cobra” au fost alertate și toate unitățile disponibile dela Wiener Neustadt, Graz și Linz au fost trimise la Viena, relatează Kurier. 15 persoane au fost rănite în atacul din Viena, potrivit unui nou bilanț oficial.

O persoană a murit și mai multe sunt rănite grav, inclusiv un polițist. Un atacator a fost ucis de poliție. Polițiștii acționează în 6 locuri, potrivit unui anunț oficial al poliției din Viena. Aceasta nu confirmă însă luările de ostatici. În fața Operei din Viena, toți oamenii sunt verificați de poliție, relatează postul de televiziune Oe24.

Mai multe persoane au fost ucise și rănite în atacul din Viena, a spus purtătorul de cuvânt al serviciului de ambulanță din Viena, Daniel Melcher, potrivit ORF.

„Deocamdată nu putem da cifre, suntem încă în proces de evaluare”, a spus el. Printre cei care au murit ar fi și un polițist care a fost împușcat, relatează presa austriacă, dar informația nu a fost confirmată oficial.

Trei persoane rănite au fost duse la spital, potrivit unui purtător de cuvânt din domeniu sănătății, Christoph Mierau, citat de agenția APA. Presa relatează despre o a doua luare de ostatici, într-un magazin din centrul Vienei. Poliția a încercuit zona. Ministrul de Interne numește oficial incidentul „atac terorist”.

„Credem că sunt mai mulți autori. Sunt mai mulți răniți, probabil și morți. Atacatorii au folosit puști. Atacul este în desfășurare”, a spus ministrul Karl Nehammer.

Poliția din Viena a anunțat că mijloacele de transport nu opresc în districtul 1, unde a avut loc atacul. Polițiștii a făcut un apel la oameni să nu posteze înregistrări pe social media, ci să le încarce pe un link la care să aibă acces poliția.

Presa locală vorbește de asemenea despre o luare de ostatici la restaurantul Akakiko de la hotelul Hilton.

Publicația Kurier relatează că ar fi 7 morți, dar informația nu a fost confirmată.

Un martor a povestit pentru ORF că a auzit împușcături și a văzut un bărbat care fugea în timp ce trăgea cu o armă automată. Apoi a venit poliția și a început să tragă spre atacator.

Oskar Deutsch, președintele Comunității Evreiești din Viena, a scris pe Twitter că nu este clar dacă sinagoga a fost ținta atacatorului, în condițiile în care aceasta era închisă.

Mai multe persoane au fost rănite, a anunțat poliția, care a făcut un apel la oameni să stea departe de locurile publice și de mijloacele de transport.

Un ofițer de poliție a fost rănit grav, iar o persoană ar fi fost ucisă în schimbul de focuri, relatează Sky News.

Informația despre persoana ucisă vine de la ziarul Falter, care citează ca sursă ministerul de interne al țării.

Un atacator a murit și un al doilea este căutat de poliție, a declarat ministerul austriac de interne, potrivit agenției de știri APA.

Potrivit publicației, atacul a avut loc pe strada pe care se află sinagoga principală a Vienei.

Întrebat despre motivul desfășurării de forțe, purtătorul de cuvânt a refuzat să comenteze.


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22