Atacul asupra teatrului din Mariupol s-ar fi soldat cu 600 de morți – AP

L. G. | 04.05.2022

O anchetă a Associated Press, bazată pe mărturiile celor care s-au adăpostit în subsolul teatrului din Mariupol de bombardamentele ruse, sugerează că aproape 600 de persoane au fost ucise în atac.

Pe aceeași temă

Ziariștii de la AP au discutat cu 23 de supraviețuitori, salvatori și persoane care cunosc adăpostul, analizând planuri ale teatrului, fotografii și înregistrări video realizate în interior înainte, în timpul și după ziua atacului.

Martorii și supraviețuitorii i-au condus pe jurnaliști prin clădire în mod virtual, pe baza unui plan 3D, descriind unde se adăposteau oamenii, cameră cu cameră.

Oksana Siomina se afla în subsol împreună cu soțul ei în momentul atacului și a declarat că au fost nevoiți să calce peste cadavre în timp ce fugeau.

„Toți oamenii sunt încă sub dărâmături, pentru că dărâmăturile sunt încă acolo – nimeni nu i-a dezgropat”, a spus ea, plângând. „Acesta este un mare mormânt comun”.

Martorii direcți au declarat că era aproximativ o persoană la fiecare trei metri pătrați de spațiu liber în camere și holuri. Aceștia au spus că mai mult de 100 de persoane se aflau în jurul bucătăriei de campanie în momentul atacului și că toate au murit.

Majoritatea martorilor au spus că în jur de 1.000 de persoane se aflau în clădire în acel moment și că nimeni nu a văzut mai mult de 200 de persoane scăpând cu viață.

Atentatul cu bombă din 16 martie asupra unui teatru din Mariupol a fost cel mai sângeros atac cunoscut împotriva civililor în războiul din Ucraina și, cu toate acestea, numărul de morți ar putea fi chiar mai mare decât se credea până acum, scrie Sky News.

Autoritățile ucrainene și martorii au estimat inițial că aproximativ 300 de persoane au fost ucise în atacul aerian, care a redus clădirea în dărâmături.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22